PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri lokacija klime

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pozdravljeni,

imam panasonic klimo 3.5kw A klasa cca za 50-60m2.

imam jo ze 1.5 leta in je do zdaj dobro delala.
zadnjih par dni ugotavljam da mi ne hladi prevec.
klimo sem nastavil da mi hladi na najnizji temperaturi 16C in zelo slabo ohlaja.
zdaj imam vprasanje za vas, ki verjetno bolj obvladate te zadeve.

zunanja enota klime se nahaja na vrhu strehe. oz. je pritrjena na eden dimnik na hiši.
in zdaj me zanima, ce recimo cel cas sonce nabija po tej neznosni vrocini v njo, je mogoce da ona zato slabo hladi ?

poklical sem to firmo, ki mi je prodala klimo, ker pri njih imam garancijo, ter so poslali serviserje, kateri so preverili temperaturo notranje enote ter kapaciteto plina r410a v zunanji enoti.
po njihovem je vse ok.

meni pa se zdi , da vseeno je bolj hladila prejsnje leto , kot letos.

kaksen nasvet ?

hvala in LP!
zdaj ko so temperature okoli 40, pa še zadeva na soncu...je klima segreta tja do 45 stopinj in več...in pri takem režimu ni zapričakovati da bo ohladila zrak na isti temepraturo kot pri 15 stopinjah manj.

drugače pa..en navaden termpmeter na izpuh pa meri izpihano temperaturo - pa povej kak bo.
Boro Napisal:zadnjih par dni ugotavljam da mi ne hladi prevec.
klimo sem nastavil da mi hladi na najnizji temperaturi 16C in zelo slabo ohlaja.
po njihovem je vse ok.

meni pa se zdi , da vseeno je bolj hladila prejsnje leto , kot letos.

je zadnje dni tudi precej topleje kot prejšnje in lani.... :?
Relevantna je samo razlika temperatur vstopnega in izstopnega zraka na notranji enoti. To ob nezamašenih filtrih točno odraža hladilno moč in če ti serviser ni tega naredil, je pek.

Kar se pa zmogljivosti zaradi vročine tiče pa imajo inverterce po mojih izkušnjah rezervo in pri manjših temperaturah zunanjega zraka znižajo moč kompresorja, ko ap rata vroče, pa moč dvignejo, tako da ne verjamem, da je problem lega zunanja enote (če imaš inverter). Sicer pa nimam takih izkušenj, zato morda tudi lapam. Moja zunanja enota je v kleti, kjer je bilo danes 20°C, 3,5kW inverterca pa je iz omrežja vlekla okrog 500W. Pozimi je ap v kleti med 5 in 10°C in zopet nikaor ne pridem na 1kW moči, kolikor je deklarirana.
1.hitri test opravimo tako, da primerjamo temperaturo na ventilu drobne cevi in ventilu debele cevi na zunanji enoti. Če je temperaturna razlika med njima med 5 in 10 oC potem klima deluje pravilno (debela cev mora biti hladnejša). Ako je temperatura drobne cevi nižja, potem je hladiva premalo, če pa je razlika višja in je temperatura na debelejši cevi bistveno nižja, potem je hladiva preveč.
2. obvezno preverite filtre in zamaznost zunanjega kondenzatorja in notranjega izparilnika.
3. preglejte zamazanost ventilatorja na notranji enoti.
4. če imamo tokovne klešče, potem primerjamo porabo, pri tem pa z daljinskim upravljalcem nastavimo polno moč. Tok se mora ujemati z podatki, ki so navedeni na zunanji enoti. Če je višji potem je to lahko signal zamazanosti filtrov, kondenzatorja ali zamašenost kapilare. Ako je nižji pa moramo klimo dopolniti
Iskanje po temi