Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
mislim da sem imel prav jaz ne pa ti.
Bravo, mama naj pride s klobaso v šolo :lol:
Jaz sem samo pripomnil da si poglejte kaj je klaftra, tričetr vas pa v nezavest pade. :roll:
dolžine enaga polena 1m: temu so včasih rekli "cepanc"
Saj niste resni :mrgreen:
Objave: 126
Teme: 0
Ocena:
0
Saj smo pogledali kaj je klaftra , pa se nekdo je zapisal da je pokuril dve klaftri drv, ti mu napises naj si pogleda kaj je klaftra , jaz napisem da je to 8 m drv , ti napises 1x1x1m in kaje zdej, ti mama prinese klobaso.....
Objave: 321
Teme: 9
Ocena:
1
Klaftra je skladovnica scepljenih drv 4m x 1m x 1m, drva v njej so zložena tako, da je na vsaki strani te klaftre "hiška". "Hiška" je narečni izraz (v SLO je teh izrazov na taužente), so pa v njej drva zložena tako, da je vsaka druga vrsta prečno na prejšnjo vrsto. V samo klaftro gre cca 3,5 prostornih metrov drv.
Na spodni sliki se vidi, kako se naredi "hiška":
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kamnik.si/novice/Gozdarjenje-nekoc-in-danes-v-Tuhinjski-dolini-22-08-2011">http://www.kamnik.si/novice/Gozdarjenje ... 22-08-2011</a><!-- m -->
Objave: 126
Teme: 0
Ocena:
0
Ti samo odperi :lol:
ja zdej se bom drve vagal :o
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Zanimiva tema, tudi sam sem jih dvakrat zvagal, 35-38kg za polni nalagalni 125l prostor.- Pravzaprav lažem tudi tehtanje enega in istega polena najmanj 5x. Prišel, do ugotovitve, kako pomembno je skladiščenje in aklimatizacija drv - prenešenih od zunaj.
Ugotovitve po problemih iz dela, oblikovanja cu žice prepeljane iz skladišča na delovno mesto z 30 st. C razlike (v zimskem obdobju).
Vsi kateri radi dežurate v kurilnici, si privoščite meritve in ugotovite, kako pomembna je aklimatizacija drv za gorenje. Razliko med tedensko, skladiščenimi v kurilnici pri 22 st. C in pripeljanih od zunaj pri 0° C in nižje, oziroma pri 80% RV in direkt naloženimi v kotel, čeprav pokrite in iste sušene sarže. Razlika je več kot očitna. Hitrejše doseganje, optimalne temperature in manjše nihanje % kisika in posledično verjetno tudi manjše nalaganje katrana. Ena polna nalaga pa zadošča pri današnji povprečni 0° C in 22°/20° Dn režimu in 120 kv. m neizoliranega objekta - 24 urno avtonomijo.
Ocena:
-58
Naložim zjutraj še v malo toplo peč od prejšnjega dne in se do 17-ih ko zakurim še dodatno intenzivno sušijo. Dve leti sušenja drv pod streho na zraku je dovolj. Malo pretiravaš z 80% vlage; neregularna meritev, zakaj pa ne smeš- ni dobro- npr TVja ko ga mrzlega noter na toplo prineseš takoj vklopiti "kondenz" naredi tasvoje :roll:
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
zunaj je še več kot 80%RV. Vsaj zjutraj in ob padavinah.
Če imaš v peči dimnik zaprt ko ti ne gori,se ti bolj slabo susijo, ker vlaga nima kam iti.
Ocena:
-58
Pa nimajo drva take vlage tudi če so zunaj še posebej ne v mrazu. Bolj je mraz manj je vlage!
Če v topel prostor prineseš mrzel kos železa (koliko ima ta RV?) kdo kondenzira? Vlaga v prostoru ne pa vlaga železa :lol:
Pa nehite že FDV-jevci
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Če so drva pod streho, pa res nima veze, koliko je zunanja vlaga.
Jih še nisem zmeril več kot stopinjo ali dve razlike (s tistimi, ki so cel dan znotraj).
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Zamot1,
gledam tole temo o drveh. Meni dnevno vaganje ne pomeni dosti, pomeni pa mi LETNA poraba drv, ki mi pokaže, kako globoko bo treba seči v žep, da mi bo toplo. Menda ISTI CILJ poskušaš doseči z dnevnim vaganjem drv. Pohvalna vztrajnost! Zato te vseeno podpiram pri tvojem početju. Za dosego tega cilja sem našel firmo, ki proizvaja odlične vage: Kern - tudi do stotinke grama natančno. Ko pa najdem še zadosti natančen higrometer (termometre sem že našel), ti sporočim.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Meni je tema odlična.
Dobiš vtis koliko kdo porabi, v določenem dnevu - glede na zunanje temperature.
Podobno uporabne/neuporabne so teme o porabi TČ.jevk za posamezni dan...na koncu je važna celotna poraba.
Tam se noben ne pritožuje, da poraba zavisi od peči, izolacije, kvadrature itd itd :wink:
Res je pri drvih težje 'povedat' koliko si pokuril - a slika pove več kot tisoč besed :wink: .