PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero ogrevanje najboljse?in kaksno ogrevanje v kleti?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mi je zal da se ponovno odpira ze premleta tematika okol ogrevanja.

Problem je v tem da letos naredimo stene in zaradi tega mora vodovodar oziroma cetralar prej potegniti se cevi,torej imamo zelo veliko sobo misljeno za centralno z odvodom za v dimnik,ampak ce je TC se vedno tolk dobra investicija,bi jo lahko postavil v sosednjo sobo ki je vsaj pol manjsa in nima odvoda za dimnik ker kolkr vem odvoda TC ne potrebuje.

Debata pa zato ker se je zadnje cajte bralo da TC sploh ni tolk dobra investicija.
Katero ogrevanje pa naj bi bilo najboljse TC,pec na biomaso(katera pa rabi ze dimnik)?

Ali imate v kletnih prostoih nad zemljo tudi po tleh talno ogrevanje,ker meni se zdi v bistvu to ne potrebno,z radiatorji pa naj se talno nebi kombiniralo ker radiator rabi bistveno vecjo temperaturo,torej ali v garazi sploh napeljevati talno,razen v kopalnici in mogoce se kaksni sobi?
Vsaj na kratko?

Kaksen strom potrebuje TC,3 fazni al normalen 220V?
Kompresor tč potrebuje za delovanje 3 fazni štrom. Običajno imaš vgrajenet tudi pretočne elektične grelce (2,4in6KW), tak da vsekakor 3 faze. Večina prodajalcev te tehnike ti v predračunu navede tudi pogoje za priključitv, med njimi je tudi štrom...

lp, Janez
Bom dal pa trenutno v dve sobi 3 fazni prikljucek,ker pac se nevem kam bi dal TC,nimam splosnih dimenzij pa tudi nevem kaj vse zraven se spada za sanitarno in za ogrevanje hise(zalogovnik,pogoni...),tako da to naj nekdo prosim pove da vidim koliko placa rabis za komplet TC in za ostale potrebne zadeve.
Koliko prostora zavzame sistem TČ lahko vidiš v mojem spletniku....V mojem primeru je potrebnega manj kot m2 prostora...

lp, Janez
To je vse,nima nikakrsnih zalogovnikov ali se cesa potrebnega?

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/weblogs/upload/30/119147569145dc3e460dd44unichr("46")jpg[/img]
To je vse. Zalogovnika nimam, vgrajen je 210 l bojler kar naj bi zadoščalo potrebam.

lp, janez
V tem času menim sloh ni več diskusije da ali ne tč.
Vsekakor da!!!
Klub nekoliko višji inveticiji si dolgoroččno rešil vprašanje oskrbe z energijo.

Vprašanje katero ti ostaja odprto je vprašanje vira energije,ki ga potrebuješ za obratovanje tč.

Na razpolago imaš tri možnosti:
- sistem geosonda,
- horizontalni kolektor,
- raba podtalnice in če si iz Primorja še raba energije iz zraka.

Najzaneslivejši sistem je sistem geosonda, saj daje proizvajalec geosond 50 letno garancijo ( švicarska proizvodnja).
Raba podtalnice je vprašljiva in moraš sam izračunati,kje je meja na tvoji lokaciji rentabilnosti. Črpanje podtalnice globje od 30 m postaja predrago in je sistem geosonda cenejši.

Pri mami imam montirano 7 kW toplotno črpalko samo na eno fazo, sicer pa tč večje moči obvezno potrebuje trifazni priklop.

Vsekakor predlagam obvezno vgradnjo zalogovnika,ker le ta zagotavlja manj vklopov tč in pri vsej zgodbi ni drag v primerjavi s ceno tč. ( 10 % cene tč).

Več informacij ti lahko na tvojo željo posredujem na zs.

termal

in tako upam, da sem odgovoril tvojemu vprašanju.
čista energija
Še enkrat bom vprašal, ker se ponavadi ignorira odgovor na podobna vprašanja.

Kakšna je ekonomska upravičenost (pa vzemimo obrestne mere v banki za dolgoročno varčevanje) sistema z geosondo proti sistemu zrak/voda. Mogoče se še premislim, pa vzamem vrtino, samo številke me morajo prepričati :roll: .
termal Napisal:Več informacij ti lahko na tvojo željo posredujem na zs.
.

Termal tebe sem ze hotu kontaktirat.

Ce se da enostavno odgovort.

Bajta je iz cegla.90m2 povrsina prostorov(tolk se bo tudi ogrevalo)dve nadstropji v kleti pa samo kaksne 40m2,imela bo 3 slojna okna k=0.7 in vsaj 15cm vrjetno tervol izolacije.

Zanima me PRIBLIZNO da vem v kaksnem rangu se pogovarjam,kolk KW mocno TC rabim,rad bi imel zalogovnik oziroma sistem kot se zagre,gretje sanitarne vode.,tiste grelce za vsak slucaj in se kaj ce sem pozabil ali pa ce se da.

Da ne pozabim,TC mora imeti tudi pametno regulacijo kot jo ime seltron firma,da se programira vsak dan,da meri zunanjo in notranjo temperaturo in da ima sobno enoto s katero se vse to regulira.

Zanimajo me tudi posamezne cene(zato da vidim kaj lahko in kaj ne),lahko so priblizne,rabim pa tudi cene za zrak voda(to mislim da je tista spirala cev vkopana v zemljo),cena za vrtino in pa cena za geosondo(katera sem prebral da je zelo draga in sploh nevem kaj to je).

Lahko vse to na ZS,nujno pa rabim POSAMEZNE cene kot sem ze dejal in pa vse te dodatke ce se da opisat ali predlagat kaj vse se da zraven se kupit(zalogovnikl,grelci itd).

Kupovali bomo naslednje leto,itak nam drugega ne pride v postev ker bo talno gretje,prosil bi tudi za kaksne slike teh instalacij ce se jih da dobiti.

Pa zanima me ali drzava subvencije da samo za TC ali za ves komplet ki se je drzi(spirala v zemlji,sonde,zalogovniki itd) in ce kdo ve kdaj se za subvencije zaprosa in tudi ali vse TC ustrezajo subvenciji in na kaj je potrebno biti v takem primeru pozoren?
Za ostale.

Ce bi mi lahko kdo odgovoril ce ogrevate tudi kletne prostore?
Recimo kopalnica mora bit,pa se sobo ali dve bi ogreval,kar je pa hodnika in placa za dva avtomobila,tam pa nebi ogreval nic.
Torej je moja dilema jasna,ali je potrebno ogrevati kletne prostore?
Poglej, običajno se postavi ogrevanje za vse prostore, če boš pa grel ali ne se pa odločaš kadarkoli. Popolnoma neogrevane kletne prostore jaz nebi imel, vse pa zavisi od uporabnika, ali je klet v zemlji itd....
Država skoraj zagotovo v 2007(od konca aprila) in 2008 ne bo nič subvencionirala, ker je že vsa sredstva porabila(glej [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")aureunichr("46")si/indexunichr("46")php?MenuID=742&MenuType=C&lang=SLO&navigacija=on]AURE[/url]).
Mislim, da moraš imeti račun za vse komponte in njihovo vgradnjo.
V mislih sem imel tak sistem ,zalogovnik,bojler in TC.
Ampak tak sistem pa ze kr zasede placa in ga nemorem stisnit v manjsi prostor razn ce zalogovnik ne stoji zraven,ampak nasproti in da je vmes 05.m prostora.
Zakaj je tukaj bojler?
In kam se veze lestvicasti radiator za kopalnico ce nimas bojlerja v kopalnicah in kako ustvaris krozenje vode?

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")geosondaunichr("46")com/images/storitve1_bigunichr("46")jpg[/img]

Za ostale.

Kletne prostore pa niso pod zemljo ampak na zemlji in so skoraj isti kot zgornji bivalni prostori.

Glede subvencij
Citat:znaša višina nepovratnih sredstev do 40% cene toplotne črpalke z vključenim prenosnikom za zajem energije okolice, vendar največ 2.100 EUR.

Torej tole pomeni da mora biti tudi sistem za zajem toplote iz okolice postavljen,ce bi samo >TC kupil ti nebi dali na to ceno 2100eur subvencij,ampak ti dajo mx 2100eur na ceno tc in na ceno sistema zajema toplote iz okolice (cev v zemlji,vrtina,geosonda)?
Pa se teh 2100eur je max,kako pa to gledajo kdaj dobis max ali manj?

Zgleda pa tudi da moras imeti hiso ze koncano z fasado in se pildek o testiranju prevodnosti toplote na m2,predno lahko potem kupis TC in zaprosis za subvencije.Al je to lahko tako da TC kupis,nardis cez 2 leti fasado in imas se kaksnih 5 let da zaprosis za subvencije?
Prosil bi za ponovno vspobudo.
Danes pride do nas nek okoliski centralar ki je delal vodo,zato da predno naredimo stene,potegne glavni dovod iz kleti v zgornja nadstropja ,ker so sedaj to te plasticne cevi v igri in so podometno pa nima veze al bos mel radiatorje ali pa talno?Ok za talno se gre,nisem pa vedel da so lahko plasticne cevi tudio za radiatorje kjer temperature dosegajo tudi 70 stopinj.Baje da se ne dela vec cevi nadometno,ampak podometno v steni,ven gledajo samo ventili recimo za radiatorje.

No vspobuda pa pride sedaj: Centralar in elektricar sta delovala bolj da ju TC ne zanima oziroma da nista prevec v TC sistemu doma,ampak sta mi malo volje vzela ko sem jima povedal da bomo ogrevali talno in sanitarno vodo z TC in nikakor nista mogla moji ideji vrjeti,nekako kot ce se mi je skisalo,da razumeta da hocem s TC ogrevati vodo,ne pa se tudi greti na TC.
Sem ze skoraj rekel ce se jima zdi normalno dat 4000+ eur za ogrevanje tople vode.

Da rabim minimalno 15 stopinj iz zemlje dobit (spirala cev v 1m globoki zemlji)ce hocem kaj ogrevati pa se to da je kao na knap.
Stakimi priznam da mi kr malo volje poberejo,ker se konec koncev tudi sam nebi rad ustel.
Prav je edino govoril v smeri da ce nimas neke toplote iz zemlje,da si ti potemTC ne splaca zaradi prevelike/neizkoriscene porabe elektrike oziroma da TC ne dela potem koristnega dela ampak izgube.

Pa lega hise,mu recem da je sonce do 17ure,pa je ze nekak sel v smer da se to splaca ce je bajta nonstop na soncu.

Centralar je tudi dejal da dela cevi (talno) na 8cm razmaka,pa da je to glih za glih k se sedaj v eni hisi grejejo.Tukaj pa vseeno berem da je ze 15 cm full velik.Pa tudi nisem vedel da se lahko cev tako mocno krivi.

Tako da sem na koncu ze dvomil ce sem nekje jest mogoce zgresil in niso vse TC za gretje in talnega in sanitarne vode skupaj.

Povrsina talnega je pa 2x 90m2 in 1x klet okol 50m2

Torej kaj je sedaj prav in kaj ne.Dejte se malo razpisat da dobim spet malo poguma.
1 2
Iskanje po temi