Fantocci Napisal:...(za Žigata verjamem, da mu sedaj preveč niha pa pravi, da bo to zrihtal).
Nisem hotel reči, da mi preveč niha, ker mi ne. Niha mi mogoče 0.5°C. Hotel sem reči, da mi bo ob dodatku krmiljenja nihala še precej manj, štirikrat, pri čemer bo še vedno le en vklop na dan.
Mi pa več niha zaradi sončnih in notranjih dobitkov, pri čemer imam na stropu masivno betonsko ploščo. Kaj bi šele bilo, če je nebi imel. Torej, kljub temu, da je že več kot en dan izklopljena TČ, ko pridemo domov, je v dveh urah temperatura višja za 0.5°C, če pa je sonce, pa npr. za 1.5°C. Ponoči se zrak notri spet ohladi na temperaturo hiše. Tako tisti dan, ko se TČ ponoči vklopi, temperatura zaradi sončnih in notranjih dobitkov niha od 22 do 23.5°C, dan preden se bo vklopila pa med 21.5 do 23°C. Ko ponoči pade pod 21.5, se TČ vklopi.
Skratka, hočem reči, da je nihanje temperature zaradi ON/OFF črpalke zanemarljivo, saj že pri sedanji slabi regulaciji brez krmiljenja in omejitvi, da mi lahko TČ dela samo v času nizke električne tarife, nihanje 3 krat manjše kot ga povzročijo notranji in sončni dobitki. Če bi bilo nihanje ob boljšem krmiljenju še nižje, pa bi notranja temperatura zaradi ON/OFF nihala že samo za 0.1°C-0.2°C, pri tako majhnih temperaturnih diferencah pa postane bolj kot krmiljenje problem ponovljivost izmerjene temperature, zato o manjšem nihanju nima smisla razpravljati.
Za tiste, ki se ne poznate toliko na delovanje pasivnih hiš, naj opozorim še naslednje. Pasivne hiše so precej bolj občutljive na nihanje zaradi notranjih in sončnih dobitkov, kot manj varčne, saj ko ogrevanje ni vklopljeno po cel dan, kar se v takšnih hišah pozimi pogosto dogaja, da teh dobitkov sploh ne moreš s čim kompenzirati, edino če bi pozimi vklopil hlajenje ali odprl okno. In še to, zakaj imajo notranji dobitki tako velik vpliv kljub majhni moči? Ker segrevajo večinoma zrak, kot npr. toplozračno ogrevanje. Sonce po drugi strani najprej ogreje stene in talno oblogo, ki imajo precej večjo akumulacijsko sposobnost in šele prek njih zrak.