Objave: 312
Teme: 63
Ocena:
0
Prišli so mi narediti škalte na strešne napušče, pa bi na obeh straneh pod čop rad vgradil prezračevalni rešetki (zato bosta stropni), tako da bo ostrešje s spodnje strani prezračeno, ker to menda podaljša življenjsko dobo ostrešja.
Rešetki bi vgradil v čopno EPS škatlo. Kot sem videl ima HIDRIA kar širok spekter različnih rešetk, tudi takšne, pri katerih najprej vgradiš okvir in potem nanj pritrdiš rešetko. Predvidevam, da bi bila takšna vgradnja zame najprimernejša, glede na to v kakšen materijal bo pritrjena ta rešetka. V kolikor bo težava s povešanjem, bom z vrha lahko dadatno ojačal s knauf profili in pritrdil okvir/rešetko na profile.
Ne vem pa kakšne/katere rešetke običajno vgrajujejo drugi, ker predvidevam da HIDRIINE niso glih poceni. Torej gavna vprašanja:
1. Kakšna dimenzija teh dveh rešetk naj bo - predvidevam da je to vezano recimo na volumen podstrešja
2. Katere rešetke priporočate, ki so price/performance zadostne
3. Če so kljub vsemu Hidriine rešetke ok, me zanima katere - tiste ki jih imajo oni kot izrecno strošne so mišljene predvidevam za notranje prostore, ker sem jih takšne že videl recimo po šolah ali halah na prezračevalnih kanalih
4. Kakršnakoli druga priporočila - karkoli ste videli pri sebi ali pa slišali da je pametno storiti okrog tega, recimo vrhnja mrežica proti mrčesu
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Uporabi plastične rešetke pa ne bo problema s povešanjem. Ako bi rad prezračevalmzgolj volumen znotraj zaprtega napušča ni potrebe po veliki rešetki. Za moje pojme bo 15 x 15 cm dovolj.
Objave: 312
Teme: 63
Ocena:
0
Ne le napušča ampak celotno podstrešje. Tako kot so imele stare hiše narejeno (verjamem da z razlogom). V slemenu je bila na obeh straneh hiše sezidana "roža" običajno iz glinenih ceglov. Tako so naredili dva zračnika, preko katerih je bilo prezračevano celotno podstrešje. No jaz bi podobno rad dosegel z rešetkama v čopu. A je sedaj razumljivo kaj želim in na kakšen način?
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Imaš podeskano, sekundarno kritino (zračni most)alimdirektno vidiš strešnike (katere).
Če slednje in ni ravno kak pleh, ne potrebuješ dodatnega zračenja, bo dovolkj vleklo prek strešnikov (škodilo ne bo a pretiravat ni treba).
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
In imaš parno zaporo? Betonsko ploščo? Izolacijo? Vidiš, včasih tega niso imeli...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Dva zračnika na vsaki strani hiše pod čopom ne bi škodila v nobenem primeru.
Prav gotovo ne škodita.
Potrebna velikost pa je odvisna od možnosti dostopa vlage iz spodnjih ogrevanih prostorov.
- Je v stropu ogrevanega prostora folija parne zapore ali betonska plošča?
- Ali dostopna vrata (loputa, ...) dobro tesnijo?
- Kako pogosto (in dolgo) so ta vrata odprta?
- Se na podstrešju konča kak zračnik (napa, odduh kanalizacije, ...)?
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: na podstršju se konča odduh - zato tudi želim posebej zračenje, za vsak slučaj
Prezračevanje podstrešja bo nujno potrebno, ne le za vsak slučaj. Jaz bi sebi dal zračnik vsaj 40 cm.
Ne pozabi, da v kanal teče tudi topla voda, katere kar precej v kanalu izhlapi in para gre na podstrešje.
Še bolje, če odduh spelješ nad streho.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
27
Odduh nad streho. V vsakwm primeru. Potem pa se 2 resetki za boljsi.spanec.
Objave: 71
Teme: 6
Ocena:
0
Živjo,
tudi mene zanima vaš nasvet kako naj izvedem prezračevanje podstrešja. Bivalno nadstropje proti podstrehi je knauf strop, folija, volna, 10cm lufta, osb plošče. Podstreha je visoka na sredini (dvokapnica) cca 2.3m, streha je kovinska gerard, pod strešniki je folija. Vsi odduhi/ventilatorji so speljani ven skozi streho, na podstreho vodijo le stropne stopnice. Zaradi izgleda bi rad izvedel rešetko(-e) le na eni od obeh čelnih sten, kakšne dimenzije priporočate? Naj rešetko postavim čimbližje vrha slemena, ker gre topli zrak gor?
Če pustim kot je trenutno (nobenega prezračevanja, tudi med strešniki nič špranj) je gor v teh dneh zelo vroče. Koliko to vpliva na vročino v stanovanjskem delu? Ali bo problem, če bo pozimi rešetka nonstop odprta - ali naj raje odprtino pozimi zaprem s kakim koncem stiroporja?
Hvala!
Objave: 71
Teme: 6
Ocena:
0
Evo, malo meritev: V teh vročih dneh sonce nabija v streho; do 13:00 se je podstreha segrela na 45°C, ko sem se vrnil ob 18:00 je bilo na 44°C. Je pa potem zvečer kar hitro padla na 35°C ko je sonce zašlo. Vseeno kot kaže čez dan gori zraste tudi do 50°C in mi greje strop. Tako sem mislil, pa šlatam strop pa ni nič bolj topel kot stene. In ker je imel mali vročino sem za hec izmeril T stropa s termometrom na ir senzor in je pokazal danes ob 16:00 32.5°C. Temperatura v sobi pa 27°C (v spodnjem nadstropju 25°C). Pa izmerim stene in praktično ista temperatura kot strop. Edino stena na zahod pa za 2°C višja T. Stekla in okenski okvir (kvazi panoramska stena ki gleda na JZ od zunaj senčena z zaprtimi žaluzijami) pa še za 3°C več. Torej sklepam, da izolacija nad stropom opravi svoje in se nadstropje segreva prek okna in JZ sten.
Rešetko na podstreho bom verjetno ob priliki vseeno montiral, da se šara na podstrehi ne skuha; za hlajeje nadstropja pa ostane edina možnost klima...načeloma je ne maram, ampak vidim, da imajo take na wifi in če jo lahko vklopim ko sem zdoma, da pridem v ohlajen dom bi bilo pa kar sprejemljivo...
Objave: 105
Teme: 34
Ocena:
1
Si bom izposodil kar to temo. Na strehi imam AGEPAN plošče kot sekundarno kritino, celotno ostrešje pa bo izolirano s 30cm celuloze. Na vrhu mi ostaja prazen prostor zato imam v projektu vrisane rešetke za prezračevanje. Razumem smisel rešetke poleti, da se odvaja vlaga. Kaj pa pozimi? Ali bi se takrat rešetke moralo zapirati? Namreč poševnine so popolnoma zaprte in celuloza je popolnem stiku z agepanon. Na vrhu ostrešja pa je torej med agepanom in celulozo ohlajen zrak, torej je tam izolacije dejansko manj?
Ocena:
27
Pozimi se odvaja vlaga. In topli zrak. Agepan na podstresje ne sodi... nikjer ne pise da mora bit na posevnini in ravnem delu enako debelo steklene volne...