PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peleti - kdaj pade cena

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mlet surovino moraš v vsakem primeru... je pa tukaj bolj pomembno vprašanje cene vhodne surovine... verjel ali ne najdražja je prva moja napisana varianta...

Lp
Colin
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Citat:Mlet surovino moraš v vsakem primeru...
Res, za izdelavo pelet moraš surovino mleti.

Če je surovina hlod, imaš možnost:
- razžagaš, razkolješ in prodaš kot drva.
- zmelješ in stisneš ter prodaš pelete.
V prvem primeru je vložene bistveno manj energije in morda malce več človeškega dela. Je pa vprašanje ekonomske računice, kaj se bolj splača. Dokler so peleti precenjeni (kot nekateri trdijo) se jih splača delati tudi iz hlodovine.

Če je surovina lesni odpad (mizarski ali z žage) pa ga je težko prodati za direktno uporabo (kose namesto drv - da, žagovino, oblance, iverje pa nikakor). Je dobra možnost cefranje in stiskanje v pelete.
Nimam časa - sem v penziji!
peleti niso toliko precenjeni kot mogoče mislijo nekateri... oz. so pri cenah (300 eur+ za tono,) si pa mora vsak sam poiskati zanj najugodnejšo varianto....

vhodna surovina je lahko od 60 pa do 80 eur brez ddv po toni pelet (odvisno od sezone nabave)... dodaj delavce amortizacijo vloženo energijo v proizvodnjo, pa lastniku mora nekaj ostat, drugače ne vem zakaj bi šel v investivijo... zdaj pa kaj je primerna cena pelet, je pa za vsakega posameznika drugačna...
Citat:peleti niso toliko precenjeni kot mogoče mislijo nekateri..
Vsak misli po svoje. Nekdo si kupi moko in kvas, pa si sam peče kruh, nekateri kupijo pečenega, čeprav so surovine zanj pol cenejše.

Cene postavlja trg. Če je več tistih, ki so pripravljeni kuriti dražje pelete z malo vloženega lastnega dela, kot onih, ki so se ob cenejših drvah pripravljeni še vsakodnevno potruditi, je situacija taka, kot je. Se splača iz lepe hlodovine delati pelete.
Ko bo drugih več (čudno, da jih še ni ob kričanju o revščini), pa se bodo iz lepe hlodovine delala drva.
V urejeni državi bi morala biti vhodna surovina zastonj. Z izdelavo pelet pa bi se morali okvarjat tisti, ki imajo surovino za izdelavo kot stranski produkt oz. odpadek pri predelave lesa. V kolikor bi proizvodnja potekala tako, da se kot surovina uporablja les od čiščenja gozdov (žledolom, redčenje itd), bi se lahko zaradi povišanih stroškov uveljavljala določena nadomestila. Namenska predelava hlodovine, kakršne koli kvalitete, bi morala biti prepovedana.
@xavi
(V urejeni državi bi morala biti vhodna surovina zastonj) ja saj je cool, trošarin na bencin in nafto, nadomestil za izrabo gozdov ne rabi bit... mislim, da je zastonj preširok pojem
(žledolom, redčenje itd) sva pri zadnji varianti pelet....
(Z izdelavo pelet pa bi se morali okvarjat tisti, ki imajo surovino za izdelavo kot stranski produkt oz. odpadek pri predelave lesa.) .... ni variante da boš zadostil povpraševanju, če greš v to varianto, oz boš proizvedel premalo pelet....

moja 2 centa....

lp
Colin
@:xavi: Tvoje razmišljanje je na meji komunizma. Država naj ureja gospodarstvo in določa cene???

- Povej en razlog, da mi država prepove kakršno koli uporabo mojega hloda, če s tem ne škodujem drugemu.
- Zakaj bi odpadek bil zastonj, če je to odpadna surovina, katero je nekdo pripravljen odkupiti.
- Zakaj bi pek moral imeti njivo s pšenico, da bi zrnje kot stranski produkt (glavni produkt je slama) lahko predelal v moko in kruh?
- Če bo imel lastnik gozda interes po očiščenem gozdu, pa ga sam nima namena (možnosti) očistiti, bo nekomu plačal, da ga očisti. Morda bo ves očiščeni materjal zastonj prepustil izvajalcu. V današnjem času mu tega odpada nobeden ne odkupi, razen če je že urejen (narejeni kupi, da jih lahko naloži z grabilcem).
Država pa lahko dodeli subvencijo za čiščenje iglavcev, da prepreči razcvet državi nevarnega škodljivca (lubadarja).
Bil bi zadovoljen, če bi bilo blizu samupravnega socializma oz. t.i. planski ekonomiji.
Normalno, da je težko zadovoljit povpraševanju po surovinah, če je vsa lesno predelovalna industrija propadla.
xavi Napisal:Normalno, da je težko zadovoljit povpraševanju po surovinah, če je vsa lesno predelovalna industrija propadla.

Tako je, verjetno je propadla z določenim razlogom. Če se Avstrijcu in Italijanu splača odkup pri nas, nato nam pa ti isti prodajo izdelke z večjo dodano vrednostjo (npr. omare ipd..), obenem pa še ostanek ki nastane pri tem delu, ki jih stisnejo v pelete (po dragi ceni, ja, kdo je potem zmagal?). Sej maš tako hudiča vso logistiko in stroške komplet pokrito, ostalo je čisti dobiček. In lahko bi to mi že sami pogruntali, ampak je bolje dobiti neko vrsto subvencije (potuhe), da se tega ne naredi. Povečini avstrijski peleti so ki se prodajajo pri nas "kako" naj kvaliteta, "beli" so pa tudi "dodan škrob, kot vezivo". Ta ta je dovoljen po normah ki so jih določili nemci in avstrijci.
Pod to se podpišem in nadaljujem.... standard en+ je napisan tako, da boš s trdim lesom zaradi pepela zelo zelo zelo težko dosegel a1 standard.... Zakaj?

Glede kaloričnosti mene že dolgo ne prepričajo ( mislim pelet mehkega lesa in pelet trdega...)

:twisted:
za jokovot-a

Če misliš da se res tako lahko zasluži. Kupi najprej cca. 10.000 kvadratnih metrov zemlje. Potem naredi eno halo. Nato nakupi vso potrebno opremo in stroje. Če narediš za manj kot 1.000.000€ vsaka ti čast. Papirje tudi zelo težko dobiš.
Če vzameš kredit na 30 let, te pride mesečni obrok s fiksno obrestno mero 5860€. Tukaj se tvoja zgodba že konča, ker ti nihče ne bo dal kredita. Če imaš slučajno denar pri roki in narediš vse to kar sem zgoraj napisal lahko nadaljujeva.
Zaposliš lahko 10 ljudi, ki te mesečno stanejo cca. 15.000€. Torej imaš že vsak mesec dobrih 20.000€ stroškov. Za elektriko bi dal tudi nekaj tisoč evrov na mesec ( ne da se mi guglat koliko je gre za tono). Tako da imaš na mesec vsaj 25.000€ Kot je nekdo zgoraj napisal te vstopna surovina pride 60-80€ za tono. Pa vzamemo srednjo ceno 70€. Ti bi jih prodajal za 150€ +DDV. Torej pri eni toni zaslužiš 80€. Torej moraš vsak mesec prodati dobrih 300 ton, da samo pokriješ stroške.
Tukaj je sigurno še kakšen skrit strošek, tako da moraš verjetno mesečno narediti vsaj 400 ton peletov, DA SI NA POZITIVNI NIČLI.

Vse sem računal na uč, da se ne boš obešal na približne številke.

LP Sandi
[quote="peleti12"]slavko
Če kdo zavaja na forumu z svojimi posti sta ti ti in jokovot.........

Prosim ne prejudiciraj in ne žali!

Mimogrede sem ti že enkrat povedal v postu na tem forumu, da mi ni ime Slavko.

Veselo kuri svoj GOLF II, kot si se sam izrazil (biodom z zakupljenimi peleti), samo mi še povej ali je tvoja peč TAS varianta (Yu), ali TAS varijanta za bivšo ZRN (verjetno veš kaj sprašujem).

Namreč, ponosni prvi lastnik golfa II leta 1987 in letnik 1987 sem bil tudi sam. Eh lepi cajti. Big Grin

lp
@sandichamp linija, ki jo boš za ta denar dobil, pa ti naredi tam do 24t na dan....

Mogoče si malo pretiraval pri ljudeh, ki jih potrebuješ, ja ampak investitor tako masno zasluži in nima nobenega dela s tem..... :twisted: :twisted:
V bljižnji tuji soseščini ( pa ne bi kje) so bile nekatere linije za pelete (industrijske profi ,da ne bo pomote), pometane ven za smešen denar in nato preko SLO prodane na ex YU. Linije so bile pa prodane v veliki večini zato, ker so se investitorji "zakreditirilali preko vseh mej!", in so zadeve zapadle pod stečajno maso.

Ampak Bosancu oz ex YU se še zmeraj splača, mi pa še mislimo da smo del SRS....., kjer smo bili "švica"
Tudi pod to se podpišem. ..

Poznam xy primerov.....
1 2 3 4 5 6 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi