Objave: 66
Teme: 1
Ocena:
0
Vlage nisem zanemaril. Predpostavljal sem, da nihče ne kuri z mokrimi drvmi in da so vsa drva vlage primerne za kurjavo.
Dračje; koliko kurišč dračja moraš napolnit, da dosežeš težo enega kurišča lepih drv???
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Na oko bi rekel, da je faktor vsaj 3, morda še več.
Imam izkušnjo zunaj (pizza peč).... če kurim z bukovimi, sta dve košari preveč.... če kurim z vrhači pa jih gre tudi 5-6.... ampak volumen je seveda manjši, ker je več "lufta" vmes :-D
No, je pa odvisno tudi od tega ali gre za začetek sezone, ko je treba peč presušit in vodo ven spravit, ali pa potem sredi poletja, ko ni dežja.
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
Aleks priznam, da ne bi znal kurit vplinjevalnika brez zalogovnika. Verjetno bi bila moja poraba brez zalogovnikov še večja. Za primerjavo. Včeraj sem naložil skoraj točno 30kg. Po vagi je bilo med 29 in 30. Neizolirana hiša nekaj preko 140m2. Ogrevanje nastavljeno na 20°. Dosežena se giblje pol stopinje nižje, razen v kopalnici in dnevni, kjer je skoraj konstantno 22°. Trenutno stanje v zalogovnikih je pa:
prvi zalogovnik: 1/3 na 72° (240l), ostalo 40°. Ostala zalogovnika pa na 38°.
Čeprav so debate črpalkarjev na tem forumu včasih prav zoprne, človek iz njih lahko pobere marsikaj koristnega. Sam sem po njihovo omejil temperaturo dvižnega voda. Tako imam nastavljeno max temperaturo 50°, po termometru v cevi dvižnega voda pa vidim, da letos ogrevam radiatorje v povprečju s temperaturo dvižnega voda okrog 40°do 45°. Nisem verjel, da je to pri neizolirani bajti mogoče.
Je pa zanimivo, da so mejnice, ko se poraba poveča podobne kot pri tebi. Zunaj +7 in nekaj sonca - sem bil večkrat v dvomih ali naj sploh zakurim. Je bil en zalogovnik zvečer še poln. Ko je pa temperatura okrog 0, pravzaprav se prične že pri +2, +3 stopinje se pa poraba kar poveča.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
pri kurjenju brez hranilnika pač ni drugega, kot da pod določeno moč oz. porabo ne gre tega početi čez cel dan. enostavno je bolje zakurit 2 krat po malo kot pa pajsat kurjavo v kotlu. ko se vreme ohladi, pa nimam težav. kotel poganjam na cca 65% nazivne moči. recimo da je to okrog 12 kW.
kar praviš za dvižni vod prav gotovo drži. na neizoliranem vikendu imam na termostatskem mešalnem ventilu dvižnega voda nastavljeno 50°C - več kot dovolj. pa tudi doma, ker ima kotel dva temperaturna režima, krmiljena po uri, lahko ponoči spuščam cca. 45°C, podnevi pa 55. temperatura okrog 45°C tudi pri zunanji temperaturi -10°C ni problematična. le zmanjkati ne sme, pa tudi najbrž na hladno hišo zagnati je to majčkeno švoh. če pa samo "vlečeš" ogrevanje, oziroma "s tenkim curkom" samo sproti dotakaš toploto v hišo, pa gre.
Objave: 1357
Teme: 32
Ocena:
-58
Aleks; najbolje da si omisliš mešalni ogrevalni krog z vremensko vodenim regulatorjem in sobnim termostatom pa ne boš imel problemov z dvižnim vodom, tam ga samo omejiš navzgor da se otroci ne spečejo za ugodno temp. počutje pa poskrbi elektronika s svojim programom, ti boš pa samo še drva v peč metal.
Objave: 136
Teme: 3
Ocena:
0
Za 1x skurim 3-4 pakete briketov na dan. To je cca 10kg na paket.
Res je, da v objektu še ne živimo in v bistvu še samo luftamo in kurimo zaradi obnove.
Zakurim pa zjutraj in potem še 1x proti večeru.
Ocena:
-58
.....z namestitvijo toplotnega hranilnika....
Čimprej, se obrestuje ekonomsko in glede komoditete.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Saj aleks ni po zupi priplaval in to ve. Samo evri mu manjkajo.
Lepo te je spet brati v energy temah.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
ja, saj to je to. vsakomur, ki bi rad kuril z lesom pridigam o toplotnem hranilniku. večina mi prisluhne in jih vgradijo. potem poslušam, kako kurjenje z drvmi sedaj tudi v toplovodnem kaminu končno nekaj da od sebe. sam pa hranilnika nimam vgrajenega ... ampak letos gre pa zares, tudi če bo samo 1000 litrov.
Ocena:
-58
Papir use prenese :mrgreen:
Objave: 1247
Teme: 13
Ocena:
0
Trenutno okoli 50 kg/dan (2 nalagi, 18 % vlažnost, vrbje).
Ocena:
-58
Za 1x skurim 3-4 pakete briketov na dan.
Sem že tudi brikete preizkusil pa se ni obneslo, velika poraba, predrago in še veliko pepela je ostalo. Forest in še ene iz domače proizvodnje.