Objave: 690
Teme: 58
Ocena:
2
Jaz sem menjal....zaradi k...oziroma u :-)...ampak samo šipe, les je sicer star 17 let, ampak je relativno ok.
Zakaj sem menjal... u iz 3 na 1.....ne teče po oknih....pred izdelavo fasade....investicija...z malo balkanskega pridiha je lahko tudi ugodno :-).
LP
Objave: 690
Teme: 58
Ocena:
2
Kolikor gledam...če imaš poceni energent...les/pelet/sekanci...se zaradi prihrankov v €€€€ ne splača nič...
Je pa res, da se spremeni bivalno ugodje....ker so toplotni pogoji bolj konstantni, stene in tla niso več (toliko) hladni in podobno.
Kolikor kdo vrednosti to pa je spet drugo vprašanje.
Sem obnavljal stavbo...menjal sem stekla, na delu kjer živim, narejena je bila fasada, odstranjen balkon, dvoje novih garažnih vrat. Stroški....več kot si želiš.
Je pa res, da se pokuri manj...in kot gledam iz vidika tistega, ki sam za svoje potrebe pripravlja drva, mi je to všeč...pač pripravim manj drv, kar tudi nekaj šteje...vsaj meni.
LP
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Poznam primer samo zamenjave niti ne starih vezanih oken za sodobna troslojna s tremi tesnili.
Nova okna so res SUPER in tudi niti malo več ne piha noter.
Vendar, ker je ostala stara 5cm termopuc fasada, se je znotraj kar hitro pojavilo veliko plesni. Prej je ni bilo.
Nauk lahko izlušči vsak sam.
Objave: 699
Teme: 12
Ocena:
0
Vsem hvala za vzpodbudne in malo manj vzpodbude odgovore. Naj na hitro povzamem:
plesni se ne bojim,
investicija v okna tudi ni preko 7 k (še zdaleč ne)
tudi toliko realen sem, da vem da prihranki ne bodo bogati da dol padeš ,
štrihal ne bom (pa je stare potrebno),
sedaj si to lahko privoščim, kasneje si ne bom, preselu se pa tudi še kar nekaj časa ne bi.
Glede fasade, če pa ne bom znal na ravno fasado sam prlimat izolacije, pol pa tud........ No zaklučni sloj bom pa še videl. Mimogrede, hišo sem gradil z lastnimi rokami in ne preko firem (saj jih takrat skoraj ni bilo oz. redke za bogate). Pa na sedanji fasadi ni nobenega termo puca (migaj), ampak lepo 5 cm stiropor in zaključni sloj.
Mimogrede gre za 13 oken, hiša 250 kvadratov. Površina stekel oken je 26,2 kvadrata (brez vrat in garažnih vrat, to pa znese 15,8 kvadratov.)
V glavnem investicija vse skupaj računam na 45 k, ampak se do konca več ne bom dotaknil nič (navsezadnje al pa dam v avto da se bom ta glavni petelin na vasi :o ).
lp
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Plesni ne bo, kljub samo 5cm stiroporja, če boš imal v hiši kolikor toliko stalno temperaturo in <65% Rh -napa, zračenje.