PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin Altherma HT- izkušnje, primernost

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Daikin Altherma HT 11 - TČ Z/V.

Jo uporablja kdo, ali veste za koga, kako je kaj zadovoljen?
Doma imamo okrog 140 m2, ki jih bomo ogrevali in radiatorje. Primerjam, zbiram mnenja,...nekako še to probamo.

Torej, nekaj še razmišljam v tej smeri o HT TČ, mogoče bi bila ta najbolj primerna za nas, glede da pošiljamo zdaj v radiatorje 60°C.
Je nekaj dražja od NT, lani je bila tudi zanjo subvencija, pa znala bi mogoče kaj prihraniti pri el. energiji. Samo ugibam in ne poznam zadev.

Prosim za vaša mnenja.
Hvala.
O Daikin HT je že toliko napisanega na tem forumu, da pravzaprav ni kaj dodati.

Sploh pa, ker je na forumu nekaj oseb, ki vsako temo o Daikin HT uspejo "zavoziti".....

Skratka, dela OK, ogreva OK in sčasoma pozabiš da jo imaš. Pri meni je tretja ogrevalna sezona.....
Visokotemperaturna TČ Zrak-Voda Daikin HT-izkušnje,nasveti,.
Poišči to temo, pa mislim, da je bila še ena od prej. Literature malo morje.
Super varčna črpalka za mrzle dni, ostalo obdobje malo manj.
Ti je za svojo hišo ne rabiš.
Frenky_1975 Napisal:Daikin Altherma HT 11 - TČ Z/V.

Prosim za vaša mnenja.
Hvala.
Bluziš :!: Škoda ti sploh kaj odgovarjat......v koliko tem in koliko različnih črpalk si že pisal in si omislil :?:
Veš kako rečejo: "kdo izbira, izbirek dobi"
Na pravi poti si, da z izbrano(če sploh bo) fulaš....
Homer Napisal:O Daikin HT je že toliko napisanega na tem forumu, da pravzaprav ni kaj dodati.

Sploh pa, ker je na forumu nekaj oseb, ki vsako temo o Daikin HT uspejo "zavoziti".....

Skratka, dela OK, ogreva OK in sčasoma pozabiš da jo imaš. Pri meni je tretja ogrevalna sezona.....

Hvala ti!
Po daikinovem simulatorju v4,7.0 za našo hišo bi 11 kW NT porabila v letu za 670 eur, elektrike, HT pa 420 eur!
Razlika v nabavi in montaži pa je 7.500 eur za NT in 8.200 za HT (že upoštevana 1.000 eur Daikin subvencija) in obe sta imeli 1.000 eur eko subvencije.

Grede neodločenosti:
Seveda še s sosedom premlevama kaj izbrati, če pa iz vseh strani dobivama razne in včasih različne informacije. TČ mislim nabaviti enkrat (je tudi investicija) in upam, da se pravilno odločim.

LP
Bolj gre v minus, bolj pride HT do izraza. Vendar je tega procentualno v celi sezoni zelo malo. HT ima stand by porabo preko 100 W, FWHP 10-20 W. Črpalka je prižgana celo leto, če nimaš kolektorjev.
Idi še v simulacije drugih ponudnikov črpalk, če jih imajo, ker mislim, da zgornja kalkulacija ne pije vode.
Da ne bo pomote, Daikin HT je brez konkurence med inverterji za zahtevne objekte z radiatorji (odlična alternativa za tiste, ki ne mislijo fasade delat), tvoj je, če gledam tu na forumu, nad povprečjem.
Ne, kolektorjev nimam,
Ok, torej sodeč po par postih, nima smisla nabavljati bilo kakšno TČ HT pri meni.

Ajde, to mi je ponudil serviser Iz Miklavža in omenil ta Daikinov sklad 1.000 eur.
Ker letošnja sezona še traja, ti lahko povem podatke za:
2013/2014 ..... 384 €
2012/2013 ..... 448 €
letošnjo sezono pričakujem okrog 450€

Je pa ob tem treba povedati naslednje:
- TČ 14 kW
- sanitarna voda ni všteta (že prej imam STČ 300l)
- ogrevane površine je ccca 200 m2 (dva stanovanja)
- eno stanovanje je "nenaseljeno" in je ogrevano na 18,5 stopinj
- izolacija je minimalana in to notranja (zunanja izolacija ni mogoča)
- okna in vrata zamenjana
- sicer Primorska, a lega totalno neugodna (severna, malo-nič sonca, veliko burje)
Sem skratka težko primerljiv z drugimi .....

Se pa večkrat primerjava s kolegom, ki ima pol manj m2, sončno lego, ON-OFF Kronoterm (tudi za sanitarno vodo), pol manjšo moč TČ,......, porabi pa cca 10% več.
Če pri sebi prištejem še porabo za STČ, prideva praktično na isto.
Torej kljub enaki porabi, ogrevam več na neugodni legi.....
To nekako kaže, da je Daikin kalkulator pravilno izračunal višjo porabo LT, kar pa ne-uporabniki HT zanikajo in pravijo, da se HT v nobenem primeru ne izplača.

Če sedaj pošiljaš v radiatorje 60 stopinj, bo s TČ potrebno manj (50 stopinj ali manj).
Zavedaj pa se, da TČ deluje optimalno, če deluje brez prekinitev. Torej pozabi, da boš ogreval samo nekaj ur na dan. Lahko sicer ponoči znižaš sobno temperaturo za malenkost, a tudi to je vprašljiva smiselnost, ker je tedaj nižja cena elektrike.

Drugače pa kot sem napisal, HT z lahkoto opravi vse in tudi defrosti niso problem.
Edina "slabost" je kompresor, ki je tudi v notranji enoti. Ta pod polno obremenitvijo (npr defrost) postane bolj glasen. Če je notranja enota v kurilnici, s tem ni težav ....
Frenky_1975 Napisal:Ne, kolektorjev nimam,
Ok, torej sodeč po par postih, nima smisla nabavljati bilo kakšno TČ HT pri meni.

Ajde, to mi je ponudil serviser Iz Miklavža in omenil ta Daikinov sklad 1.000 eur.
Saj ti lahko ponudi tudi LT varianto. Poglej porabo od Gašperja. Ima slabše izolirano bajto kot jaz, večjo kvadraturo, pa skuri manj.
Je pa res, HT brez problema omogoči kurjenje na urnike. Ostale si ta luksuz v mrzlih mesecih težko privoščijo.
Jaz imam Daikin Althermo 6kW LT. Tudi jaz imam radijatorje. V teh dneh ogrevam vremensko vodeno, ko pa naraste temperatura zunaj nad deset stopinj, pa preko urnikov. Je pa to odvisno od izolacije. Če imaš dobro izolirano, HT ne potrebuješ.
LT 8kW ti bo komot zmogla. Za to tudi dobiš subvencijo.
Homer Napisal:Če sedaj pošiljaš v radiatorje 60 stopinj, bo s TČ potrebno manj (50 stopinj ali manj).
koliko si pri sebi videl najvišji "setpoint" :?: Če so kolikokaj normalni radiatorji, nad 45° mislim da ne....
Že ker SV ogrevaš z namensko TČ bi (po moje) zlahkega shajal s tako na "vbrizg" (recimo Fujitsu 11) da ne rečem celo kako LT 14

PS sicer pa nisem proti HT-jkam, da ne bo pomote....v našem koncu je hiši, ki je konstantno rabila 5000 lit/ kurilca sezona, zadnje tri zime poraba ni predegla 1000€ - za SV imajo tudi namensko...
In zakaj bi moral shajati z LT, ki bi delala v zgornjem režimu delovanja, če pa mi HT lepo "prede" v spodnjem koncu?

Napisal sem, da nisem dober primer za obravnavo, ker eno stanovanje ogrevam na 18 stopinj. To pa je ravno stanovanje, ki ima radiatorje. Zato je razglabljanje o setpointu brezpredmetno. Za to sobno temperaturo mislim da ni preseglo 40 stopinj.
Ker pa nismo vsi kot Sivka, ki shaja z 18 stopinjami, te prepustim, da ugibaš, koliko bi morala biti temperatura v radiatorjih za npr 24 stopinj sobne temperature (veliko jih ogreva stanovanja tudi več).

Sicer pa ne razumem, zakaj potrebno spet temo zavoziti. Spet alergija na HT?

Vprašanje je bilo o izkušnjah s HT in to sem tudi odgovoril. Kakšna pa bo odločitev ni moja skrb......
saso: dej nehaj sirit te neumnosti, k bo spet pokalo... Ko sem jaz pisal o frendu, ki se greje s DHT in se vedno nima fasade (in kot kaze je ne bo imel, dokler mu bo DHT delala) na hisi, je bil cisti rompompom tukaj Smile Zame je DHT se vedno naprava s katero si na safe-side. Res, da pri meni bi bila cisti overkill in tudi res, da malo vec pokuri, samo v primerjavi s ostalim stroskom, ki bi ga moral opravit (menjava oken, vrat, izolacija...) se ti tud s DHT smeje pri taki racunici, kot jo navajas Smile In tudi res, da DV okoli 50, kolikor bi pri konstantnem gretju potreboval, bi tudi nase zmogle, ampak tista zmore zagotovo Smile Pa delovanje je tud bolj stabilno oz. robustno.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Homer Napisal:In zakaj bi moral shajati z LT, ki bi delala v zgornjem režimu delovanja, če pa mi HT lepo "prede" v spodnjem koncu?
nič nič, samo lepo sem vprašal, če si pa nadrkan pa o.k.
.....in če misliš, da sem jaz zavozil temo, brišem....

Da je pa Frenky 1975 čist brez veze odprl temo, pa nikom ništa..../totalno neuporabna črpalka za njegovo bajto/
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi