Objave: 268
Teme: 11
Ocena:
0
Razmišljam in razmišljam, koliko dejansko je potrebno energije da ogrejemo vodo, če je ogreta na 50°C in če jo ogrejemo za 10°C, torej na 60°C, količina v bojlerju je pa 300l.
Ni tako lahko, ker dovod hladne je pa cca 10°C, in v spodnjem delu nimamo 50, kolikor nam kaže in na vrhu ni samo 50, je malček več.
Torej zanima me če je že kdo naredil kakšen približen izračun!
lp Roby
Objave: 693
Teme: 12
Ocena:
0
Na tvoje vprašanje je odgovor preprost. Odvisno kdaj.
Vodo ponavadi greješ od spodaj. Topla voda se dviga in počasi doseže senzor. Ko senzor pokaže 50° je cel bojler ogret na 50° (+- zelo malo). Ko začneš vodo porabljati spodaj priteka mrzla voda. Sodobni bojlerji so mojstri razslojevanja vode, tako da voda na vrhu (če zanemarimo izgube) ima še vedno 50°, spodaj pa 10°. Nekje vmes se voda zelo hitro (recimo na 10cm višine) iz 50° prelevi na hladnih 10°. Kje ta razslojitev je z enim termometrom ne moreš ugotoviti.. Ko porabiš dovolj vode, da pride vrh te razslojitve do senzorja se vključi gretje ki jo pogreje nazaj.
Potrebuješ pa toliko energije, da segreješ 300l vode iz 50° na 60° + x litov vode oz 10° na 50° + izgube.
Ocena:
0
Prvo si napisal, da je odgovor preprost, potem pa odvisno kdaj, sedaj se pa odloči.
Saj osnovno znam zračunat: Q= m x c x dt
In dobiš ven: 3.5 Kw
Vendar ta izračun velja samo v primeru, da ogreješ celih 300L za 10°C.
Mene zanima pa še za ostali del vode.
lp Roby
Ocena:
0
Potemtakem moj kamin pridela 3.5 KW, piše pa, da jih 14KW, spet so me n.......
Iz tega potem izhaja, da moja hiša porabi tudi samo 3.5KW
No bom pa še en drug primer povedal; bojler 1500L, merjeno 0,5m od tal in 0,5 od vrha navzdol, na vrhu 55, spodaj 14, in dogreje na 59,nastavljeno na 60( oh ta elektronka), spodaj pa 49, zgoraj je pogrelo za 4°C, pa spodaj, imamo pa za 35°C razlike.
Po vaše bi naj računal samo razliko zgoraj, torej 4°C, kar znese 7KW.
Zakaj potem peč ogreva bojler pol ure in to peč moči 230KW, z temp. vtoka do 85°C.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Roby: najprej povej koliko litrov je ta ostali del. Lahko je 300l,lahko pa samo 30. Potem pa ne bo problem zracunat porabo za segretje tega dela vode iz 10>60.
Ce imate pri obicajni druzinski porabi v 300l bojlerju nastavljeno na 60C,poten so izgube bojlerja lahko vecje kot pa poraba energije za potroseno toplo vodo.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ce grejes samo na elektriko potem je cisto vseeno kje je grelec. Razlika je samo v tem,da ce ga imas na vrhu 300l bojlerja potem imas samo 100l bojler. Pa tudi izgube so samo tretjinske.
Če pa ga imas na dnu,pa razliko nekaj stopinj med zgornjoninnspodnjo lahko zanemaris,sploh ce vzames sredinsko temperaturo