PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Merjenje porabe energenta s kalorimetrom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam vgrajen kalorimeter na kotlu na pelete. Od 26.10.2014 do danes(12.02.2015) mi je pokazal 9613 kwh, to je 107 dni, ter povprečje 89.8 kwh na dan ali na uro 3.74kwh. Meri izstopno in povratno temperaturo vode iz kotla (štiri potni mešalni ventil) razlika ,ki nastaja je poraba objekta ( je tako ali si narobe razlagam).
Kakšni so vaši podatki?
Toplotne črpalke vseh vrst
Kotli na drva,pelete
Sončno ogrevanje
Itd.............
Ni važno, kakšno porabo imajo drugi. Vsaka hiša je drugačna, vsaka družina ima drugačne navade.

Največ in dobra informacija iz tega je izkoristek kotla. Izračunaj, koliko energije si vložil v kurišče ter primerjaj z pridobljeno toploto.
Nimam časa - sem v penziji!
To mi je jasno ,da ni hiše in ljudi v njej ,ki bi bili identični .
Porabil sem 3000kg pelet , kalorimeter 9613 kwh. Kaj pa sedaj?
Citat:Porabil sem 3000kg pelet
Verjetno imaš za svoje pelete med podatki tudi kurilno vrednost (približno 4,5 kWh/kg).
Podatki za isto obdobje in računaj:
Izkoristek = dobljeno toplota (kalorimeter) / vložena energija (kurilna vrednost x teža) = približno 0,70 = 70 %.

Razmišljaj, kako bi se dalo izboljšati izkoristek.
3000 x 4.8 = 14400 si pridelal iz pelet. Razlika med kalorimeterom in pridelkom iz 3000 kg pa je šla v kurilnico in čez dimnik.
Skoraj 1/3 je šla gor :oops:

Kaj če kalorimeter ne računa dobro ?
Lp
Mogoče ali pa je to realnost o 90 % .
Kaj pa če imajo peleti samo 4kWh/kg potem je izkoristek 80%. Najverjetneje imajo malo čez 4 kWh/kg.

Če sta sondi običajno samo tista na iztoku peči pravilno vgrajeni je rezultat točen. Realnost je taka. Res dobre specialke pridejo na 90% in čez vse ostalo pa je daleč spodaj.
Citat:Mogoče ali pa je to realnost o 90 % .
Če dvomiš v tvojo realnost okrog 70 %, pa najami še strokovnjaka, ki bo izmeril dimne pline ter izračunal izkoristek. Boš hkrati dobil še podatek o tempertaturi in vsebnosti kisika ter iz njih vedel kakšne ukrepe uporabiti za izboljšanje izkoristka.
Peleti Genol, Kotel CM ,dimni plini 140°C
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lagerhaus.at/pellets-von-genol-zertifizierte-qualitaet+2500+1224065">http://www.lagerhaus.at/pellets-von-gen ... 00+1224065</a><!-- m -->
Citat:Meri izstopno in povratno temperaturo vode iz kotla
in predvidevam da tudi pretok (m3/h) ?
So temp.tipala globoko vsaj do polovice premera cevi ? Pred kratkim sem naletel na primer, ko je na števcu kazalo forlauf 10 stopinj nižji od riklaufa. Vzrok: tipalo za riklauf je bilo prav montirano, za forlauf pa tik pod površino cevi.
Zanimivo bi bilo spremljati trenutne (on-line) in arhivske podatke tega števca, da vidiš kaj se dogaja in kdaj se dogaja. Kakšne izhode ima števec ? M-Bus, impulzne, RS..., ?
Izračunavaj tudi faktor učinkovitosti (trenutna moč/trenutni pretok, kWh/m3).
Če si prej kuril na kurilno olje, si ga porabil 961,3 litra.
Forlauf imam montiran naležno na cev (pod izolacijo) je lahko v tem težava ,da premalo kaže.Meri trenutno porabo,pretok,obe temperaturi ,razliko tem.
Poraba olja bi bila sedaj okrog 1400l.
Poskusi obe tipali enako nastavit. če imaš forlaufu naležno še daj na rucklaufu naležno pa prevodno pasto in tisti dimnikarski alu trak okrog in izolacijo na vrh.
Koliko vode maš v kotlu ali v celem sistemu?
Ali ta firšt tudi vzdržuje T ogrevanih prostorov ?
Koliko pa kaže števec obratovalnih ur polža ?
Koliko vžigov gorilca imaš na dan ?
Z števcem polža bi lahko primerjal recimo v 12 urah porabo pelet ,pridobitev energije iz teh pelet in zabeležek kalorimetra.
Lp
jani65 Napisal:Mogoče ali pa je to realnost o 90 % .
Meni se zdi realnost.
S solidnimi pečmi, kurišči pretvorimo ... prenesemo v bivališča malo nad 70%, s sodobnimi kondenzacijskimi pa nekaj nad 80% od kurilne vrednosti energenta.
A imaš zalogovnik, ali kotel prilagaja moč trenutni porabi?
najrad1 Napisal:Poskusi obe tipali enako nastavit. če imaš forlaufu naležno še daj na rucklaufu naležno pa prevodno pasto in tisti dimnikarski alu trak okrog in izolacijo na vrh.
Koliko vode maš v kotlu ali v celem sistemu?
Ali ta firšt tudi vzdržuje T ogrevanih prostorov ?
Koliko pa kaže števec obratovalnih ur polža ?
Koliko vžigov gorilca imaš na dan ?
Z števcem polža bi lahko primerjal recimo v 12 urah porabo pelet ,pridobitev energije iz teh pelet in zabeležek kalorimetra.
Lp

Koliko vode maš v kotlu ali v celem sistemu? Kotel 67l, radiatorji (16m tip22 višina 600 Radson približno 160l vode, cevi prib.50l
Ali ta Firšt tudi vzdržuje T ogrevanih prostorov ? Vrem. vodena MR-TR plus je regulacija za ogrevanje objekta
Koliko pa kaže števec obratovalnih ur polža ? 234h
Koliko vžigov gorilca imaš na dan ? mislim da jih je na 17h delovanja polža okrog 25 do 28 na dan(24h)
Obstaja kaj ko bi štelo samo koliko krat se vklopi gorilnik?
Prestavil tipalo bližje kotlu in je 3°C razlike.
Brez zalogovnika vode.
1 2 3
Iskanje po temi