PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na pelete Centrometal PelTec 36KW - lambda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

V 10 mesecu 2014 sem vgradil centrometalovo peč na pelete.
Kupil sem Genol pelete (A2 - smreka).
Pooblaščen serviser mi je svetoval da dokupim vremensko krmiljeno regulacijo od Seltrona VDC 10B.

Konfiguracija peči je bila nastavljena tovarniško , kar pomeni da deluje na 100%.

Kar me moti je mogoče zame prevelika poraba pelet na dan ( povprečno to znaša 2,6 vreči na dan (45kg) ). Moj trenutni izračun po preteklih mesecih je 1 tona na mesec !

Moja trenutna konfiguracija peči je sledeča :
Konfiguracija : HS/AKU
Strmina krivulje na VDC 10B : 1,25
4 potni mešalni ventil z motorjem : min 10% - max 100%
Temperaturo dvižnega voda in povratnega voda se spreminja glede na zunanjo vrednost.

Hiša je iz leta 80 staro gradnja , izolacije na zunanjih stenah ni razen ometa, okna so stara 35 let , radiatorji so rebrasti ter cevi še vedno svinčene. Kvadratura je 240 m2. Izolaciski faktor praktično "0" !

Vprašanje : Zanima me ali ima kdo kakršno koli znanje ali izkušnje z PelTec-om?
Kako ste si optimizirali peč ?
Ali je Seltron VDC10B optimalni regulator za Centrometalovo peč? ali je bolje imeti centrometalovo vremensko regulacijo kotla .
Na kaj si pa prej kuril in koliko si pokuril?
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Za tako ogrevano površino, z 0 izolacije je poraba normalna .Mogoče bi jo oklestil za 10-15% z preučitvijo WDC regulacije. Regulacija samega kotla pa sigurno ni naravnana,
na 100%, (razen če nimaš podhranjen kotel, kot nimaš svinčenih cevi-razen odtočnih) Zmeraj so tovarniške nastavitve nekje na 50-70% .
Pa še moduliran način delovanja ima tako, da si lahko prepričan o pravi izbiri.
Je pa potem odvisno od monterja, kako ti delovanje kotla nastavi odvisno od potreb objekta. Na forumu je Stepski z poglobljenim znanjem v Centrometalove peči pa ti bo sigurno pomagal. Tudi z montažo hranilnika TV bi bilo delovanje kotla manj stresno.
Že s samo položitvijo TI na podstrešje, pa bi v letu, dveh privarčeval še za razliko pri peletih ob sedanji porabi.
Ti pa ob pravilni nastavitvi mora tudi WDC 10 b ustrezat, če odgovarja potrebam
ogrevanih krogov.
Svinčene cevi za centralni ,si prepričan.
Genol A2 ,zakaj ne A1
36 kw zakaj ne 24kw
colinmcrae:
Prej sem kuril na kurilno olje. Gorilnik na stari peči je deloval brezhibno za razliko je tudi "pocuzal" zelo veliko . Če želite točne podatke o porabi vam jih lahko pošljem v pdf , ampak v kolikor lahko pavšalno izračunam je bilo na obdobje 6 mesecev kurilne sezone približno 3500 - 4000 L "nafte" ( 4000 €). Povprečna temperatura stanovanja 21 C
Nato sem kupil kamin od TurboFrance ( iz Lesce ) investicija 1300 € in sem zmanjšal porabo "nafte" za kurilni sezoni na pol. Torej me je prišla kurilna sezona tam nekje 2000 €, da zanemarim moje delo v gozdu ( teden dni rezanja , 3 tedne kalanja drv , 2 Stihl -ovi motorni žagi z podalšanima nožema, brušenje ketn , gorivo in olje ter malice) .

Torej na kratko : Kurilna sezona me je prišla največ 2300 € ( drva + kurilno olje )

picas55 :

A je možno kje dobiti telefonsko številko od Stepski ; v kolikor bi bil pripravljen svetovati ? Izolacijo na strehi pa bom moral prav zagotovo menjati kajti zdaj se komaj na strehi vidi kje je izolirano kje pa ne ( hvala bogu da imamo več snega ).

Jani65 :

Se opravičujem za napačno napisano sestavino cevi , so železne vendar niso bakrene ( mislim da je cola premer cevi - na vodovodarstvo se slabo spoznam )

Imam Genol A1 in ne A2 - moja napaka pri tipkanju komaj zdaj se opazil.

Zakaj 36KW pa ne 24KW, o tem se še vedno sprašujem, imam pa namen dodelati mansardo v naslednjih 5 letih in sem mnenja da bi bila 24 KW "prešvoh" ! Mansarda bo dodala 120 m2 ogrevalne površine tako da bo na koncu 360 m2 za ogrevat .
Zdaj se vedno kuris kamin + peletna pec ali samo pelerna pec?
Kotel imaš ,ne se prepričat v neke zalogovnike. Posveti se izolaciji objekta. Na centrali pa če je mogoče ,da narediš vsako etažo posamezno ogrevanje ,ti rebrasti radiatorji so zgodovina in niso več primerni za te sisteme. Ne vem če boš delal kaj na tlakih potem pride v poštev talno ,drugače pa dobri panelni radiatorji.
Vremenske od Seltrona mi niso preveč pri srcu ,sam uporabljam Firšt MR-TR-plus .
Shema na WDC 10 ?
Navodila v roke in pred kotel ,učenje in spoznavanje kotla, nastavitev ....
Menim ,da imaš previsoko nastavljeno ogrevalno krivuljo

Poraba pelet bi naj bila 1-2 kurilno olje -peleti. Po tem lahko primerjaš porabo pelet in ugotoviš ali je res toliko večja .Če si prej porabil 3500-4000 l elko za 6 mes. je to od 583 do 666 litrov kurilnega na mesec. Sedaj pišeš 1 tona pelet na mesec ! Saj si na dobičku ali ne ?
Ali bi rad nično porabo ?
Koliko časa ogrevaš na tisti kamin in koliko drv zmečeš v njega ?
Vsak si vodi račun o porabi za ogrevanje in na osnovi tega se odloča s katerim energentom se bo ogreval.
Lp
Meni osebno poraba ni (pre)visoka.

Glede na kvadraturo, izolacijo objekta, prejšnjo porabo ter velikost peči.
v resnici so predhodniki povedali že vse pred mano... in glede na kurilno olje je trenutna poraba kar znosna, v jeseni si verjetno z njo nisi belil glave... mogoče imaš še kak procent prihranka v WDC- ju, ampak sam pri njem izhajam da je merilo tvoje osebno počutje, lahko omejiš temperaturo dvižnega voda, ampak pa če se ti bo zdelo da ti prepočasi ogreva, kaj boš, vrnil nazaj... so stvari ki jih moraš pač nastaviti na lastni občutek, enostavno ni pravila... sam sem rabil mesec dva da sem ga prilagodil našim potrebam in ga spoznal do neke mere...
colinmcrae :
To kurilno sezono uporabljamo samo Peč na pelete , kajti rad bi videl kako peč deluje v vseh vremenskih razmerah. Na "kamin" zakurim tu pa tam.

jani65:
za izolacijo cele hiše imamo 30.000 € premalo(okna, Fasda, streha, radiatorji). Za to ceno kurimo 20 let. Razumem da po želji zamenjam kakšno okno ali dve da nebo tako "pihalo". imam pa občutek da največ temperature izgubimo ravno skozi podstrešje. Tu bom moral letos nekaj spremeniti ... nasveti od vas mi pridejo prav. Tudi razmišljam o 2 ogrevalnem krogu v 1 etaži. Rebrasti radiatorji - slabost je da segrevaš dosti vode prednost pa da dlje časa obdržijo temperaturo.

najrad1 :
Katere karakteristike sheme na VDC10B pa te podrobneje zanimajo da ti jih izpišem ?
Res je da si vsak želi zmanjšati stroške ogrevanje proti številki "0". Mene samo zanima kako si lahko z optimiziram peč na meni idealno porabo glede na potrebo po kurjenju.
Po moje izračunu bi rad prišel na maximalno 4500kg pelet na sezono.

Stepski:

V kolikor pa se da nastavili VDC z omejitvijo dvižnega voda. Mi lahko to lajično obrazložiš ?

Lp Vsem
najrad1 :

Hidravlična shema na VDC10B : 401 ( max možna je 403 )
Potem moraš vedet, da če izhajaš iz nafte ti je kalorično gledano poraba med 7350 in 8400 kg pelet, izkoristki olje in poštiman peletni sistem so tu nekje...

nekaj malega prihranka lahko izstisneš iz wdc10b v kombinaciji z dd2+ seltronovim sobnim komunikatorjem, sam uporabljam isto shemo, vendar imam vzadaj še zalogovnik...

pervenstevno s seltronom lahko prišparaš z nastavitvami, ker potem res vlagaš energije toliko kot so toplotne izgube obekta, in da vzdržuješ nastavljeno temperaturo...

bistvo seltrona ti je povedal stepski, boš moral ugotovit, kakšne so vaše navade in po tem nastavit stvar, spremljanje in prčkanje, univrzalnega recepta ni....

lp
Colin
Leak, tebe muči isto, kot je mene:
ko je zmanjkalo olja, si natočil, stisnil zobe in plačeval na obroke. Ko je zmanjkalo, ajde ponovi vajo.
Sedaj pa šteješ vsako vrečo in primerjaš cifre. Ja, seštevki so včasih za po***t.
Tudi jaz živim v preveliki, ne dovolj izolirani hiši. V nedeljo, ko je malo stisnil mraz, sem zjutraj oblekel ta debel pulover. Več kot dveh kosov kruha z marmelado, zjutraj ne morem pojest. Razumeš analogijo?

Nekaj % morda lahko pridobiš z znižanjem moči peči - pri vsakem vžigu, peč en čas deluje v neoptimalnem režimu. Na koliko časa se ti vžiga peč?
colinmcrae :
To so kar veliki zneski tonaže katere mislim da nebom dosegel v letošnji sezoni. Pričakujem porabo okrog 6 ton pelet v tej kurilni sezoni. Kar se mi zdi zelo vredu z primerjavo iz prejšnih kurilnih sezon.

"pervenstevno s seltronom lahko prišparaš z nastavitvami, ker potem res vlagaš energije toliko kot so toplotne izgube objekta, in da vzdržuješ nastavljeno temperaturo..."
- ali imaš kakšne predloge kje začeti z nastavitvami ? ... Stepski mi je po telefonu svetoval naj spremenim temperaturo dvižnega voda iz 70 C na 60 C ( v VDC10B ) .

giovanotti :

Res je , hiša je velik porabnik in v vsakem kotu najdemo kakšno malenkost na kateri se da privarčevati. Zakaj nebi začeli pri kurjavi. Zame je to bil velik strošek za tako staro hišo in me zanima kateri Slovenec je našparal 4 tisoč € na leto da se je lahko samo čez zimo grel. To se mi je zdelo preveč denarja za ogrevanje zato sem si raje kupil večje omare Smile

V Oktobru in Novembru sem imel povprečno 20 vžigov na dan sorazmerno je bilo tudi toplejše podnebje - zdaj ko je hladneje jih imam 50 !

To bi tudi rad spremenil ... V začetnih meseceh se je na VDC -ju videla lepa piramidna krivulja temperature (kotel + sob.temp.) , zdaj je sobna temperatura konstanta ( ravna črta )na krivulji kotla pa so "nastreljene" pikice v območju 70 - 79 C kar pomeni da se peč ( kotel ) sam regulira.
1 2 3
Iskanje po temi