PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sekanci vs TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

sproti prebiram večino tem o TČ in ogrevanju in imam še zmeraj nekaj vprašanj okoli te teme.

Torej situacija je sledeča: novogradnja se v zgornjem nadstropju drži gospodarskega objekta

Lastnosti objektov:
Gospodarski objekt:
-cca 150m2 ogrevalnih površin ki se jih greje občasno (na 14 dni 1 dan)
-radiatorji
-8cm fasade
-peč na olje (Viadrus, stara 5 let)
-vsebuje kurilnico, ki bo služila tudi kot kurilnica za hišo
-enostaven dostop do kurilnice - možno s traktorjem

Nova hiša:
-230m2 v dveh etažih
-predvidenih 15 do 20 cm izolacije
-povsod talno gretje

Plusi/minusi ki trenutno veljajo:
SEKANCI:
+imamo lastni gozd
+imamo prostor za shranjevanje sekancev
+imamo mehanizacijo za pripravo in transport sekancev (traktor ...)
-Pomanjkanje časa za pripravo kurjave

TČ:
+imamo prostor za TČ zemlja/voda
+imamo vodnjak v kleti globine 10m - ne vemo še ali je pretok zadovoljiv za TČ voda/voda
+potrebno minimalno časa za upravljanje
+/- trenutno poceni elektrika, v bodoče verjetno dražje

Zanima me vaše mnenje v katero smer se obračati. Ali je možno Viadrus peč predelati ne sekance, ker je peč stara komaj 5 let.
V bistvu si moraš odgovoriti sam, a pravzaprav si si sam že odgovoril: "pomanjkanje časa". Iz tega je potem enostaven zaključek v katero smer moraš iti .....
...smer je Šmartno ob Paki, ime pa Bider. Bodo povedali, ali se da zgraditi enostaven sistem...
Obdrži peč, zmontiraj toplotno brez premisleka; preveri pretok v vodnjaku, če je pa preslab pa se ne sekiraj.
Ti boš rabil moč 5 kw za hišo ter občasno 10 kw za sosednji objekt.

Sekanci pa delajo pri kaki minimalni moči? 30 kw?

Za hišo daj tč gospodarski del pa vrzi noter nek večji kamin...če je en prostor oz. navadno peč na drva ako je centralna napeljava. Problem rešen.
Ker praviš, da imaš možnost položitve kolektorja, ne razmišljaj. Napravi sistem zemlja voda, ki je doživljenska investicija, če je kvalitetno izveden. Ogrevalni stroški bodo pa tako zanemarljivi. Pri voda voda je sicer izkoristek še nekoliko višji, je pa pod vprašajem zadostnost pretoka in njena oporečnost, predvsem je problem vsebnost železa, kateri je glavni krivec za mašitev izmenjevalnika.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Takole bi rekel, toplotna črpalka je udobna rešitev malo vzdrževanja vsako leto vklopiš in dela niti ne izklapljaš ker ko je zunaj toplo tako greje samo sanitarno vodo in ne rabiš skladišča-drvarnice, slaba stran je, visoka investicija, vodno dovoljenje in plačevanje le tega, stroškovno odvisen od cene elektrike in v primeru izpada elektrike si na mrzlem. Iz lastnega gozda lahko sam napraviš drva, če ti to čas in znaje dopušča. S sekanci res bolje izkoristiš gozd vendar po moji presoji, izkoristek gozda pri skrbnem delu ne bo toliko višji kot bo investicija in priprava sekancev. Sam imam gozd in sam pripravljam drva, počistim vse veje kot dobiž so odlične za podkurit, kar ostane bi bilo za par butarc a se tisto skoraj ne spalač več pobirat. Tako sedaj imaš kost in glodaj
Čeprav sem uporabnik TČ, ob podanih pogojih:
Citat:SEKANCI:
+imamo lastni gozd
+imamo prostor za shranjevanje sekancev
+imamo mehanizacijo za pripravo in transport sekancev (traktor ...)
ne bi dosti razmišljal o drugem, kljub minusu
Citat:-Pomanjkanje časa za pripravo kurjave
Seveda sami najbolje veste, koliko vas to dodatno bremeni .
Vprašanje kurjave kot priprave mase, ali kurjenja? Kajti ko imate pripravljene sekance, ostalo poteka lahko avtomatsko (vklopi, doziranje, zalogovnik...), ter s tem ni dela in skrbi , da bi prišli na hladno.
V gozd ne bo hodil nihče , čiščenje ipd.? Ali pa dobite izvajalca, za plačilo pa makar drva-les.
Z vidika stroškov za ogrevanje najcenejša- zanesljiva varianta.
En objekt ogrevat tako, drugega drugače po mojem ni smiselno, če lahko oba rešite z ene kurilnice, pri vseh pogojih...
Lp
Glodam že nekaj časa, pa ne pridem do konca. Po stroki in duši sem tehnik in me avtomatizacija ne skrbi, skrbi pa me predvsem čas ki bo potreben za pripravo sekancev ter sušenje in skladiščenje le njih.
Ne vem, če je invensticija v sekance ravno tako poceni. Sam bi poslušal Sassapov nasvet
Strošek investicije zna biti precej primerljiv...niti nisem pisal o njem..., temveč
Citat:Z vidika stroškov za ogrevanje najcenejša- zanesljiva varianta.

Glede časa pa bo moral preceniti vprašatelj sam...
Kar se tiče tega je TČ res zmagovalec (ali ne... poglejte nas, kolk časa zapravmo za forum :oops: :lol: ).
Lp
Iskanje po temi