PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava peči na olje s katerim kotlom na drva?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lepo pozdravljeni.

Pred mano je menjava peči centralne kurjave v stanovanjski hiši tlorisne površine 110m2. Trenutno je v hiši še centralna peč na kurilno olje, ki pa se že 2 leti ne uporablja več in sem se zato odločil za zamenjavo s kotlom na drva. Na drva zato, ker kurim na vgradni toplozračni kamin in imam potem dvojno korist od drv in ni potrebe po še enem viru.

Problem pa nastane pri izbiri kotla. Namreč kotlovnica je postavljena zelo nerodno v hiši, kakšna 2 metra stran od dimnika, med dimnikom in kotlovnico pa je hodnik. Poleg tega je kotlovnica 1,4m x 1,2m in torej ne pridejo nobeni kotli v poštev, ki so velikih mer, po domače zelo velika večina. Trenutna peč na olje je postavljena prečno v prostoru, pri kotlu pa to ne bi šlo, ker ne bi šla odpirat vrata.

Po obisku večine trgovin in prodajalcev po celem 02 območju sem našel do zdaj samo dva ustrezno majhna kotla do max 20kw moči (v hiši je 8 radiatorjev + zidan toplozračni kamin) in sicer Ferrolijev model SFL3 in pa Prityjev model MA18.

Ferroli mi je sicer všeč zaradi robustnosti, toda ima 2 slabosti: ima izhod za dimnik zadaj, kar pomeni spet cca. 20 cm odvzema prostora že tako majhne kotlovnice zaradi kolena zadaj in pa je litoželezen. Naj omenim, da se v stanovanjski del pride po 20 stopnicah ...

Prity je tukaj v prednosti, ker je pločevinast, torej veliko lažji, in ima zgoraj izhod za dimnik. Toda ne poznam nikogar, ki bi tak kotel imel in bi lahko dal informacije iz prve roke. Je pa večji model (GA26) na voljo recimo pri Petrolu in dajo nanj 5 let garancije.

Torej me zanima ali so še kakšne alternative tema dvema modeloma? Predlogi več kot dobrodošli.
Pozabljaš na hranilnik toplote ki je skoraj obvezen pri kurjenju na drva zaradi ekonomike, komoditete ect. Peč na pelete bi ti bolje služila, je manjša in še lahko dela brez hraninika. So pa tudi zakonske omejitve pri dimenziji kurilnice, zračenju itd.
Peči samo na drva pa če se ne motim zakonodaja ne dovoljuje več???, so pa še luknje da jih prodajajo. Prvo razišči te stvari potem pa načrtuj.
Poznam nekoga, ki je ravnokar vgradil Prittyjevega, menda dela ko šus. Zalogovnika nimajo. Za to količino radiatorjev boste na dan po 20 stopnicah znosili kakšne 2 košari drv (odvisno, koliko ste doma in kakšno izolacijo imate).
Vem koliko drv je treba znositi, ker že kurim na kamin, tudi cca. 2 košari na dan. Zanimajo me pač kakšne izkušnje imajo ljudje s temi kotli, tudi s Ferrolijem. Bi lahko dobila od znanca malo več podrobnosti, mogoče celo kakšne slike? Zanimajo me tako plusi, kot tudi minusi, jasno. Nekaj sem bral kritike na tesnenje ... Kje so jo pa kupili?

Peč na pelete mi ne pride v poštev, mislim, da sem jasno napisal, da je kotlovnica samo 1,2 metra + tega je to že drug vir za gretje, ki je poleg tega še draga investicija.

Drugače pa hvala, Karmen, za hiter odziv Smile
Na polno zgi kamin,olje pa obdrzi,vsaj dokler bo cena olja padala. Dve peci na drva za 110m2 se mi zdi nesmiselno,sploh dokler kamin dela.
Ce jmas oljno pec premocno,potem razmisli o kaksni elektricni peci ki bi ti dogrevala kar kamin ne bi dosegel.
Razen ce imas lastna drva.
Kaksen rabljen panterm dobis za ceno malo bolj fensy kosila, novo pa za nekaj 100 evrov. Pa se losas ciscenja dodatnega dimnika,povezave do njega preko hodnika v kurilnici jo pac nekam na steno nasravfas kot kopalnisko omarico.
Bi se kar strinjal s teboj ....
Če že 2 leti ne kuri peč na olje, očitno s kaminom pokrije večino potreb.
Za potrebe dogrevanja pa lahko pokuri nekaj olja ali elektrike.
Hm, ne vem ali prav razumete ... Da, s kaminom pokrijem večino sezone, ko ni hud mraz, torej ko ne doseže -15 ali več. Problem nastane pri dveh pogojih: ko je dlje časa hudo mrzlo (kar mi je šlo zdaj že drugo leto zaporedoma na roko, hvala mati naravi) in kadar me preko dneva ni doma in je potrebno zakuriti šele zvečer. Takrat pa rabi toplozračni kamin predolgo časa, da ogreje čisto vse prostore. S centralno v teh primerih gre občutno hitreje, pa tudi temp. razdelitev je bolj enakomerna. Če imam kamin na max, je v dnevni, kuhinji in jedilnici nevzdržno vroče (doseže se tudi preko 30C, mimo kamina pa gre še pes s težavo zaradi vročine), drugje pa je še vedno samo 21 in je prevelika temp. razlika.

Dodatno naj omenim še to, da imam cevi centralne v tlaku in delujejo na nek način tudi kot talno gretje, sploh v kopalnici, kjer so speljane po tleh v spirali do radiatorja in tam se še najbolj poznajo topla tla.

Peč olje ne mislim več uporabljati, ker je absolutno preveč potratna, kurilnega olja pa tudi ne bom več kupoval - zato tudi ni več v pogonu. Poleg tega je preglasna, ker je sredi hiše.

Trenutno je tako, da se po potrebi dogrevajo prostori z električnim grelnikom Atlantic 1.500W (letošnjo sezono recimo samo dve noči), ampak če že kurim z drvmi in jih preko leta tudi spravljam, potem je vseeno ali kurim v kaminu ali v centralni peči. Dimnik je pa samo en, 16 cm tuljave v Schiedlu. Izolacija je Demit fasada 8cm, dvojna zasteklitev oken, žal postavitev ni najbolj smiselna, ker so zidarji po pomoti zamenjali sever in jug in so južna okna na severni strani ...

Vseeno bi bil vesel še kakšne alternative, razen Ferrolija SFL3 in Prity MA18 Smile
Glej da ne bos se ti naredil kaj podobnega kot zidarji.
Bom ponovil nekoga. Drva brez zalogovnika bodo funkcionirala podobno kot tvoj kamin sedaj. Samo s to razliko sa bos imel v celi hisi 30.
Jaz najbrz resitve v tvoji smeri ne bi iskal.
Poskusal bi s kaksnim kanalom in ventilatorjem segreti hiso tudi na drugi strani, ostalo bi pa priklopil najbrz na neko svoh elektricno pec v kurilnici. Nekaj takega bi moral dobiti za drobiz
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")elektronikunichr("46")si/phpBB2/files/thumbs/t_pb062798unichr("46")jpg[/img]
Jaz imam štedilnik na drva 25 kw, talno gretje, zalogovnik pa je nenehno hladen, ker talno pobere prav vse. Zalogovnik se mi ogreje le, ko talno izključim in grejem le s štedilnikom ter eno veliko lojtro v kopalnici.
Tako da o zalogovniku.....
Odvisno, koliko ur na dan ogrevaš peč.
Bo avtor kuril dve uri na dan,glede na to da jaz v 30kw peci kurim 4 ure za 200plus m2. Avtor nima talnega,ima samo radiatorski razvod v tleh tako da pozabi na konkretno akumulacijo v tleh.
Za dve uri na dan ne rabi zalogovnika.
Električna peč je fajn zamisel, ker je majhna in sem tudi že razmišljal o tem, toda v stanovanju pod mano jo imajo kot primarni vir gretja in ko vidim njihove položnice za el. energijo, mi postane kar slabo, pa imajo notri 18-19 stopinj na 7 radiatorjev ... Tudi samo vklapljanje grelca v peči je glasno, kot bi kdo fit stikalo vklapljal na vsakih 5 minut ... Dnevno porabo en. ima pa cca. 150kw, peč je pa 12kw moči, stara 2 leti.
Avtor se greje v glavnem s kaminom,tista elektricna pec bi bila v pogonu v najhujsem mrazu in za dogrevanje prostorov ki jih toplota kamina tezko doseze.( kar bi lahko vsaj delno resil z nekim ventilatorjem in kanalom)
karmen: kam pa bo dal 20kw/h? Bo vsake dve uri vrgel dva polencka gor zato da bo imel 2kw pec?
kaksno pec z instalacijo za njo lahko kulturno spravis na kvadrat pa pol?
upam da ima dimnik ustrezno narejen za dve kurisce hkrati.
Potem pa si omisli dve-tri klimi (zaradi več prostorov).......
Zagotovo bo ogrevanje poceni, neslišno vklapljanje, ko ne bo nikogar bo ogrevalo samo, na drva pa boš še naprej lahko kuril kamin, ko boš hotel in imel čas.

Ne razumem vztrajanje na dveh kurjenjih na drva, če za to nimaš pogojev ........
Hanzi Napisal:Glej da ne bos se ti naredil kaj podobnega kot zidarji.
Bom ponovil nekoga. Drva brez zalogovnika bodo funkcionirala podobno kot tvoj kamin sedaj. Samo s to razliko sa bos imel v celi hisi 30.
Jaz najbrz resitve v tvoji smeri ne bi iskal.
Poskusal bi s kaksnim kanalom in ventilatorjem segreti hiso tudi na drugi strani, ostalo bi pa priklopil najbrz na neko svoh elektricno pec v kurilnici. Nekaj takega bi moral dobiti za drobiz
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")elektronikunichr("46")si/phpBB2/files/thumbs/t_pb062798unichr("46")jpg[/img]
Se strinjam.

Ali pa obstoječi kamin in oljni kotel vržeš ven, vgradiš toplovodni kamin, v "kurilnico" pa zalogovnik. Evrski vložek je velik, pa še drva nosiš v stanovanje.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi