Tale slika je pa čudna. Meni se manj kadi ko namečem v mojega vigasa vrbo (30% vlažnost) in se kotel še ni segrel na delovno temperaturo. Ko pa se segreje pa tudi pare skoraj ne vidiš več.
Poldee Napisal:Hanzi, ti mas pravo gledalisce doma :-) Tega crpalkarji nimamo, mi lahko samo zvok (nekateri se obliko) komentiramo, potem se pa neha :-)
Mah,dober razgled,dobre oči,dober zoom,pa je poceni gledaliski abonma.
Crpalko slisim samo eno. Vse ostale so vsaj 100m dalec stran tako da jin ne slisim z dvorisca. Ko pa se zvecer sprehodis skozi vas pa lahko dobis obcutek (ob pravem vetru) kot bi bil na burji v dimniku. Skratka vonjave pridejo v nos, hrup Tc pa v usesa.
Takole gori Vidruska danes zjutraj (ob 5h, bolje kot popoldne ob 17h) iz dimnika se pa nič ne kadi(sem z baterijo posvetu :lol: ) bo za kašen dan in pol pa še do fula nisem naložil :mrgreen:
Nadaljujem od [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=42695&start=1590]tukaj.[/url]
Dajmo najprej ločiti 4 tipe kotlov.
- Klasika s pregorevanjem (Nov ali star, PONAVADI ima "3 vodoravne police".)
- Klasika s stranskim odgorevanjem (trajnožarni kotel)
- Uplinjak brez lambde
- Uplinjak z lambdo
Pa imejmo (vsaj) 3 tipe kurjačev:
- fanatik
- vesten kurjač
- zakuri (doloži) in pojdi, za ostalo se ne brigaj.
Pa več tipov kuriv:
- lepa bukovina
-
-
- šrot od šrota
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=60274&start=15]Kako sem vagal drva[/url] in na kotlu na pregorevanje prišel do solidnega izkoristka, sem že pisal. Dosegel sem boljši izkoristek, kot bi ga "zakuri in pojdi" na NENAŠTELANEMU uplinjaku (brez lambde).
Pa dajmo enemu "zakuri in pojdi" kotel na pregorevanje, drugemu pa lambda kotel. Razlika bo tem večja, kolikor bodo "slabša" drva. (Pri šrotu tudi lambda kotel potrebuje vestnega kurjača.)
Kombinacij drv, kotlov in kurjačev je še pa još, kdo bi opisal vse, pa komu bi se dalo brati ta roman, poanta pa je (upam) razvidna.
V roku nekaj let bom menjal kotel. Malo kolebam med "trajnožarnim kotlom" in uplinjakom z lambdo. Tehtnica se čedalje bolj nagiba k trajnožarnemu kotlu, ki bi ga rahlo predelal. Pri uplinjaku me (poleg cene) moti, da ne dela brez elektrike (vem, da obstaja UPS in/ali agregat). Lahko crkne elektronika, treba bo zamenjati šobo (saj se da tudi poceni znajti), jaz pa bi kupil "tank", ki bo ob dodanem šamotu mejil na uplinjaka, pa vzel v zakup kak kubik večjo porabo.
Me prav zanima kako bi tale 40let star forsprunk pogorel v klasicni peci pri kurjacu nalozi in pozabi.
na sreco sem samo enkrat do sedaj vagal drva,tako da se nimam se za fanatika.
Fanatiku se takrat, ko je pred kotlom nekaj premakne v glavi in bulji v ogenj, ker ga dojema kot romantičen kamin. Potem se zdrzne in odhiti iz hiše, pa namesto prelepega neba opazuje dimnik, oziroma njegove ekskramente.
Na drug kotel bom presedlal, ker bi v prihodnosti rad postal vesten kurjač.
Edit: Foršprunk za "nadkurit", pa kasneje vsakih 5min 2 dilci, ki vzdržujeta lep ogenj ob "debelem štoru"... Ja, saj vem, Polje je 2km od mene, pa sem se nalezel.
Tudi jaz sem tako polno klasiko naložil late od ostrešja. Sušene so bile nekaj let in leto dni pod streho in to še v kletnem predprostoru s talnim ogrevanjem. Ko sem zakuril na odgorevanje, je bilo v peči v 7-8 min že voda na 55°C in v 15 min. na 85°C, kar je bila nastavljena delovna temp. pri 55°C varovanju povratka. Pogorelo je v cca, 2 urah in pregrelo več kot 1000l vode v zalogovniku od 2000l iz 25-30°C. Ko se je vse skupaj zelo zažarelo, je bila tudi peč znotraj skoraj bela in ni bilo nikjer sledi črnih saj. Potem sem še 2-3x po malem doložil nekaj lat max 10 kosov, ker je takrat peč skoraj ponorela in šla s temp. tudi preko 90°C.
zamot1 Napisal:Hanzi: s tem jest podkurim bukovino :mrgreen:
Kaj je to bukovina? Nimam nobenega bukovega polena. kaj ko b ti dal meni kak bukov polen jaz pa tebi malo trsk. :wink:
Sicer pa ta nalaga in se pol take in je dovolj za 2k zalogovnik iz cca 40 na 80. Pa se mal v hiso in bojler spotoma.
Tako da ravno karton tole ni.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.