PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TC (zemlja/voda) in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
To je na spodnjem delu krivulje.
Na zgornjem pa ti pribitki zmanjšujejo potrebo po energiji. Razmerje (min-max moč) najbrž ostaja podobno.
sašo65 Napisal:
Fantocci Napisal:Tudi cena investicije bi me zanimala, za primerjavo. Svojo sem podal.
relativna zadeva, vendar mislim da ne bi veliko kiksnil, če bi rekel X2

Če znaš kaj sam naredit,(položit kolektor) + višja subvencija, je cena tam-tam.
Jaz sem povedal ceno na ključ. Če hočeš primerjat, moraš pod enakimi pogoji.

V naslednjem koraku pa bi lahko primerjali še porabo v kWh (pod pogojem, da so približno enake površine, izolacije, in poraba SV). Ali pa se preračuna na m2.
Ugotovili bi, kdaj se amortizira en in drug sistem.
Za življensko dobo se običajno trdi (sassapo), da je v primeru zemlja/voda precej daljša (kar čisto verjamem).
Glej,ne vem,mene je prišla 7500 pred dvemi leti,je pa precej odvisno od terena.Kolektor je lahko položen v enem dnevu,ali pa v treh.Je pa tu še en djavnik,namreč tista škatla tam zunaj,ki je tu ni.Neprecenljivo. Big Grin
Pozabil si, da nekaterim pa ni všeč naknadno rovanje po zemlji :oops:
Ja,to drži,ampak je ta strah brez potrebe.Po spravilu vrta ali sadovnjaka položiš kolektor,zadeve postaviš nazaj na svoje mesto ,spomladi, ko se zemlja poleže pa zadevo samo še malo poravnaš in poseješ travo.Jeseni se ne vidi več,kje je kolektor,kateri te bo preživel.
Sicer pa imam službo, kjer hodim okoli strank in sem zadnjič opazil zrak-voda na začetku ulice kjer so same vrstne hiše.Obrnjena proti pločniku na razdalji enega metra.Kar dobro popiha,in to prebivalce cele ulice,ki hodijo mimo.Jaz je ne bi gledal v moji ulici.
ssecnik Napisal:Glej,ne vem,mene je prišla 7500 pred dvemi leti,je pa precej odvisno od terena.Kolektor je lahko položen v enem dnevu,ali pa v treh.Je pa tu še en djavnik,namreč tista škatla tam zunaj,ki je tu ni.Neprecenljivo. Big Grin

Kaj je bilo 7,5k€? Vse kar je Fantocci naštel? TČ + bojler + montaža vsega tega? pa pri tebi kar zraven pride. zalogovnik? zemeljski kolektor? še kaj rabiš, da imaš delujočo kurilnico. Se strinjam, zunanje enote so grde vse po vrsti, nima veze kako severno je bila narejena. ampak kamuflaža le-te še vseeno pride manj kot razlika v ceni.
Vse!!
TČ,bojler 300l,zalogovnik 150l,4x obtočna črpalka,montaža,kolektor...Sem pa kolektor sam položil,ker je bilo izredno zahtevno,če bi polagal nekdo drug lahko prišteješ še 500€(seveda na lažjem terenu)
TČ je bila 4050€,če bi vzel zrak-voda bi prišla 5500€,govoriva o Termotehniki primerljivih moči.
Je še en faktor (zame ključen) - vse to, kar si naštel, niti približno ne bi mogel stisniti pod moje stopnice.
Sliko sem tu objavil, da ne bom še 1x...
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=37953&start=2865">viewtopic.php?f=7&t=37953&start=2865</a><!-- l -->

Niti slučajno pa ne dajem prednosti zrak/voda pred zemlja/voda da se razumemo.

Pravzaprav imam zemlja/zrak tudi sam, za predgretje/hlajenje zraka pred rekuperatorjem. Samo moj kolektor je manjši in je bil zelo poceni, ker je položen okoli hiše - samo malo poglobljen obstoječ izkop. Se mi zdi, da so mi izvedbo (izkop) celo pozabili zaračunat, ker ni bila vpisana v gradbeno knjigo Smile
[url=httpunichr("58")//smgunichr("46")photobucketunichr("46")com/user/Fantocci/media/Gradnja/IMGP1383unichr("46")jpgunichr("46")html][img]httpunichr("58")//imgunichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/v94/Fantocci/Gradnja/IMGP1383unichr("46")jpg[/img][/url]

(tu je viden vstop ispod temelja na 1.5m globine)
Tč 6kw, zemlja voda, rabljen panterm, 300 l bojler solarni, dodatni mini kaminski krog, kolektor 7 zank 500 m, kpl kurilnica, tri črpalke, povezave do dveh razdelilcev za talno, glikol..skratka vse 7200 EUR. Z malo sreče bi lahko bilo 500 EUR ceneje, z manj poštenja pa 1000.

Lanska poraba samo ogrevanja na 22 stopinj konstantno, 146 EUR.
Letos poraba samo ogrevanje do cca 15.1. 75 EUR (12,5C na kwh), imam števec obratovalnih ur, 31 dni je bila hiša na najmanj enem oknu odprta 24/7 ker je keramičarju pač pasalo. Ok ene 10x sem pogrel tudi bojler..pa zanemarimo. Kamina nisem kuril.

Hiša ogrevanih dobrih 160 m2, talno, estrih 8 do 10 cm, ytong 40 plus 12 EPS, 0,7 stekla, poševnine 26 cm SF 0,35, raven strop 40 cm DF 0,40. Prezračevanje bo, ni pa še. Hiša še ni vseljena.

Kaj že dobim z zalogovnikom?
Izgubim 1m2 prostora in min 1000 EUR predvidevam..

lp
Jes
Superca. Koliko kWh v povprečju na dan je to potem?

P.S.: Izgubil bi 2000EUR - tudi tisti m2 bajte pod zalogovnikom moraš računat jurja. Zato pa sem jaz stiskal pod stopnice Smile
Ko sem nazadnje računal je obratovala v povprečju 3,6 ur na dan.
Priključna moč, plus črpalke je cca 1.7 kw*3,6=6,12kw/h

Pod stopnice sem stisnil raje WC.

lpM
6kW TČ zemlja/voda, integriran bojler 175l, funkcija hlajenja,montaža kurilnice (ekspanzijske posode, cirkulacijska črpalka za sanitarno vodo, povezave, tekočina za kolektor in polnjenje kolektorja), cevi in razdelilec za zemeljski kolektor, izkop.
7,4k z DDV in odbito subvencijo (cevi in razdelilec ne grejo v subvencijo!)
Kolektor smo položili sami.
Še bolj optimizirana varianta brez hlajenja, z eno samo vejo kolektorja brez razdelilca pa pride 6,5k€ z DDV in odbito subvencijo.
V kurilnici zasede 0,7m x 1 do 1,2m prostora. @Fantocci, tudi pod tvoje stopnice bi šla.

Zelo me veseli, da se nas je toliko javilo, da vsaj malo razbijemo zakoreninjeno mišljenje, da je investicija v TČ zemlja/voda toliko dražja kot v zrak/voda.
Pri novogradnji je parcela že tako ali tako razrita, bager je na parceli, vidi se kakšna je sestava zemlje in takrat je enostavno položiti še kolektor in speljati cevi hišo. Tudi investicija v cevi ni pretirana. Znanja o tem, koliko in kaj položiti pa je na internetu veliko.
Homer Napisal:Nisem prepričan da je vztrajnost estriha enakovredna inverterski regulaciji. Po mojem prepričanju bo sprememba temperature estriha pri on off bistveno večja, kot v primeru inverterja. Torej udobje z inverterjem boljše...

Verjamem, da v eksaktnem smislu ni in brez dvoma je nihanje temperature estriha višje. Vendar pa ko govoriš o udobju, ali misliš na temperaturo estriha ali notranjo temperaturo zraka?
Glede temperature estriha je pri nas takole. Zaenkrat v svojo regulacijo nisem vključil krmiljenja, zato se TČ (zemlja voda) prižge vsake štiri dni za 4 ure (8kWh) in je zato nihanje temperature bistveno višje, kot bo takrat, ko bom dodal krmiljenje. No, zjutraj, ko se zbudim, na ta sveti dan, je v kopalnici temperatura ploščic komaj zaznavno višja, drugje se ne pozna, moja pa niti v kopalnici ne opazi. Raje bi, da bi bila še višja. Torej imam sedaj vsaj vsak 4 dan v kopalnici nekoliko udobneje, z inverterjem pa bi bila temperatura tal stalno prenizka, mogoče 0.2°C višja kot brez ogrevanja. Poleg tega se bojim, da ne obstajajo inverterji, kjer bi bila najnižja moč delovanja le 80W, kolikor sam v teh dneh potrebujem. Tudi si ne predstavljam, kakšna bi bila potem poraba obtočne črpalke glede na TČ.
Še enkrat naj opomnim, da bom z malenkost popravljeno regulacijo (ko bi se TČ vklopila vsako noč za 1 uro) imel bistveno nižje nihanje temperature estriha, s tem pa bo temperatura tal praktično vedno neopazno višja. S 5 vklopi TČ dnevno pa bi verjetno težko opazil razliko med inverterjem in ON/OFF tudi pri precej višji porabi.

PS: če se bo kdo ustrašil, da so pasivne hiše neudobne, ker ne moreš imeti toplih tal, naj ga pomirim, da lahko tudi v pasivni hiši vsake toliko odpreš okna in hišo malo pohladiš, ali pa imaš na prezračevalnem sistemu stalno vklopljen bypass, s tem pa dvigneš temperaturo tal, ker je potrebno več ogrevanja. Izolacija, zrakotesnost ter kontrolirano prezračevanje te tega udobja ne oropajo. Seveda pa je temperatura tal (pri nespremenljivi notranji temperaturi) sorazmerna s porabo za ogrevanje.
Homer Napisal:Nisem prepričan da je vztrajnost estriha enakovredna inverterski regulaciji. Po mojem prepričanju bo sprememba temperature estriha pri on off bistveno večja, kot v primeru inverterja. Torej udobje z inverterjem boljše.
O daljši ali krajši življenjski dobi pa verjetno lahko samo filozofiramo......

Ga ni takšnega na tem forumu, ki bi lahko vedel ali se objekt ogreva z on- off ali invertersko TČ. Nihanje temperature je izključno pogojeno z kakovostjo krmiljenja. Kvalitetne on-off naprave imajo bistveno boljše krmiljenje od daljno vzhodnih TČ. Zato je debata o ugodju povsem neumestna.

O življenski dobi je nedvomno, da kvalitetne on-off zemlja voda in voda voda zlahka preživjo 15 letno življensko dobo. Takšne dobe brez večjih popravil nobena inverterska TČ ne bo doživela. Invereter ni napravljen za 15 let delovanja. Imam občutek, da večina ne ve o kakšnem strošku je govora.

Za razumevanje delovanja TČ, pa dajte tisti, ki imate talno ogrevanje povečat prostorsko temp. za 1C in opazujte porast modulacije. Namreč TČ bo zelo hitro, klub inverterju prišla na 100% moč. Zato mi gre ob teh debatah večkrat na .......

Osebno bi priporočal tistim, ki zmorejo in imajo možnost, ko kupujejo: zemlja voda, v primeru večje porabe voda voda in zadnje inverersko TČ zrak / voda.
1 ... 11 12 13 14 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi