PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin TČ in segrevanje vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prasuvse Napisal:Skrajšaj čas ogrevanja bojlerja
kako bo skrajšal čas ogrevanja SV :?: Idea Saj piše, da mu že sedaj ogreva 25 minut kar mislim, da je več kot idealno v teh slabih vremenskih pogojih...
zgleda da je FWS tukaj v prednosti( kr pred vsemi nepravimi črpalkami)kajti ko segreje SV "počiva" samo tisti vnaprej določen čas mirovanja kompresorja(po defoultu 8 minut)nato lepo greje bajto naprej...
Res pa da tukaj odigra veliko vlogo sama izolacija hiše....
Kaj ima vreme veze??? ima DHT in z lahkoto tudi na 70°C ogreje, če bi želel (pač daljši čas ogrevanja, krajši čas dogrevanja). Tistih 43˘C želenih v bojlerju še za LT izvedbe ni težave, po končanem 1x tuširanju cca. 3 kW energije za 11 kW mašino ni problem nadomestiti.
Z lahkoto zmanjša čas na 15 min., bojler ima zadosti velik izmenjevalec.
Po gretju san.vode (npr.15 min) se dalje ogreva hiša (temp. v prostoru ne pade), koje dosežena temp. v prostoru se zopet lahko greje bojler.

LT - možno je še nastaviti pri kateri zunanji temp. ima gretje prostorov prioriteto oz to pomeni, da pri hudem mrazu san.voda lahko tudi počaka (opcija obstaja).

FWS ni nič posebnega in tiste omejitve, ki jih naštevaš so pain in the as in so vzete/narejene še iz predvojnih časov, ko je bil krmilnik narejen za on/off. Za optimalno ogrevanje san.vode FWS jih je vedno priporočljivo prilagoditi (zavisi od kvalitete bojlerja).

Utemelji, zakaj že ??? naj bi twin kompresor (FWS ima Toshibin kompr. že dve sezone) po končanem ciklu miroval 8 min???
Estia "Ruska podmornica" izpred 10 let tega ne počne, pa ima isti kompr. :wink:
Nič ne bi pomagalo, pa če bi DHT TČ sanitarno vodo dogrela v 5 minutah.
Kaj res ne razumeš v čem je problem?

ogrevanje prostorov v odvisnosti od sobne temperature:
nastavitev: 22
eventuelni izklop pri 22,5 -to se zgodi samo, če je krivulja previsoko ali posije sonce ipd
eventuelni vklop pri 22,4
OK
....
zgodi se preklop na ogrevanje sanitarne vode
mine 25 minut in notr.temperatura ta čas pade na 21,8
SV je ogreta, vendar ni preklopa na ogrevanje, pač pa gre TČ v spančanje :oops:
povsem po nepotrebnem mine še 50 minut, dokler notranja temperatura ne pade na 21,4,
da TČ začne nazaj ogrevati :oops: :roll: :!:
TO NI OK.
Je zdaj jasno?

Morala bi samo obstajati nastavitev, da gre TČ po dogrevanju sanitarne vode, takoj nazaj na ogrevanje prostorov Big Grin ,
če je notranja temperatura nižja od željene.

Poleg tega ogrevanje sanitarne vode vendar ne more počakati! -da me boljša polovica izseli :oops: :?:

prasuvse Napisal:DHT po sobni in vremenska krivulja ne deluje oz. temp.vtoka gre preko max.željene kar je nastavljeno v krivulji. Preveri, kako je pri tebi, če ti tvoja DHT upošteva krivuljo ob merjenju sobne temp.
Nak, DHT perfektno regulira krmiljenje temperature ogrevalne vode po vremenski krivulji s hkratnim upoštevanjem nastavljene sobne temperature. Pač ves čas izračunava korekcijo oz odmik temp ogrevalne vode od krivulje, glede na gibanje notranje temperature. Seveda, samo v primeru, ko je krivulja vsaj približno umerjena. Tako, da pri nas notranja temperatura v praksi odstopa samo do 2 desetinki navzgor ali navzdol, dokler ne pride do nepotrebne prekinitve ogrevanja, po končanju dogrevanja sanitarne vode ali do dosti sonca čez okna.
Verjemi mi, da poznam delovanje in obnašanje svoje TČ v različnih pogojih -pri meni možnih nastavitvah, najbrž bolje od vseh profesionalcev skupaj. Govorim za svoj primer, ne za druge.

Delovanje samo po krivulji v odvisnosti od zunanje temperature pri meni ne pije vode, zaradi občasnih velikih sončnih dobitkov čez okna ter cigel fasado, razen če bi v dnevne prostore na vse radiatorje namontiral termostatske ventile. Glede na to, da so to štirje največji radiatorji, skozi katere bi se ob soncu zaprl pretok, tega ne nameravam narediti. Če bi to vseeno naredil, bi se letna poraba samo povečala, ker bi po nepotrebnem oz non-stop ogreval hodnike in spalnice tudi v sončnih urah vse do zunanjih +18.

Majhna dograditev softwerja je veliko boljša rešitev, pa četudi bi veljala samo za nove mašine.
bernikm Napisal:Nastavljeno imam da mi 1x na dan (ob 4:30 zjutraj) segreje vodo na 50 stopinj, kar zadošča za celotnevno porabo.
Zadnje čase (odkar je zunaj minus) pa se mi dogaja, da vodo segreva več kot 1.5 ure in da vmes stalno vkaplja in izklaplja tudi oba grelca.
Tudi jaz sem imel podobne težave, a verjetno iz čisto drugega razloga.
TČ je po treh letih uporabe pri zagrevanju sanitarne vode pričela nabijati temperaturo forlaufa na 57 °C, pri čemer temperatura sanitarne vode še ni dosegla niti 40 °C. Ker ima TČ nastavljeno omejitev zgornje temp. forlaufa na 56 °C, je ta pričela izklapljati, še preden se je sanitarna voda zagrela na 40 °C, oz. na mojo nastavljeno želeno temperaturo.
Posumil sem na obloge kamenca na izmenjevalcu bojlerja, zato sem ga odklopil in nesel ven pred hišo na "generalni remont".
In... <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=56996">viewtopic.php?f=7&t=56996</a><!-- l --> Mimogrede, kamenca je bilo minimalno.
Da pa bi pri zagrevanju zagrel vso vodo na 40 °C, na toliko pač imam nastavljeno, in da bi izboljšal prenos toplote z izmenjevalca na sanit. vodo, sem dogradil še mešalno črpalko, ki vrtinči sanitarno vodo le za čas zagrevanja.
Rezultati so taki: ko je sta bila TČ in bojler še nova, je poleti trajalo cca 40 min za zagrevanje vode, sedaj pa le cca 25 min pri nekje enakih pogojih.
Migaj Napisal:Nič ne bi pomagalo, pa če bi DHT TČ sanitarno vodo dogrela v 5 minutah.
Kaj res ne razumeš v čem je problem?

ogrevanje prostorov v odvisnosti od sobne temperature:
nastavitev: 22
eventuelni izklop pri 22,5 -to se zgodi samo, če je krivulja previsoko ali posije sonce ipd
eventuelni vklop pri 22,4
OK
....
zgodi se preklop na ogrevanje sanitarne vode
mine 25 minut in notr.temperatura ta čas pade na 21,8
SV je ogreta, vendar ni preklopa na ogrevanje, pač pa gre TČ v spančanje :oops:
povsem po nepotrebnem mine še 50 minut, dokler notranja temperatura ne pade na 21,4,
da TČ začne nazaj ogrevati -TO PA NI NAJBOLJ OK :!:
Je zdaj jasno?

Poleg tega ogrevanje sanitarne vode vendar ne more počakati! -da me boljša polovica izseli :oops: :?:

Morala bi samo obstajati nastavitev, da gre TČ po dogrevanju sanitarne vode,
takoj nazaj na ogrevanje prostorov Big Grin , če je notranja temperatura nižja od željene.

prasuvse Napisal:DHT po sobni in vremenska krivulja ne deluje oz. temp.vtoka gre preko max.željene kar je nastavljeno v krivulji. Preveri, kako je pri tebi, če ti tvoja DHT upošteva krivuljo ob merjenju sobne temp.
Nak, DHT perfektno regulira krmiljenje temperature ogrevalne vode po vremenski krivulji s hkratnim upoštevanjem nastavljene sobne temperature. Pač ves čas izračunava korekcijo oz odmik temp ogrevalne vode od krivulje, glede na gibanje notranje temperature. Seveda, samo v primeru, ko je krivulja vsaj približno umerjena. Tako, da pri nas notranja temperatura v praksi odstopa samo do 2 desetinki navzgor ali navzdol, dokler ne pride do nepotrebne prekinitve ogrevanja, po končanju dogrevanja sanitarne vode ali do dosti sonca čez okna.
Verjemi mi, da poznam delovanje in obnašanje svoje TČ v različnih pogojih -pri meni možnih nastavitvah, najbrž bolje od vseh profesionalcev skupaj. Govorim za svoj primer, ne za druge.

