PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Moč peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Verjetno bom nabavil kaminsko toplovodno peč moči testirane moči 8,3KW, max. moč cca 10KW (besede proizvajalca). Od tega ''porabi peč'' 3,3KW (gretje prostora v kateri je peč), ostalo pa gre v vodo oz. radiatorje. Na peč imam namen priklopit 3 radiatorje po 2100W in enega po 1750W torej skupaj 8050W. Bo peč to zmogla ali bomo zmrzovali...
... kot če bi nas prosil da ti šlogamo iz kavne usedline.

a na kratko: zeblo vas ne bo, dokler toplotne potrebe/izgube objekta niso večje od 8.3 kW. zeblo vas bo v primeru, da bodo potrebe/izgube narasle nad 8.3 kW. moč radijatorjev s tem nima neposredno nič, ker radijatorje moraš z nečim napajati, da grejejo. radijatorji, ki jih imaš namen priklopiti so nazivno večji ponor moči, kot pa jo kotel daje od sebe - kar ne pomeni da ne bodo greli, vendar bo to z ustrezno nižjo močjo. potrebe po toploti oziroma izgube objekta trajajo 24 ur na dan, pa se zna zgoditi da vas bo zeblo, tudi če trenutne potrebe objekta ne presežejo 8.3 kW (ker bo šel kurjač spat).

kot zaključek: ne bom rekel da ne montiraj zamišljenega sistema. načrtovan je razmeroma ugoden sistem, ki lahko tvori osnovo in/ali podporo kasnejšemu dodatnemu kotlu recimo na pelete, plin ali VT TČ (ali pa bo treba dograditi hranilnik termokaminu v primeru da izgube drastično padejo z namestitvijo izolacije). če bo zadosti - nihče tega točno ne ve, ker ne poznamo izgub objekta.
No pa dajmo drugače...ima kdo na podobno peč/kamin priključenih podobno število radiatorjev? Kako se obnese?
ti imaš lahko po hiši radijatorjev z nazivno močjo vsote 20 kw, pa ti vsi skupaj ne bodo v omenjenem primeru dali od sebe več kot 5 kW. ker toliko pač lahko od sebe da kotel. še več, lahko obesiš gor 100 kW radijatorjev, a bodo vsi skupaj greli s 5 kW.
Aleks ne smeti...
če ne želiš odgovorov, ne smeš postavljati vprašanj ...
Faros, šele zdaj sem videla tole temo.

Še enkrat, kar sem ti napisala v drugi temi, ne računaj moči peči na število radiatorjev ali kvadraturo talnega!!! Izračunaj izgube hiše po vincentovem programu pri -15 ali - 20 st. c, kolikor imate najnižje T v vašem koncu. Nazivne moči toplovodnih kaminov so ponavadi v praksi lahko kar nekaj 10 % manjše kot v optimalnih laboratorijskih razmerah in prodajnih prospektih.

Pa poslušaj aleksa!!! Aleks je na tem forumu eden najboljših svetovalcev za biomaso.
Faros Napisal:No pa dajmo drugače...ima kdo na podobno peč/kamin priključenih podobno število radiatorjev? Kako se obnese?
Govoriš o vgradnem toplovodnem kaminu ali o samostoječi kaminski peči?

Sicer nimam toplovodnega vgradnega kamina, ampak ob informiranju zanj mi je bilo rečeno sledeče: računati je potrebno 2kw na radiator od izkoristka vode. Po domače: če imaš 5 radiatorjev po hiši je to 10kw moči preko vode, kjer ne šteješ zraven sevanja kamina.

Ti imaš 8kw opcijo od katerega je 3kw sevanja, torej ti ostane samo 5kw preko vode, to pa niti slučajno ni dovolj za 4 velike radiatorje. Tako na pamet bi rekel, da rabiš min. 10kw, če hočeš imet tople radiatorje brez stalnega dolaganja. Razlika v ceni med 8 in 10 po moje ni ravno opazna.

Če želiš pa toplovodni kamin imeti kot primarni vir ogrevanja, pa vsekakor vzami močnejšega - od viška te ne bo bolela glava. Če pa vzameš preslab kamin, pa boš imel nefunkcionalno investicijo za lepe denarce, zraven pa dogreval hišo s še nečim drugim.

Je pa to samo moje laično razmišljanje :wink:
Isti radiator lahko da 2kW ali pa 2W, odvisno od temperature vode v njem in v prostoru.

Kot sta rekla aleks in cima, izgube so važne.
Faros, vsi do sedaj so dali korektne komentarje.

Jaz konretno imam po hiši kjer se ogreva vsaj kaki 200 m2 sigurno za nekih 25 kw radiatojev.
Če radiatorji "zelo - predimenzionirani" pomeni samo, da v kolikor niso na meji toplotne moči , lahko delujejo na zelo nizki temperaturi vode.
Sam sem poganjal ogrevanje z 10 KW toplotno črpalko brez problema, s temperaturo ogrevalne vode cca 38 stopinj. Takrat uspe oddajat radiator krepko pod nazivno močjo, ki je mislim nekje podana za cca 70 stopinj.
Trenutno uporabljam 20 kw(+ zalogovnik) peč na trda kuriva ki gori par ur na dan in z lahkoto ogreva. Ko sem nabavljal peč bi vzel šibkejšo, pa je nisem dobil.

Se pravi predvsem je važno kašne izgube imaš, ne kako močni so radiatorji.
Kajti vir energije ne more dati več kot je dekalariran ( vsaj v ne kaj bistveno več). Na peč lahko navežeš 100 kw radiatorjev in če bo peč pokrivala izgube objekta bo vse ok, v nasprotnem primeru te bo pa zeblo. Radiator lahko odda le kar dobi, in nič več, pa če si še toliko želiš. Če ne bi bilo tako, bi lahko samo radiatorje postavil in peč ter instalacija sploh ne bi bili potrebni.
Iskanje po temi