PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katera TČ za novo hiso

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Gradim novo hiso povrsine 180m2 klasicna gradnja porotherm 30cm + 20cm izolacije. Z toplotno crpalko bi zelel poleg hise (talno gretje) ogrevati tudi sanitarno vodo in greti zunanji bazen. Kateri tip (zrak voda?) (kolektor?)in katero znamko tč mi svetujete. Ze vnaprej se zahvaljujem za odgovore.
Lp
Če imaš možnost zemeljskega kolektorja ne razmišljaj o zrak voda Idea
Zrak voda je najslabša vendar še vedno uporabna rešitev, če ni druge možnosti.
O sami izbiri naprave je pač tako, kolikor denarja toliko muzike, seveda pa velja zlato pravilo ne glede kakšen kakovostni razred boš izbral... TČ in oprema kurilnice naj se vedno izbere glede na zahteve hiše in želje stanovalcev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Vse opcije glede na tvoje razmere so miljonkrat prežvečene.
To je res. ampak med prebiranjem tem ki so dolge kot klobasa mi na koncu ni nič jasno kaj je najbolje. res je da vsak zagovarja kar pač ima oz. kar prodaja ampak izkušnje so le tiste katerim lahko največ zaupaš. Kljub vsemu upa, da mi bo kdo napisal kaj kar mi bo olajšalo težko odločitev. Wink

hvala
lpj
Če je možno, VODA - VODA!!!
Ti imaš slučajno enako hišo kot Lukk?
Osnovne podatke je navedel. Podat mora še podatke, ali ima možnost za zemeljski kolektor oz. sistem voda-voda. Drugače za takšen objekt potrebuje max. 8 kw inverter. Vse ostalo je stvar sekundarnih dejavnikov (cena, servis, design, glasnost delovanja, itd.). Za zunanji bazen se dokupi poseben t.i. kit, ki omogoča ogrevanje bazenske vode v poletnem času. Ker pa se to izključuje z zimskim ogrevanjem, dodatne moči ne potrebuje.
Kaj je najbolje?
Tisto, ki zadovoljuje tvoje potrebe po moči (izgube hiše), načinu ogrevanja (radiatorji, talno, konvektorji), električnem priključku (enofazno, trifazno), viru (zrak, voda, zemlja), potrebi po zalogovniku, kombinaciji z morebitnim še kakšnem dodatnem ogrevanju, globini denarnice, hrupu, videzu in drugim subjektivnim željam (domači proizvajalec, barva, oblika,......)
Ko prideš do te točke, potem si najbrž že TČ izbral, ali pa je izbor skrčen na prste ene roke ......

In če si na takem področju, kjer je možna TČ voda-voda, potem seveda vse druge variante odpadejo. Zemlja-voda je naslednja izbira (če je zemljišče primerno za polaganje cevi) in šele na tretjem mestu je zrak-voda. Je pa zrak -voda kot investicija najcenejša in najhitrejša opcija......

Vse ostalo je kot bi napisal:
"Iščem avto, s katerim bi se vozil. Kaj mi svetujete?"
lukk Napisal:Pozdravljeni,

Gradim novo hiso povrsine 180m2 klasicna gradnja porotherm 30cm + 20cm izolacije. Z toplotno crpalko bi zelel poleg hise (talno gretje) ogrevati tudi sanitarno vodo in greti zunanji bazen. Kateri tip (zrak voda?) (kolektor?)in katero znamko tč mi svetujete. Ze vnaprej se zahvaljujem za odgovore.
Lp

Sam imam Daikin althermo 6kw z 260l boilerjem poraba december 551kW od tega boiler 204kW in ogrevanje 346kW. Hisa 200m2, poroterm dryfix 30cm ,fasada 20cm stiropor, mansarda 40cm celuloza pod hiso 20cm xps 400, prezracevanje z rekuperacijo.
Ali 4 kw zemlja/voda ali 6 kw zrak/voda.

Znamka...hmmm :wink:

Če bo bazen (je tudi denar) daj še kolektorje...3 kose.
Nasa filozofija in tudi praksa je, da za enodruzinsko hiso ne montiramo manjse moci kot 6kW, zaradi casa gretja sanitarne vode, pa je lahko hisa strogo pasivna.
Bumm Napisal:Sam imam Daikin althermo 6kw z 260l boilerjem poraba december 551kW od tega boiler 204kW in ogrevanje 346kW. Hisa 200m2, poroterm dryfix 30cm ,fasada 20cm stiropor, mansarda 40cm celuloza pod hiso 20cm xps 400, prezracevanje z rekuperacijo.
Čestitam -za redno izolirano hišo Big Grin
Koliko je bilo porabe rekuperacije?
Koliko pa je poleti poraba bojlerja?
Migaj a boš še eno temo zapeljal v stran, kaj ima tvoje vprašanje veze z vprašanjem avtorja?
Izgleda, da ja, čeprav tudi na podlagi tvoje pripombe -hkrati upam, da ne preveč stran :wink:

Ogovore v tej temi pa je že dobil, a ne?
Kaj smo mi energetska svetovalnica :oops: :?:
Ne nazadnje so vsi odgovori že na forumu, ne moremo mu je pa mi izbirati a ne?
Razmerje porabe sanitarne vode pozimi/poleti in rekuperacija lahko vpliva na izbor TČ.
Če se bo bolj poglobil v izbor TČ, je pa njegova stvar.
Kakor spremljam tukaj gor bo zadovoljen kar koli bo vzel, vprašanje je samo kolikoje pripravljen financirat, če je manj denarja bo zrak voda če bo več denarja in ostali naravni pogoji pa kaj drugega.
nak, zrak voda načeloma ni nič cenejša, posebej če upoštevamo trajnost investicije:
- klima TČ inverterji so načeloma poceni, vendar trajnost >10 let nikakor ni zajamčena
- on/off ('prave') TČ -kao trajnejše(20 let?), pa so dražje in po skupni investiciji primerljive s skupno investicijo voda/voda, zemlja/voda
- kitajke pa so res zelo poceni -že samo delovanje in servisiranje pa je kočljiva zadevščina, čeprav jih bo po mojem vedno več
Izbor naj bi bil odvisen od razmer.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi