PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nepovratni (varnostni) ventil, ki to ni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Običajen 300l bojler, 30l ekspanzijska posoda in na vhodu nepovratni varnostni ventil.
Najprej sem kupil [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=7715]najcenejšo varianto ventila[/url]. Že po 10 minutah sem ugotovil, da niti približno ne deluje. Razderem -> tesnilna guma je zavihana za 90°. Ok, škart roba, preveč dela z reklamacijo, grem po novega. Dobim [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=6831]Unitasovega[/url].

Ta približno tesni, ampak res samo približno. Vsekakor tlak na strani bojlerja ne naraste nad tlak v vodovodnem sistemu. Drugače povedano, voda iz bojlerja teče (počasi) nazaj v vodovodni sistem.

Da bi bila zadeva še slabša, gre trenutno za odštevani števec do sosednje hiše. Tam je montiran reducirni ventil, ki tlak iz vodovoda (3-4bar) zmanjša na ~2bar. Ampak tudi ta ventil "pušča" oz. je tlak v sistemu ob odprti pipi ~2bar, ob zaprti pipi se po nekaj sekundah oba tlaka izenačita.

V praksi potem to izgleda tako, da ko v sosednji hiši nekdo odpre vodo, najprej teče voda (počasi) iz mojega 300l bojlerja in šele ko tlak pade na ~2bar, teče še iz vodovoda. Ko zapreš vodo tlak v bojlerju seveda spet naraste in... Cry

Je to normalno oz. so itak vsi ventili taki? Zakaj sem potem sploh vgradil ekspanzijsko posodo? Je tukaj še kakšen trik, ki ga ne opazim?
Jaz za ta namen uporabljam regulator tlaka.
postaj Napisal:Drugače povedano, voda iz bojlerja teče (počasi) nazaj v vodovodni sistem.
to mi ni jasno: tako je znalo delat včasih, dandanes ure ne morejo kontra vrtet in zato je neke vrste nuja expanzijska posoda (20 in več let nazaj starega kova majstri nikoli niso dajali expanzije na bojler nit nepovratnih ventilov - višek je pač ruknilo nazaj v sistem).....jaz takega ventila sploh nimam imam pa kot je predhodnik napisal takoj za uro regulator tlaka in seveda expanzijo na bojlerju
- Ali imaš vrstni red na vodovodni liniji: varnostni ventil, priključek na raztezno, priključeno v bojler?
- Koliko je osnovni pritisk vodovoda? Tvoj sosed ga tudi zate reducira na 2 bar.
- Koliko je pritisk plina v raztezni posodi? Si prepričan, da je raaztezna v redu?
- Kako si ugotovil, da ti voda iz bojlerja teče nazaj proti sosedu?
Nimam časa - sem v penziji!
Magma, ne razumem, kako bi za ta namen uporabljal regulator tlaka? Hočeš reči, da ima noter nepovratni ventil, ki deluje?

Sašo, [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=7855&c=350]moj števec[/url] se vrti v obe smeri.

Žerjavar, vrstni red je, kot si napisal.
Osnovni pritisk vodovoda je okrog 3 bar in ponoči naraste do 3.7 bar. Ja, sosed ga reducira tudi zame.
Pritisk plina v raztezni je zdaj 4bar, kar pomeni da sploh nikoli ne pride v funkcijo. Nisem prepričan, da je v redu, ampak predvidevam da je (nova). Dokler voda teče v nasprotni smeri je tako vseeno Sad

Da teče nazaj sem ugotovil najprej (takoj) po zvoku v cevi, potem še na števcu, ki se vrti (in šteje) nazaj, nazadnje pa sem montiral še manometer, kjer odčitam vse razloženo v naslovnem postu. Občasno ugotovim tudi tako, da je dovodna cev še 5 metrov pred bojlerjem topla...

Nisem pa še ugotavljal ali gre voda samo nazaj k sosedu (kjer stalno nekdo odpira vodo in se povišan tlak hitro izenači) ali se dejansko vrača v vodovod (uradno vem, da se ne sme).
Imajo uradni vodomeri vgrajen nepovraten ventil? Se vrtijo v obe smeri? Imajo nepovraten ventil ~40 let stari regulatorji tlaka?

Saj v bistvu zadeva deluje :lol: Samo strošek raztezne posode (in kvazi nepovratnih ventilov) mi hodi viška :lol:
Citat: Samo strošek raztezne posode (in kvazi nepovratnih ventilov) mi hodi viška
Imaš čisto izgubo energije, s katero si vodo segrel in ti je odtekla nazaj v cevi ter se tam ohladila. Pa tudi hladna bvoda na sosednji pipi ni ravno hladna.

Nepovratni ventil lahko v trgovini preizkusiš, če vanj pihneš in ugotoviš, da v eno smer ne prepušča zraka. Če ne prepušča v obe smeri, pa bo v redu, le premalo si pihnil, da bi ga odprl.

Kot praviš, je raztezna trenutno nepotrebna in bo tudi brez funkcije, dokler bo nepovratni ventil spuščal.
Citat:Osnovni pritisk vodovoda je okrog 3 bar in ponoči naraste do 3.7 bar.
Le kakšen razlog je sosed imel za vgradnjo reducirnega ventila. Vse naprave na vodovodu morajo normalno delovati do 5 bar.
Temu ventilu se pravilno reče varnostno povraten. Deluje normalno.

Če tega ne želitš nabavite kovinski nepovratni ventil in posebej varnostni ventil 6Bar in za vodo raztezno posodo .
Citat:Temu ventilu se pravilno reče varnostno povraten.
Ni logično.
- Varnostno povratni ventil nebi imel izpusta vode za slučaj prekoračenja pritiska, ker bi takrat spustil vodo nazaj (povrnil) v instalacijo.
- Vodo bi spustil nazaj v instalacijo le takrat, ko bi pritisk v bojlerju preveč narastel in ne vedno, ko je pritisk v bojlerju višji kot v instalaciji.
- Pri bojlerju z razutezno posodo ni nobenega razloga da se omogoči vračanje že ogrete vode v vodovodni sistem. Potreben je nepovratni ventil = ne omogoča povratka.
@ Merlin1
Kaj je zdaj ta ventil povraten ali nepovraten ? Ima eno ali dve funkcije ?

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3e/YJ/2seTpTHG/unitas-ventil-varnostni-unichr("46")png][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3e/YJ/2seTpTHG/unitas-ventil-varnostni-unichr("46")jpg[/img][/url]

To, da je varnostni ste(smo)vsi tega mnenja. Če pa je nepovratni oz. povratni pa je že v prvem postu napisano.
Žerjavar Napisal:
Citat:Temu ventilu se pravilno reče varnostno povraten.
Ni logično.
- Varnostno povratni ventil nebi imel izpusta vode za slučaj prekoračenja pritiska, ker bi takrat spustil vodo nazaj (povrnil) v instalacijo.
- Vodo bi spustil nazaj v instalacijo le takrat, ko bi pritisk v bojlerju preveč narastel in ne vedno, ko je pritisk v bojlerju višji kot v instalaciji.
- Pri bojlerju z razutezno posodo ni nobenega razloga da se omogoči vračanje že ogrete vode v vodovodni sistem. Potreben je nepovratni ventil = ne omogoča povratka.
Tile ventili so prvenstveno namenjeni za električne bojlerje. Delujejo tako, da prvo vodo spustijo nazaj v instalacijo in šele ob prekoračitvi 6 barov na izstopni odprtini. Sedaj pa, ko se mora pred vodomer obvezno vgradit nepovraten ventil ti isti ventili puščajo in je potrebno dogradit raztezno posodo.

Piše že varnostno nepovratni v resnici ni tako, kolikor mi je znano deluje do 3 bare kot nepovratni z nadaljnim povečanjem tlaka začne puščati nazaj.
Citat: Delujejo tako, da prvo vodo spustijo nazaj v instalacijo in šele ob prekoračitvi 6 barov na izstopni odprtini.
Lahko, da obstoja tak ventil (tlačno povratni), vendar ga jaz sebi nebi nikdar vgradil pred bojler. Če sem že segrel vodo v bojlerju, je ne bom več spuščal nazaj v inštalacijo.

V vodovodu zmanjka vode. Odpreš nekje pipo za hladno vodo in ti priteče topla voda iz bojlerja. Lahko bojler popolnoma sprazniš. Ali ima bojler tudi varovanje el.grelca, da se ne more vklopiti, ko ni vode?

Če vgradiš po tvoje opisani ventil, ne rabiš raztezne posode.
Merlin - dobro jutro. Ali pa kar naprej sanjaj, če te je volja! Ti ventili so nepovratne lopute z varnostno izpustno pipico, ki se jo lahko ročno odpre. Nazaj spusti samo v primeru, da se v njem nabere kaka umazanija, kamenček.... isto kot pri loputi.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Rastezno posodo potrebuješ v vsakem primeru, saj je pred števcem nepovratni ventil, kateri tesni. Vodovod je serijsko pričel vgrajevati nepovratne ventile, ker je prihajalo do onesnaženja vodovoda s pesticidi. Kmet je imel šlauf namočen v cisterno s škropivom, vode je zmanjkalo, stanovalci ki so niže od kmetije so mu ob odpiranju pip ispraznili cisterno.

Kakor je narejen unitasov varnostno nepovratni ventil je pa tako skoraj nemogoče, da bi tesnil :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
telmos Napisal:Merlin - dobro jutro. Ali pa kar naprej sanjaj, če te je volja! Ti ventili so nepovratne lopute z varnostno izpustno pipico, ki se jo lahko ročno odpre. Nazaj spusti samo v primeru, da se v njem nabere kaka umazanija, kamenček.... isto kot pri loputi.

Jaz ne sanjam za razliko od drugih. Ta ventil nikoli ni 100% tesnil in ne bo. :wink:
Žerjavar Napisal:
Citat: Delujejo tako, da prvo vodo spustijo nazaj v instalacijo in šele ob prekoračitvi 6 barov na izstopni odprtini.
Lahko, da obstoja tak ventil (tlačno povratni), vendar ga jaz sebi nebi nikdar vgradil pred bojler. Če sem že segrel vodo v bojlerju, je ne bom več spuščal nazaj v inštalacijo.

V vodovodu zmanjka vode. Odpreš nekje pipo za hladno vodo in ti priteče topla voda iz bojlerja. Lahko bojler popolnoma sprazniš. Ali ima bojler tudi varovanje el.grelca, da se ne more vklopiti, ko ni vode?

Če vgradiš po tvoje opisani ventil, ne rabiš raztezne posode.

Saj tako je. Z razliko, da spusti nazaj pod določenim tlakom. Zato niso imeli prej bojlerji razteznih posod. Ta ventil konstrukcijsko izvira iz tistih časov. Potem pa lahko vsi, ki mislite drugače pojasnite zakaj se to dogaja temu, ki je napisal v čem ima problem in po zamenjanih 2 ventilih ni drugače. Saj tudi z tretjim ne bo bolje....

Za rešitev pa preberite, kar sem napisal že v začetku.

Ja električni bojler ima tudi varovanje proti suhemu teku (STB).
1 2 3
Iskanje po temi