PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kaj je bolje, kuriti na plin ali olje??

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zanima me ali je boljša zadeva omisliti si kurjavo na plin--z lastnim zalogovnikom i(n NE MESTNI) , ali pa peč na olje!!

možnost TČ puščam odprto za kasnejšo priklopitev!!

hiša bo iz ytonga 40cm in 5cm izolacije!

hiša ne bo imela kleti!

hvala vsem ki mi boste pomagali z argumenti!!

Lep dan!

miha
Spoštovani!

Lasten zalogovnik za utekočinjeni naftni plin se lahko ob teh cenah izmisli ,samo tisti,ki je zaposlen pri prodaji plina.
Torej pozabi !!!!!!!!!!!!!!!

Olje ??

Neperspektivno in predrago in nikoli ne veš kaj bo jutri, siguren si edino lahko, da cenejši,kot je danes ne bo nikoli več....

torej ti hočeš nočeš ostaja toplotna črpalka z obnovljivim virom energije.

termal

več informacij v zasebnem sporočilu n atvojo željo
čista energija
Kaj pa peč na drva z vodnim zalogovnikom. Moja ocena je, da bo država v nekaj letih vendarle prišla k sebi in da bodo drva postala cenovno zelo zanimiva - kake subvencije ali enostavno konkurenca, ki bo znižala ceno drv. Sploh pa bomo enkrat začeli kuriti tudi kaj drugega kot bukev.
Pa električne grelce ne pozabiti dat v akumulacijo, če ne boš mogel kuriti, da te vsaj v postelji ne bo zeblo.

Za prehodno obdobje pa klima ali dve, da ne boš akumulacijo grel zaradi 20°C v dnevni sobi.
pa mogoče še ene 3 cm izolacije ...
klemenv Napisal:pa mogoče še ene 3 cm izolacije ...

Kakšne 3cm izolacije? Zakaj pretiravati?
Ytong + 5cm je vrh glave dovolj, pa že tu je dobro imeti trojno zasteklitev, paziti na toplotne mostove....
Zmerom so nekje meje do kam se splača izolacijo gor devat!

Lp Andrej
ANDREJ

Kje (po tvojem) je največji problem toplotnih mostov?

mislim da tukaj ni potreban troslojna zasteklitev, pri ytongu 40 in 5 izolaciji, kajti pri termopanu je prevodnost celotnega okvirja okna 1,4, pri troslojni zasteklitvi pa 0,9, tak da tukaj ni pretirane izgube!

lp

miha
prvo kot prvo je 5 cm izolacije premalo. Sicer (Ponudniki sevda) trdijo da je siporeks 'uber alles' ampka ti kar lepo čez povezni vsaj 10 cm izolacije.

POte bodo izgube tako blizu ničle (O kaki kvadraturi je govora) da bo vsaka peč na trgu vsaj 3 x premočna...torej kakroli uporabljaš bo predimenzinrano.

v kolikor ni na parceli prključka za plin - pozabi nanj - ta v cisternah je predrag, pa še cisterno gledaš. POtem je že bole da vzameš olje (bojo dalečnajnižji investicijski stroški) greješ se pa s klimo...olje pa uporabiš zgolj za dogrevanje.

pa imaš TČ, nizko porabo ter konevncionalno ogrevanje po potrebi.
40 Ytonga ima smisel le če nimaš dodatne izolacije, v nasprotnem primeru greš na čim manj kar je statično še OK, vsaj jaz bi tako naredil. Ytong ima slabo temperaturno akumulacijo, zato bi dal debele estrihe za znižanje dnevnega nihanja temperatur ob sončnem vremenu.

Investicija v olje je danes verjetno neekonomična, sploh če upoštevaš, da bodo prej ali slej veljala stroga varnostna pravila. Zaenkrat poceni elektrika in dobra izolacija, čez par let boš pa verjetno že lahko dobil poceni in dobro TČ zrak voda in s talnim bo to zakon.
Sam za razmislek glede akumulacije Ytonga.

Glede na današnje vremenske razmere ko je februarja 20 stopinj in avgusta 8 stopinj, več ne pride do izraza akumulacija gradbenega materijala. Če maš februarja par dni toplih se pa kuhaš v hiši a ne? Poleti pa obratno. Mene ta akumulacija osebo nič ne moti.
Kar pa je tone rekel da bi omilil dnevno nihanje, lepo vas prosim.

Brez zamere to je samo moje mišljenje.

Lp ANdrej
JustMe Napisal:
klemenv Napisal:pa mogoče še ene 3 cm izolacije ...

Kakšne 3cm izolacije? Zakaj pretiravati?
Ytong + 5cm je vrh glave dovolj, pa že tu je dobro imeti trojno zasteklitev, paziti na toplotne mostove....
Zmerom so nekje meje do kam se splača izolacijo gor devat!

Lp Andrej

40 cm zidak z 5 cm izolacije ima toplotno prevodnost med 0,23 in 0,27,
če daš 8 cm izolacije, pa ima toplotno prevodnost med 0,19 in 0,23.

3 cm izolacije ne stane ne vem kaj ... tako da se verjetno splača iti do okrog 0,20, od tam naprej pa je meja, ki jo omenjaš.

(uporabljeni parametri: lambda porobetona 0,13..0,16 , lambda izolacije 0,04)
Zakaj pa nebi naredil kot bunker pod zemljo. Poleti hladno ne rabiš klime. pozimi pa toplo in spet prišparaš na kurjavi pa še v primeru kakšne vojne ti prav pride. :lol:
dejan Napisal:Zakaj pa nebi naredil kot bunker pod zemljo. Poleti hladno ne rabiš klime. pozimi pa toplo in spet prišparaš na kurjavi pa še v primeru kakšne vojne ti prav pride. :lol:

Tudi takšno hišo sem že videl, odprto imajo samo eno stranico za svetlobo, tudi čez streho je zemlja.

Mal iz teme je blo tole a ne :lol:

Lp Andrej
JustMe Napisal:Kar pa je tone rekel da bi omilil dnevno nihanje, lepo vas prosim.
Smile
Kako so nekateri prepičani, da se njihov skromen domek lahko primerja s katedralo. Če bi šel računat akumulacijo zelo solidno masivno grajene hiše bi hitro prišel do spoznanja, da pri današnjih standardih ogrevanja na +- 0,5°C pride v poštev samo enodnevna (v bistvu nekajurna) akumulacija, pa še tu se moraš sprijazniti z nihanji nekaj stopinj. Kaj več je možno samo če imaš nekaj prostorov neklimatiziranih in jih lahko uporabiš kot izvor oziroma ponor toplote.
Taka so fizikalna dejstva. Predstavnik Ytonga mi je recimo dejal, da je danes dajanje pomembnosti toplotni akumulaciji anahronizem. V pretežni meri sem se z njim strinjal. Sam pa bi rad z akumulacijo samo pokril to kar mi čez topel sončen jesenski dan sonce prispeva skozi okna.
Iskanje po temi