PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Temperatura dimnih plinov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glede na prepletanje v raznih temah bom odpru novo; TEMPERATURA DIMNUH PLINOV pri kurjenju s peleti :wink:
Imam problem pri moji viadruski z peletnim gorilnikom: TDP se mi gibljejo okoli 100°C +/-10 pri dvostopenjskem delovanju gorilca. Jutri bom pogledal v dimnik če slučajno nimam presežek vode v njem, k sreči imam narejen odtok iz njega :lol: Bom tudi odstranil dimne zapore za preizkus. Ogrevanje štarta ob 18h. V eni uri mi peč dogreje hišo in nafila zalogovnik na 65°C zgoraj in okoli 35- 40°C spodaj (mehanski merilnik na cevi povratka v peč) pa še SV na 45°C. Poraba peletov manj kot ena vreča na dan? Gorilnik potem do 21 ure izmenično dela z povečano/ zmanjšano močjo, večji del z manjšo močjo, po tem pa še kakšno uro ali več ogrevanje črpa toploto iz zalogovnika. Nisem opazil da bi se peč kaj bolj zapackala, čiščenje in sesanje na 14 dni, šalčko pa počoham vsaj enkrat na dan, se borestuje in pri tej varianti gorilnika to ni noben problem- odpreš vrata na katere je pritrjen gorilnik, vzameš šalčko iz ležišča in očiščeno vložiš nazaj v ležičše, ajnfoh ko pasulj :lol:
Kaj mislite stručkoti o tem. Ali so TDP prenizki? 8)
Temperature so tako nizke, da bi bilo edino pravilno dati temo na hladno.

.
Še dobro da ni minus spredaj :lol:
šališ se na svoj račun, kar pomeni, da imaš smisel za humor. Big Grin
torej, za 3 ure ogrevanja in SV se mi zdijo malenkost previsoki :lol:
Po moje ima nameščeno tipalo DP pod kapo :lol: dimnika.
Sem prav razumel, da ga ima pod kapo?
Po moje ja v hlačah :mrgreen:
Zopet bo namesto DP meril IQ z obrazložitvijo smetenja teme.
Nekje pa sem pred časom spraševal o priporočljivi temperaturi DP iz dimnika pod kapo pa, nobenega odziva.
Enkrat si napisal v drugi temi, da takrat ko kuriš pelete daš gor ta dolge gate... glede na to da pa nisi FDV - jevec, boš verjetno težko našel povezavo med njimi in svojim zgornjim postom...
Nič čudnega da smo tam kjer smo, v razpočnici. :mrgreen:
Fantje sedaj je pa dovolj tega smetenja,če ne poznate odgovora je bolje ,da ste tiho in ne pametujte po ne potrebnem.Mislim ,da ni pošteno do @zamot1-a ,čeprav je sam včasih malo piker pa kljub temu. :wink:
@zamot1 zanima me,če imaš mogoče možnost oziroma ,če si lahko od koga Izposodiš merilec temperature ,ki bi prenesel temperaturo merjenja preko 1000C°?
Moral bi ugotoviti kako visoka temperatura nastane v samem kotlu,ko ti gorilec dela na polni moči.
Ali pri tvojem gorilcu plamen tolče vodoravno v zadnjo steno kotla ali imaš tak gorilec ,da je plamen navpičen na kurišče kotla???
Pa še to. Kako se ti kadi iz dimnika (barva in gostota dima) in kakšne barve je plamen??Ali ti mogoče nastaja tudi kaj žlindre v sami šalčki ?
lp cratos
zamot1 Napisal:Še dobro da ni minus spredaj :lol:
kdo je torej pričel s smetmi?

o kakšnem dimu je tu govora? pri peletih dima sploh ne sme biti, seveda ob pravilnem izgorevanju. od avtorja bi pričakoval, da je vsaj to preveril :roll: .
razlogi za nizke TDP, so torej v nepravilnem izgorevanju (razmerje med količino zraka in doziranjem pelet), v pomanjkanju zraka v prostoru ali pa, da v kotel nekje vleče "fouš luft" (premalo zatesnjena vrata na kotlu, priključek na dimnik...). slednje je lahko tudi razlog za nastanek žlindre.
da, bi temu bil razlog, smer tolčenja plamena... ne vem no :roll:
Banalna zadeva: jeseni ko sem skuril 1/2 tone peletov tega nisem opazil z določenimi parametri ki se malenkost razlikujejo od teh sedaj TK za 3°C (75/72)manj kot jeseni ostalo pa podobno. Kje je keč; umazan senzor dimnih plinov. Dilema; ali je lahko za toliko nižja TK povzročila zasvinjanje senzorja. Po 14 dnevnem kurjenju sem očistil peč in nisem opazil kakšne bistvene večje zasvinjanosti s sajami in pepelom.
Imam en termočlen ki naj bi bil do 600°C (Fe/Co), jih pa tudi ne pričakujem v mojem kurišču in z trenutnimi parametri. Bom pomeril. Ogenj tolče postrani v zadnjo steno.
Bo pa zanimivo raziskat zasvinjanost peči in senzorja DP; po tistem kar pišete po forumu se TPD zvišuje zaradi zasvinjanosti peči, zasvinjan senzor pa kaže tendenco padanja TPD Confusedhock: pa je isti rezultat kot če je vse čisto???

Marlonu;
Kaj pa gre iz peči ko kuriš v njej kot DP ki so sestavljeni iz .....? Cry , se nič ne kadi iz dimnika.
Pikrost pa izhaja iz čudnih vprašanj, odgovorov in nerazumevanja eden drugega. :mrgreen:
Pri meni je bil razlog za drastičen upad TDP zabitje kanalov dimnih plinov iz gorišča proti izmenjevalcem.
Ni za zanemarit tudi povezovalne cevi med pečjo in dimnikov, zlasti če je ta položna (zamot1 - se ne spomnim, kako je pri tebi). Primer: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.forum.hr/showthread.php?t=337601&page=486">http://www.forum.hr/showthread.php?t=337601&page=486</a><!-- m -->

Zame je idealno izgorevanje in odvzem toplote dimnim plinom na vrhu vidno kot nežna meglica: kondenzirana vodna para - ta je vidna cca. 50cm nad dimnikom, po 2 metrih izgine. Tak "dim" največkrat vidimo na plinskih pečeh, videl pa sem tudi peletno specialko s takim izpustom. Pri meni meglica ni vidna, saj v dimnik pošiljam prevroče dimne pline (190 - 200 st.C). No, vsaj v dimniku ne morejo kondenzirat...
Kdo to pravi ,da se pri peletah ne kadi,kadar ni pravega izgorevanja.???
Ko sem naredil za soseda gorilec in sem meril temperaturo izgorevanja je temperatura narasla pri polni obremenitvi v izgorevalni komori gorilca na 900°C .
Plamen pa je bil čisto bele barve.
Zaradi nepopolnega zgorevanja nastajajo emisije škodljivih snovi kot so: ogljikov monoksid
CO, dušikovi oksidi NOx – i, razni ogljikovodiki (CxHy) ter majhne količine težkih kovin
(Hg, Pb, Cu, Zn, Cr;As…) ki jih vsebuje les. NOx – i nastajajo ob vezavi dušika iz zraka ali
dušika.
lp cratos
marlon Napisal:pri peletih dima sploh ne sme biti, seveda ob pravilnem izgorevanju.
cratos Napisal:Kdo to pravi ,da se pri peletah ne kadi,kadar ni pravega izgorevanja.???
:roll: ne vem no :?:

@zamot1
poglej, @cratos te sprašuje po barvi in gostoti dima, jaz pa sem želel povedati, da je v tem primeru, problem slabo izgorevanje, ki bi lahko bil vzrok nizke TDP. naštel sem tudi nekaj vzrokov, zakaj pride do nepravilnega izgorevanja.
lahko bi rekel: iz dimnika se ne kadi (barva, gostota), izgorevanje je super. torej @marlon, hvala ti, to ni vzrok za mojo nizko TDP.... naslednji!
o pikrosti, pa jaz nisem nič pisal :wink:
1 2 3
Iskanje po temi