imam rožo že več,kot deset let,vendar nevem njenega imena.do sedaj je dobro rastla,zadnij mesec pa se je začela sušiti.začelo se je približno,ko sem ji samo podstavek zvišal za približno pol metra.sem ji pa pred dnevi zamenjal zemljo vedar ne kaže glih znakov nekega okrevanja.dobrodošla vsaka pomoč.
lp
Meni izgleda kot "Codiaeum variegatum", slovenskega imena ne poznam. Imam tako doma, le vzorec na listih pri moji je črtast in ne pikast, kot pri tvoji.
Te rože rabijo dosti vlage, a ne močvirja pri koreninah, jaz mojo tudi pršim po listih občasno. Menda jim ne ustreza prepih in nizka temperatura.
Ta tvoja izgleda precej "pretegnjena" in slabo olistana, to ni normalno, listi bi morali biti po celem steblu, skoraj do tal.
Jaz bi na tvojem mestu odrezal kakšen vrh ali dva in jih potaknil v lonček, da se razvije nova rastlina, če original crkne. Če preživi do pomladi, pa krepko obrezati, da razvije novo, zdravo "krošnjo".
Po moje je bolj podobna grmovnici japonska Aucuba.
V uvodu nisi nič povedal , da ima tvoja rastlina rdeče plodove oz. oranžne.Več slik in pa opis te grmovnice pa najdeš na slovenskem forumu o rastlinah. Vtipkaj v google ime grmovnice.Lahko, da sem se tudi jaz zmotil.
hvala obema za odgovor
@kloko mislim,da ta ki si rekel ni.je pa res,da je zelo "pretegnjena" vendar to šele sedaj ko so listi začel odpadat prej je bila dobro košata.
@ddas po slikah sodeč je zelo podobna vendar do sedaj ni bilo nobenih plodov oz. cvetov.roža ima do samih listov oleseneli del,kar pa na tistih slikah nimajo,imajo kar nekaj še zelenih steblov.
Early Morning Dump LLC provides top-notch dumpster rental Indianapolis services, perfect for residential, commercial, or construction cleanup projects. Their affordable rates, timely delivery, and hassle-free pickups make waste management simple and efficient. Whether it’s a small home project or large-scale debris removal, they’re your trusted partner for dumpster rentals in Indianapolis.
Santa Cruz Spine and Sport offers expert chiropractic care and sports therapy to help relieve pain and improve wellness. Our skilled team provides personalized treatments for a range of conditions, including sports injuries and chronic pain. Trust Santa Cruz Spine and Sport for effective, professional care in Santa Cruz.
Discover sophisticated Modern Kitchen Design with Paul's Custom Cabinetry, LLC—where clean lines, custom cabinetry, and premium finishes combine to create streamlined, stylish kitchen spaces. With over 40 years' craftsmanship, we transform your kitchen vision into reality, balancing chic aesthetics with smart functionality.
Little Tutor House connects students with the best online tutors for GCSE & A Level in Hounslow. Our top-rated tutors—mostly A* university students—deliver personalised support in small group or one-to-one sessions. With proven grade improvements, strong student confidence, and 4.9★ reviews, we’re here to help learners thrive.
LA Concrete Works delivers expert concrete polishing Los Angeles services with premium craftsmanship and durable finishes. Our skilled team transforms dull floors into dazzling polished surfaces ideal for homes, offices, and commercial spaces. With cutting-edge equipment and attention to detail, we provide long-lasting, low-maintenance concrete that elevates any interior—beautifully.
Jack Nanaimo offers a stirring collection of historical books interwoven with poetry, social commentary, and personal reflection. His work gives voice to Canadian history, exploring the landscapes of British Columbia and the Maritimes through stories of war, injustice, the environment, and cultural heritage—all told with deep empathy and lyrical insight.