Delovanje samo po krivulji v odvisnosti od zunanje temperature pri meni ne pije vode, zaradi občasnih velikih sončnih dobitkov čez okna ter cigel fasado, razen če bi v dnevne prostore na vse radiatorje namontiral termostatske ventile. Glede na to, da so to štirje največji radiatorji, skozi katere bi se ob soncu zaprl pretok, tega ne nameravam narediti. Če bi to vseeno naredil, bi se letna poraba samo povečala, ker bi po nepotrebnem oz non-stop ogreval hodnike in spalnice tudi v sončnih urah vse do zunanjih +18.

Majhna dograditev softwerja je veliko boljša rešitev, pa četudi bi veljala samo za nove mašine.

Termostatske glave so temu namenjene in bi z njimi privarčeval na energiji - torej ravno obratno, kot trdiš :mrgreen:
Ko bi se pomožni prostori ogreli na želeno temp. naj si bo to 12°C ali pa 18°C bi tudi TČ ugasnila.
Sonce in termoglave se odlično razumejo in so priporočljive za vgradnjo, kjer vam sonce dela težave, še posebno v prehodnem obdobju.
Kak software v TČ, software osebno prepričanje je potrebno prilagoditi. Idea
Migaj Napisal:če bi v dnevne prostore na vse radiatorje namontiral termostatske ventile. Glede na to, da so to štirje največji radiatorji, skozi katere bi se ob soncu zaprl pretok
Pretoka ne bi zaprl, če bi imel na radiatorjih prelivne ventile.

Drugače pa gre na živce tudi meni pri moji FWSHP, da po segrevanju SV gre kompresor v mirovanje za 8 minut, čeprav imam nastavljeno, da dela izključno in samo 100% po vremenski krivulji. Razlog je previsoka temperatura dvižnega voda.

prasuvse Napisal:
bernikm Napisal:Se mi je začela pojavljati napaka 7H-01 najprej pri segrevanju sanitarne vode, danes ob 2 zjutraj pa se je pojavila tudi pri talnem gretju.
Na displeju je utripal (i) in napaka 7H-01 nekaj v zvezi 'water flow' ... ? in do 7 zjutraj ko smo e zbudili TČ ni grela in je bilo lepo 19 stopinj v stanovanju. Ko sem resetiral TČ (izklopil varovalke) je zopet začela greti.
Vse kaže da se moji Daikinci nekaj dogaja, tako da kličem serviserja v ponedeljek. Hvala da je še v garanciji ....

Nekaj sicer berem da je treba sčistiti nek filter - morda kdo kaj ve o tem (Daikin LT 8kW) če je kaj na tem ?

Prej bo verjetno potrebna menjava flow sensorja (če je Danfossov), začasno ga lahko tudi sami ščistite.
Če se to pripeti na talnem so po vsej verjetnosti alge krive.
Poglejte filter mrežico v notranji enoti.

Na talnem se mi je zgodilo samo 1x do sedaj, se mi pa sedaj dogaja da sanitarno vodo segreje na 40 in javi 7H-1 napako. Potem naredim na TČ reset in ponovno dam segrevati TČ in segreje na 45 stopnij (čeprav mi danes ni, po drugem resetu pa je).

Kje pa najdem 'flow sensor' in filter mrežico v notranji enoti oz kako ščistim to? Imam pa Daikin LT 8kw.

Hvala
Flow senzor naj ti rešuje serviser. Filter z mrežico imaš v notranji enoti na povratnem vodu iz sistema.Preberi si navodila za monterja.Poglavje tehnični podatkiConfusedestavni deli notranje enote.Čiščenje imaš opisano v poglavju :vzdrževanje in servisiranje.
Hvala, bom kar raje počakal serviserja. Sem mislim da lahko še pred tem kaj sam naredim.
Če boste sami čistili filter je potrebno izklopiti iz elektrike TČ, ventile zapreti, spustiti pritisk iz inštalacije (na bakrenih ceveh v enoti je izpustni ventilček), podstaviti lovilno posodo in brisače, da ne bi voda iz filtra pricurljala do elektronike, ki je spodaj (velja za integrirano enoto).
prasuvse Napisal:Termostatske glave so temu namenjene in bi z njimi privarčeval na energiji -obratno, kot trdiš :mrgreen:
Ko bi se pomožni prostori ogreli na želeno temp. npr 18°C bi tudi TČ ugasnila.
Kak software v TČ, software osebno prepričanje je potrebno prilagoditi Idea
Sedaj privarčujem več, ker se s soncem čez okna kar sama TČ zaustavi Big Grin

Prestavitev krmilnika na hodnik pa problema ne bi rešilo, niti omililo :oops: :roll:

Ker prav nič ne pomaga exspresno dogretje sanitarne vode, če TČ potem ne gre nazaj na ogrevanje :roll: :twisted:
v primeru ogrevanja v odvisnosti tudi od notranje temperature.

Temu pravemu bonbončku DHT krmiljenja:
ogrevanja po zunanji temperaturi v hkratni odvisnosti od notranje temperature,
pa se ne mislim odpovedati, navkljub očitanenemu majhnemu 'nedostatku'.
Ne nazadnje včasih ročno dvkarat kliknem na krmilnik v dnevni sobi in tako rešim tudi to zadevo, potem ko nežnejši spol zajamra, da je hladno.
Ne pa bit tako zaverovan vase in v to , da je krmilje popolno. Je zelo dobro, ni pa popolno.

[img]httpsunichr("58")//encrypted-tbn1unichr("46")gstaticunichr("46")com/images?q=tbnunichr("58")ANd9GcSzBrqSngEhA211RJm-nnaLluxeyzAtOGpOawu4fIpWtqP8yQUfbQ[/img]
migaj ...Obstaja en trik, ki bi lahko rešil "te težave s sobnim", vendar, ker je trik moraš vanj verjeti, da bi uspel.... :lol: :lol: :lol: seing is beliving

Ali bi lahko opravil test z vremensko krivuljo - max. vtoka npr. 40°C in da vidimo ali bo TČ vseeno pogrela prostore, dvignila temp. vtoka preko 40°C.
ne vem, če bi, vendar tudi če bi, bi samo začasno:
dokler bi bila notranja temperatura nižja od željene.

ponavadi je vpiv sobnega termostata pri meni tak, da niža krivuljo.
Če bi nastavil temperaturo ogrevalne vode na 40°C , bi temperatura v prostorih začela počasi padati, kljub ogrevanju v odvisnosti od notranje temperature, dokler ne bi bilo zunaj precej topleje. Zunaj je trenutno -6, notri pa 23,0 (nastavitev tudi 23. Včasih jo spreminjamo 22 pa 23 itd)

Sem pa že nekajkrat poskusil s sledečim trikom:
Temperaturo sem dvignil na 23 (ali 24) ter shiftal temperaturo ogrevalne vode za -3 stopinji pod krivuljo.
V tem primeru temperatura težko preseže 22,4 stopinje.
V tem primeru po dogrevanju sanitarne vode, TČ takoj nazaj začne ogrevati prostore Big Grin
Vendar sem se včasih malo bal, da ne bi bilo zadosti toplote v radiatorjih za korektno dokončane defroste. Bojazen izhaja iz izkušenj, ki so posledica nepravilnega delovanja triglavega tipala uparjalnika pred zamenjavo -menim.
Drugi problem je v tem, da je pri takih nastavitvah in visoki zunanji Rh v hiši bolj mrzlo,
kot pri nizkih Rh -razlog je različna periodika defrostov.
Tretji manjši pa je, da TČ tudi v času sonca čez okna dela do 23,5 oz 24,5 stopinj, kar ne bi bilo treba.
Z temi orodji si boste lahko privarčevali marsikatero nevšečnost (nepotreben klic monterju) in si odgovorili na, kakšno zastavljeno vprašanje glede porabe, izgub toplotnega ovoja hiše.
npr. stara hiša 100 m2, brez izolacije, slaba okna, visoki stropovi itd. zakaj mi TČ porabi preko 60 kW elektrike na dan, temp. dvižnega voda mora biti preko 50°C, v prostoru zgolj 20°C ???

Poraba sama po sebi vam že signalizira kakšen objekt, sistem centralnega ogrevanja imate. Izračuni vam bodo matematično potrdili, kar že veste oz. vam bo takoj jasno, da z vašo TČ ali nastavitvami ni nič narobe.

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")filedropperunichr("46")com/daikinalthermafieldsettingsselectiontoolrev22tcm219-280486[/url]

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")filedropperunichr("46")com/daikinalthermamcs020noisecalculatorv37april2014tcm219-221375[/url]

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")filedropperunichr("46")com/heatlossandradcalculationtoolv070514tcm219-275659[/url]
1 2 3 4 5 6 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi