PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dobra TČ 2015 zrak/voda za radiatorsko/talno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Sam kot strojno/elek. laik sem zbegan med poplavo ponudb in svetovanj raznih monterjev in izdelovalcev TČ. Eni bi dali pri radiatorskem zalogovnik, eni pravijo, da ni treba, itd.

Torej s sodedom sva se odločila da se znebiva UNP -ja (oba imava porabo okrog 400 m3; cca 1.250-1.300 eur/na leto) in si ob odprtju eko subvencij in kreditov omisliva zanesljivo in predvsem za naju primerno TČ zrak/voda.
Hiši imava identični, l. 2010, klasično grajeni s porotherm opeko 30 cm in demit fasado 10 cm, 150 m2, lesena dvoslojna okna - dvojno tesnenje, alu rolete, na podstrešju 20-25 cm izolacije,... Mi imamo radiatorsko ogrevanje v kombinaciji s 15 m2 talnega (hodnik, wc spodaj + kopalnica zgoraj), sosed pa ima samo talno.

Predlagani so nama bili 3fazni sistemi TČ moči od 10-11 kW. ker so cene zelo podobne, tam cca od 7-8.000 €, torej se bo težko odločiti, zato sprašujem za vaše monterske, serviserske ter uporabniške izkušnje. Ni pravilo, da vzameva najcenejšega - ampak optimalnega.

Trenutno se jaz najbolj nagibam k Termo shopovi ponudbi Mitsubishijeve enote PUZH SW 100YHA + HydroboxMZ - ta je imela še lani 1.500 eur subvencije, sestavljena je v SLO in zagotavljajo odličen odziv in servis, garancija do 5 let. Je to prava odločitev?

Ponudbe imava še od Vaillanda, Fujitsuja, Mitsubishija ecodana, Coolwexa, Atlantisa, Daikina Altherme, Gorenja,...

So boljši in bolj zanesljivi skandinavski, naši, nemški, francoski ali japonski
izdelovalci. Kako je kaj s cenami rezervnih delov, servisom?

Kdo noče javno izpostavljati imen mi lahko prosim pošlje ZS.

Hvala vsem za resne odgovore pri pomoči izbire TČ in monterja.
malo več m2 grejem kot ti, imam boljšo izolaciji(17cm) in troslojna okna (0.6) Sem tudi na radiatorjih, ki so "hvala bogu" predimenzionirani (večina) kar je tudi bistvo, da zadeva (TČ katera koli)zadovoljivo dela na čim nižji temperaturi vtoka.
Imam TČ FWHP 11 (z vbrizgom) dela več kot odlično, poraba smešna, ampak (kot pri večini) je zadeva predimenzionirana, če bi se še 1x odlolčal, bi kupil tudi 11 ampak brez vbrizga(recimo Estio)
Nisi napisal kraja s kje si, ampak na forumu imaš dva monterja(poišči) kateri je bližje tvojemu kraju in mu napiši ZS definitivno si mora pridet ogledat situacijo na licu mesta....
Za soseda, ki je na talnem, bi vsekakor Toshiba estia 11 LT) bila več kot prava zadeva > aha, pa nikakor ne kupujte notranje enote v kompletu: naj bo posebaj bojler, smo predebatirali na firumu in več al manj vsi se strinjamo, da le ločena zadeva iz več vidikov boljša...
Bo pa zelo zanimo spremljat vaši hiši (porabo in delovanje onašanje črpalke ipd)
Predvsem je kombinacija ločen bojler - peč lahko bistveno cenejša, se pa montaža nekaj podraži, kar pa je zopet odvisno od monterja.
Zanimivo je, da je hiša stara 5 let in nima optimalne kombinacije izolacije, oken, talno gretje. V tem času se je marsikaj spremenilo, tako, da se sam ne čudim časom, ko sem sam gradil hišo.
Se pa strinjam z predhodnikom, nekje 11 kw nizkotemperaturni inverter bi moral biti dovolj.
Imel sem ponudbe od Termoshopa in so bili relativno dragi.
Kot xavi ugotavlja...nova hiši, ki sta z energetskega vidika popolnoma zgrešeni.

Tvoja še za odtenek bolj, ker si na radiatorjih.

Sosed mirne duše nabavi 8 kW izvedenko na talnem (ker ima nizko temepraturno ogrevanje kar je bistvo TČ-jevk) ...tebi bi načeloma tudi mogla špilat a ne bi dal roke v ogenj za to... (moraš napisat koliko stopinj spuščaš v radiatorje - v upanju da imaš čim večje).

Je pa pozitivno vsaj to da sta se namenila zamenjat tudi zgrešeno kurilnico!

Pri izbiri 'točno katerega modela' pa žal ne morem pomagat.
Pač tipična izolacija gradnje za trg (predvidevam, ker sta hiši sosednji, identični in enako izolirani).
Tudi jaz bi ti predlagal enako kot sašo65 (11kW brez vbrizga, ki je tišja). Za soseda pa bi moralo 8-9kW zadoščati.
Sem iz okolice Ptuja - Markovci!

Hiše so bile res delane za trg, (investiror je zašel v finančne težave in so drugi finalizirali) po projektih je bila izolacija 12, vendar so dali nekaj manj. Zid imam debel cca. 43-44 cm. Res, leto pozneje so se kriteriji pri izolaciji spremenili. Zdaj predpisujejo projektanti 25 cm. Hišo smo kupili na ključ jesen 2011.
Dokumentacije o gradnji ni, si jo zdaj kopiramo in avtorji inštalacij jo printajo.

Hiša se mi ne zdi, da je potratna, temp. čez noč pade iz 22°C na 20°C, v najbolj mrzlih dne na 19°C, ko se vklopi plinska peč. Potem nekaterim z boljšo izolacijo manj. V radiatorje spuščamo nastavljeno temp. 65°C, sanitarna je na 45°C (54 l bojler v peči), tako je nastavil mojster od Immergasa (plinska kond. peč Zeus Superior 24 kW).

Super, vsem hvala za odgovore.
sašo65 Napisal:Imam TČ FWHP 11 (z vbrizgom) dela več kot odlično, poraba smešna, ampak (kot pri večini) je zadeva predimenzionirana, če bi se še 1x odlolčal, bi kupil tudi 11 ampak brez vbrizga(recimo Estio)

Kaj to je Fujitsu WATERSTAGE HIGH POWER 11 kW?

Hvala.
Če spuščate v radiatorje 65°C pomeni, da niso ravno razkošno dimenzionirani in bo verjetno potrebna kakšna HT (high temperature) izvedba TČ.

Vsekakor se je sosed takrat bolje odločil, ko je vgradil talno gretje. Če ste vi takrat nekaj prišparali pri radijatorjih, bo on sedaj več pri nakupu TČ in dolgoročno pri nižji porabi zaradi boljšega izkoristka, ker mu bo delala v nizkotemperaturnem režimu.
To je nastavil plinski mojster, ne da bi si sploh ogledal radiatorje po hiši, to temperacuro pač lahko zmanjšam na peči, dosti ljudi (ki delajo ponudbe) mi pravi, da ne porabimo dosti UNP, glede na m2 in slabo izolacijo!

Torej par tipov TČ ste mi že predlagali.
Povej, kakšno temperaturo si pošiljal v radijatorje letos okoli novega leta (če ste bili doma dalj časa). To bi lahko bil tudi dober pokazatelj za dejanske potrebe v težkih razmerah.
Frenky_1975 Napisal:V radiatorje spuščamo nastavljeno temp. 65°C, sanitarna je na 45°C (54 l bojler v peči), tako je nastavil mojster od Immergasa (plinska kond. peč Zeus Superior 24 kW).

Popravek voda gre v radiatorje ogreta na 60°C! Sem pogledal na display na peči.
Fantocci Napisal:Povej, kakšno temperaturo si pošiljal v radijatorje letos okoli novega leta (če ste bili doma dalj časa). To bi lahko bil tudi dober pokazatelj za dejanske potrebe v težkih razmerah.

Sem bil doma 14 dni - vedno 60°C, poraba plina v dec/2014 70 m3 cena 230 eur.
Če si lahko malo sposodim temo.. Kaj točno pomeni >dimenzioniranje< radiatorjev? Kakšen je to postopek? Hvala
Frenky_1975 Napisal:
sašo65 Napisal:Imam TČ FWHP 11 (z vbrizgom) dela več kot odlično, poraba smešna, ampak (kot pri večini) je zadeva predimenzionirana, če bi se še 1x odlolčal, bi kupil tudi 11 ampak brez vbrizga(recimo Estio)

Kaj to je Fujitsu WATERSTAGE HIGH POWER 11 kW?

Hvala.
Vsekakor tvoja hiša glede na strošek ogrevanja in pa tudi sama dejstva ki si jih navedel, ni slabo izolirano. Človek je samo presenečen, kako se stvari v nekaj letih tako hitro spremenijo.
Sam bi ti svetoval, da nekaj časa poizkusno ogrevaš hišo med 35 in 40 C 24 urno dnevno in pri tem opazuješ temp. bivalnih prostorov. Tako boš ugotovil, če imaš radiatorje dovolj velike kapacitete.
Črpalka pač delujejo po principu nizkotemperaturnega ogrevanja, kar pomeni boljši izkoristek in manjšo porabo.
Fujitsu WATERSTAGE HIGH POWER 11 kW je 60 C črpalka z vbrizgom, primerna za radiatorsko ogrevanje, podobna Zubadanu iz tvoje ponudbe.
Na tem forumu je kar nekaj uporabnikov te črpalke vključno z mano in lahko rečem, da je večina zadovoljna tako z delovanjem, kakor tudi z porabo.
Črpalke z vbrizgom imajo predvsem hitrejšo odzivnost od klasičnih nizkotemperaturnih črpalk. Edini problem je relativna glasnost zunanje enote v težjih pogojih delovanja, ki pa se utiša z funkcijo low noise, pri čemer se zmanjša moč same črpalke. Pri tebi glede na izolacijo z ogrevanje v režimu low noise ne bi smelo biti nobenih problemov. Ocenjujem, da bi imel z to črpalko letne stroške ogrevanja in tople vode max. 400 eurov.
Glede na to, da si iz Markovcev, se obrni na forumaša Jana 45 za ogled črpalke v tvoji vasi. Tudi jaz sem si jo tam prvič ogledal.
pibomarco Napisal:Če si lahko malo sposodim temo.. Kaj točno pomeni >dimenzioniranje< radiatorjev? Kakšen je to postopek? Hvala

Poznati moraš izgube vsake posamezne sobe...torej potrebno moč. Na drugi strani izbiraš grelno telo (če je radiator mu jo določaš glede na želeno temepraturo v rafiatorjih...pri tč pomeni čim nižjo...35 stopinj maks)...in izbereš temu ustrezno velik raadiator...ki bo nadomeščal izgube.

Iz preventive se vedno izbere še za kako stopnjo večji rafiator (kar se sliši pdo imenom..predimenzioniran)...kar je z vidika uporabe tč plkus zate ker imaš lahko še nižjo temperaturo v njih.

Frenki...se bojim da boš rabil visokotemperaturno ali pa se odločit zamenjat radiatorje za konkretno večje...ter 11 kw model.

Sosed lahko mirne duše vzame 8 kw model, nizkotemperaturno.
1 2 3 4 5 ... 44 Pojdi na stran 
Iskanje po temi