PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotne izgube neuporabljenega dimnika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me, ali se izplača kaj narediti na račun toplotnih izgub dimnika, ki ga ne uporabljam. Gre za dvojni schiedel dimnik fi 200 s 5 cm izolacije okoli vsake tuljave. Dimnik se začne v kleti v kurilnici, prebije prvo AB ploščo pritličja, drugo AB ploščo mansarde, strop mansarde (kartonske gips plošče, tervol, deske) in konstrukcijo strešne kritine. Skupna višina je 10 m. Eno tuljavo občasno uporabljam (kamin v pritličju). V kleti sem odprtino tuljave zamašil.
Citat: Eno tuljavo občasno uporabljam (kamin v pritličju).
Prenos toplote s pretokom (mešanjem) zraka skozi tuljavo:
- Kamin, ko ne kuriš, zapri možnost vstopa zraka iz prostora v dimnik.
- Tuljavo, ki je ne uporabljaš je najbolje zamašiti na nivoju stropa mansarde. Mehki zamašek (goba, ...) privežeš na žico in od zgoraj spustiš (potisneš) na potreben nivo. Zgoraj žico fiksiraj, da lahko pozneje zamašek izvlečeš. Izstopno odprtino tuljave zamaši, pokrij (keramična ali betonska plošča).

Prehod toplote iz mansarde po oblogi tuljave navzgor in v zunanji zrak:
- V podstrehi, prehodu skozi kritino in nad streho obloži z vsaj 5 cm izolacije (XPS + mrežica, ...).
Nimam časa - sem v penziji!
Mi imamo težave s sršeni na vikendu, ker si v poletnem času naredijo gnezdo v dimniku. Zato sem naredil pokrov iz inoxa, ki ga vsako pomlad položim nanj in jeseni odstranim. Takrat hkrati še dimnik očistim, ker sem že na strehi Smile

Hočem reči: na tak način bi tudi iz zgornje strani zaprl dimnik in zmanjšal kroženje zraka (ki po moje že sedaj ni kritično, če je dimnik spodaj zaprt).
Če govorimo o tuljavi, na katero je bila priklopljena oljna peč, potem tu ne vidim nekih izgub, razen, če bi klet hladilo. Pa še tu ne vidim, da bi nastajal kakšen vzgon zaradi toplega zraka. Sobni kamin je pa tako v uporabi. Takrat ko pa ne kuriš, zapreš vse zračne lopute. Jaz temu ne polagam pretirane pozornosti.
Ja, tako sem tudi mislil.
Dimnik moram izolirati najprej na podstrešju.
Nato še dober meter, ki gleda ven nad streho s stirodurjem. Itak potrebuje obnovo, ker je zaradi kondenza precej ometa odpadlo (ko še nisem imel vstavljene inox cevi).
Nato bom zamašil tuljavo le z vrha, kajti vstavljeno imam inox cev fi 130 mm.
Iskanje po temi