Objave: 175
Teme: 46
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem opazil, da mi v sistemu ogrevanja pritisk niha in sicer od 0,8 do 1,7 bara. Ko mi pumpa zalaufa pritisk v trenutku pride na 1,7 oz. 1,8 bara, kar je v redu, ko pa pumpa ugasne v trenutku pade na 0.8, kar pa ni prav.
Pomislil sem na ekspanzijo, ki uravnava pritisk in bila je polna vode. Ok, le-to sem zamenjal, ker je dejansko bila dotrajana in je puščala, a ko se stvar ponovi je situacija ista. Sistem je popolnoma prezračen, pušča ne nikjer. Mi lahko prosim kdo pove kje oz. kaj bi lahko bilo vzrok teh težav. Po mojem takšno nenadno nihanje pritiska v ceveh ni najbolj dobrodošlo... Sicer ogrevanje deluje normalno, brez težav. Hvala vnaprej vsem za mnenja...
Lp,
Andrej
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
samo tremo ti držim na vrhu
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Ekspanjzijo spusti na cca 0,7 bar pa nihanja ne bo več :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
in pa prosim, da napišeš ali ti je uspelo
Ocena:
0
Se pravi jo spustim in ne napolnim? Pa bo potem pritisk ostal na željenih 1,8 bara, če bo v ekspanziji toliko manj? Hvala lepa, sassapo. Migaj bom sporočil, prvega sporočila pa žal nisem razumel...?
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Za ugotovitev krivde ekspanzije in njenega potrebnega pritiska je pomemben podatek o višini sistema. Višinska razlika med najvišjo točko sistema ogrevanja (cev pod stropom, radiator, ...) in raztezno posodo?
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
0
Žerjavar, razlika od ekspanzije, ki je v kurilnici 1,80 metra nad tlemi, do najvišjega radiatorja v mansardi je +/- kakšen centimer 4,5 metra. To je višinska razlika od ekspanzije do vrha radiatorja v mansardi. Na osnovi tega se da izračunati potreben pritisk, da ne bo več nihanja? Hvala!
Ocena:
1
Z obstoječo ekspanzijsko boš dosegel najmanjše nihanje tlaka, če polniš plin na 0,5 bar (pred tem izpusti toliko vode, da bo pritisk vode manj kot 0,5 bar). V hladnem sistemu dopolni vodo na 0,6 do 0,7 bar.
V toplem sistemu polni vodo na nekaj več. Koliko je vprašanje (max temperature, trenutna temperatura, skupni volumen vode in velikost raztezne). Če že polniš pri toplem sistemu, pazi ob vsakem ohladitvi (zjutraj pred kurjenjem), da ni tlak padel izpod 0,6 bar, ter ob vsakem močnejšem segretju, da ti tlak ne prekorači dovoljenega (2 do 2,5 bar).
Nihanje tlaka ob vklopu (izklopu) črpalke pa ni odvisen od raztezne pač pa od črpalke (moč - razlika tlaka) To nihanje zmanjšaš z nižjo močjo črpalke.
Objave: 237
Teme: 0
Ocena:
0
Solski primer, ki bi ga moral poznati vsak monter ogrevalnih naprav. Razteznostno -(expanzijsko) posodo, polnis za 0,3 bar manj kot je tlak v hladnem sistemu. Primer, zeljeni tlak v sistemu 1,5 bar rezteznostno posodo polnis na 1,2bar in to vrednost nekam napises, da ves kaj bos cez eno leto preverjal, sistem potem polnis z vodo na 1,5bar. Novo raztezno posodo je potrebno vedno z manometrom preveriti, ponavadi notri ni nikoli tak tlak kot pise na njej.
Ocena:
1
Citat:Solski primer, ki bi ga moral poznati vsak monter ogrevalnih naprav.Nekateri ga še napačno svetujejo Razteznostno -(expanzijsko) posodo, polnis za 0,3 bar manj kot je tlak v hladnem sistemu. Saj še ne veš, kolik bo tlak v sistemu. Ta tlak ni želja ampak je potreba glede na sistem Primer, zeljeni tlak v sistemu 1,5 bar le od kod želja po tlaku?rezteznostno posodo polnis na 1,2bar in to vrednost nekam napises, da ves kaj bos cez eno leto preverjal, sistem potem polnis z vodo na 1,5bar. Novo raztezno posodo je potrebno vedno z manometrom preveriti, ponavadi notri ni nikoli tak tlak kot pise na njej.
Hladen sistem polniš z vodo za 0,1 do 0,2 bar več kot je tlak plina (tlak plina = hidrostatični tlak = višina sistema), da bo nekaj vode vdrlo v ekspanzijsko in predstavlja rezervo vode. Z DIN predpisom je določeno, da mora biti rezervne vode 0,5 % volumna vse vode. Tega praktično ni možno meriti, zato se izračuna potreben nadpritisk vode. Tudi tako točno je težko meriti, se vzame 0,1 do 0,2 bar več - rezervne vode bo več od predpisane.
Ocena:
0
Hvala lepa obema. No, jaz nisem monter, tako, da veliko ne vem, sem pa tudi sam tako naredil. Torej ekspanzija je napolnjena na 1.5 bara, sistem sem pa nafilal na 1.7 bara - vseeno 0,1 bara manj. Upam, da bo držalo, ker sem šel še enkrat po celi bajti preveriti zrak po vseh radiatorjih in dejansko je bil v enem radiatorju prav na vrhu v mansardi. Pa sem zračil tri dni nazaj-ne vem kje zaboga se je pojavil. Verjetno kak zračni žep. Upam, da bo oz. je bilo tudi to krivo. Hvala še enkrat in lep večer, A.
Objave: 30
Teme: 0
Ocena:
0
Kot je napisal že Žerjavar, nihanje tlaku v sistemu ob zagonu obtočne črpalke ni povezano z višino tlaku v mirovanju. Pri tebi je manometer očitno na sesalni strani črpalke, pa ti tlak po zagonu pade za celo vrednost tlačne razlike, ki jo daje črpalka. Tlačni padec 0,9 bara je za notranji obtočni sistem visok, preveri, če lahko znižaš jakost delovanja črpalke (zmanjšanje porabe in šumov).
Ocena:
0
Naj še enkrat napišem. Nič nisem po svoje/po pameti nafilal sistema. Nafilal sem ga kot je bil že toliko let prej in problemov do nedavnega ni bilo. Manometer ja nad pumpo. Ko pumpa prižge se tlak seveda zviša, že samo zaradi delovanja pumpe. Problem je pa ta, da so ta nihanja previsoka in ko je sistem hladen oz. ko pumpa ne deluje, pritisk pade. Pade kar precej, potem ko je sistem v mirovanju pa še nekaj malega. Moral bi pa ostati enak, če že ne enak, bi lahko padel minimalno, ne pa toliko. In tukaj mi ni jasno zakaj! Namreč sistem je prezračen, ekspanzija zamenjana, pušča ne nikjer. Iščem vzrok in sprašujem za mnenja. Hvala lepa še enkrat vsem.