PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Toplotna prevodnost starih oken - oznake?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mogoče pride še komu prav.

OKNA

Enojna z dvojnim izolac.steklom (6mm medsebojnega razmaka): 3,3 W/m2K
Enojna z dvojnim izolac.steklom (12mm medsebojnega razmaka): 3.0 W/m2K
Enojna s trojnim izolac.steklom (2X12mm medsebojnega razmaka): 1,9 W/m2K
Enojna s spojenima kriloma (krilo na krilo): 2,8 W/m2K
Enojna s spojenima kriloma (izolac.steklo + 1 steklo): 2.0 W/m2K
Enojna s spojenima kriloma (z dvema izolac.stekl.): 1,7 W/m2K
Dvojna z ramaknjenima kriloma : 2,6 W/m2K

* material okvirja les, pvc ali kombinacija obeh; lambda<0,35 W/m2K

Vir: Stavbarstvo, Seliškar, 1997
Citat:yonna:
Enojna z dvojnim izolac.steklom (6mm medsebojnega razmaka): 3,3 W/m2K
Kakšno je "izolacijsko steklo"?

V tabelah o toplotni prevodnosti materjalov še nisem tega srečal. Povsod je le "steklo".
Nimam časa - sem v penziji!
Sem šla prebrskati, če kaj piše in se pod termoizolacijsko steklo smatra kot "Thermopan." Obrazožitev je, da gre za hermetično zaprto dvojno steklo v razmaku 6,9, 12 ali 15 mm. V medprostoru je zrak.

Karakteristike za sam Thermpan pa niso navedene. Za okno z enojnim steklom je naveden k=5,8 W/m2K.

Je pa zanimivo, da je naprej napisano, da se termpopan vgrajuje predvsem iz praktičnosti, čeprav naj bi bila njihova izolacijska sposobnost manša kot pri vezanih oknih in torej okna Thermopan ne predstavljajo nobene pridobitve. Napredek bi bil le, če bi se uporabil trojni termopan ali pa če bi pri vezanih oknih dali na notranji del termopan.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sisko.si/steklo/izolacijsko-steklo/">http://www.sisko.si/steklo/izolacijsko-steklo/</a><!-- m -->
...eno od stekel pa mora imeti nizkoemisivni nanos (Low-e steklo). LOW E je steklo, ki ima na eni (notranji) strani poseben nanos, podobno kot refleksna stekla, vendar ta nanos deluje kot filter za valovanje toplote v zgradbi in preprečuje njen izhod v zunanjost
Yona: popolnoma razumem.
Sem le hotel opozoriti, da strokovnjaki, ki sestavljajo take prospekte, tehnične liste, ... ne ločijo med pojmoma steklo (materjal) in šipa (izdelek).
Žerjavar Napisal:Bizu šipe prižgi plamen (sveča, vžigalnik, ...) in ga opazuj
najenostavneje > z lučko mobitela posvetiš in ti je jasno vse...(pri meni ima srednja šipa emisijski nanos: lučka fleša je v odsevu zelena (prva in zadnja pa lepo bele)

PS. nejevernim "tomažem" tako dokažejo, da ima okno res tri šipe :mrgreen: :lol:
Tukaj je pa nekaj narobe!!!
Preveri z vžigalnikom in napiši barvo vseh šestih plamenov.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
valhalla Napisal:@okvals - mislim, da bolj kot boš preračunaval, prej boš ugotovil, da je bolje, da denar za kaj bolj pametnega porabiš. Namreč okna letnik '92 vgrajena v najbrž starejšo hišo - izolacija stavbe, kurilnica, izolacija podstrešja - koliko po tvojem izgubiš skozi okna? + takrat je bilo moderno dati na vsako okno tudi roleto, torej dodatno izolacijo v dneh, ko to šteje.

Ne me narobe razumeti - takšne podatke, kakršnega ti sedaj iščeš je vedno dobro vedeti in vnesti v celotni izračun. Se mi pa močno zdi, da se po dobljenem računu oken ne bo izplačalo zamenjati.

Kot za leto '92 so bila to ena boljših oken na trgu.

Podstreha, prenova kritine, žlebovi, dimniki, zračni kanal in dodatno izolirana 35 cm) 2 leti nazaj,
kurilnica - prehod na drugi energent 4 leta nazaj (peleti in TČsv),
vsa vhodna vrata in garažna vrata 4 leta nazaj,
okna - letos,
fasada (trenutno demit 5cm stiropor) drugo leto, potem pa upam v v penzjon Big Grin

Tekoči stroški pa tudi lepo grejo navzdol (trenutno sem iz nekje 3500 prišel pod 1000). Stroški do sedaj 0koli34 tisoč.

lp
Okvals bos dal stiropor al volno.... mene vleče volna... 16 cm po moje dovolj ali? Ti mas vsaj 5 jaz zaenkrat nič oz šerano...
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Fery Napisal:Tukaj je pa nekaj narobe!!!
Preveri z vžigalnikom in napiši barvo vseh šestih plamenov.
ha, tako nekako zgleda (slikano z mobitelom, digitalc prazen)
vžigalnik
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3s/ck/YTw4WF3/1/slika-031575unichr("46")jpg[/img]

fleš mobilca
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3v/3f/1EfEl20m/slika-031578unichr("46")jpg[/img]
Slabo se vidi.
Torej naj bi bil kateri plamen drugačen?
Šest jih je.
Citat:ha, tako nekako zgleda
Bi rekel, da je to troslojni termopan. Tri stekla, brez emisijske plasti. Če je vmes plin ali zrak pa iz tega ni možno vedeti.
okvals Napisal:Mogoče se glede kovinskega nanaosa stekel vidi v njegovi bistrosti. Se mi stekla, za katere sem dobil ponudbo zdijo malo temnejša kot pa ta kot jih imam sedaj.
Še vedno ne vem ali imam res tako dobra okna, kot trdijo v Jelovici. V ponudbi imam okna, katera faktor prevodnosti celotnega okna (z okvirjem vred) je v povprečju 085. Pa če mal računam pa tudi ne vem kaj bi veliko prihranil, če verjamem "gorencem".
So me kar mal spravili v dvome o upravičenosti investicije.
Imam termopan okna iz tistih časov:
Pritličje:
- dva dvoslojna Jelovica/Reflex k=2,5 (ocena investicije zamenjave: 1.600€)
- pet oken Jelovica k=3,0 (ocena investicije zamenjave: 1.500€)
- dva trosloja Kli Logatec k=1,9 -sončna (ocena investicije zamenjave: 1.500€)

mansarda:
- dva okna k=3,0 (ocena investicije zamenjave: 800€)
- dva Arcont k=2,1 -pustim
- strešno Velux k=2,4 (ocena investicije zamenjave: 800€)
- steklene prizme k>3,0 (ocena investicije zamenjave: 800€)
lani zamenjana:
- dva nova strešna dvoslojna okna Velux k=1,3 1.500€ -na ključ
- pet novih troslojnih Arcont k=0,9 1.800€ -na ključ

Zamenjave 7 dotrajanih oken, kar me je stalo 3.300€, v praksi pri spremljanju porabe niti ne opazim.
Je pa protihrupnost pri troslojnih veliko boljša -tudi veliko bolj tesnijo.

Če bi zamenjal še ostala investicijsko označena stara okna za troslojna k=0,9, bi po moji simulaciji na leto prihranil 80€ -ogrevam s TČ. V primeru ogrevanja na kurilno olje, bi bil letni prihranek do 240€. Investicijskih stroškov pa bi bilo cca 7.000€.

Če pa bi zamenjal prav vso staro stavbno pohištvo, bi imel še enkrat toliko stroškov, dodatni efekt prihranka pri ogrevanju, pa bi bil še cca pol manjši -ni govora.
Saj, naj te takoj potolažim. Nisem se srečal človeka, ki bi menjal okna zaradi k-ja oz. u-ja.
Okna menjujejo, ker ne tesnijo, ker so gnila, ker so grda,
1 2 3
Iskanje po temi