PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava oljne peči za peč na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kotel očistim sred sezone in na koncu, pepel odnesem po 28 vrečah ,polža sem čistil enkrat v treh letih pa še to iz radovednosti, gorilnik pogledam pri nalaganju pelet (14/15 vreč), delovanje brez napake,ne strašit, da so peleti bav bav
bernikm Napisal:V kolikor ima že kdo podobno peč ali izkušnje na to temo se priporočam za informacije, komentarje, predloge, kritike[/i].

@jani65
Lej, moje mnenje in predlog pač. Morda si pa želi informacij in komentarjev tudi iz tvoje strani :?: .
Jaz se pelet v tem primeru ne bi dotikal. Niso v ničemer primerljivi z ELKO.

Moja mama ogreva približno enako površino. ELKO je le za zjutraj in hudo mrzle dni (kot prejšnji teden), drugače pa klima zrak-zrak ogreje stanovanje BP. Strošek ELKO je trenutno enak (85c€ za 1l ali 10kWh) ali malo višji kot električni grelci na NT. (70c€ za 10 kWh).
Raje kupi klimo z ogrevanjem za 500€ ali dve za 1000. V tem primeru bo ogrevanje tudi po VT skoraj pol ceneje kot peleti.
Sem napisal kako je pri meni.Je pa treba vedet da če nabaviš kompliciran kotel in čudo od gorilnika potem pa še ene hudo poceni pelete ,te čela peče. V tem primeru je sigurno boljše nekaj, kar je preprosto in kaj se uravnava z daljincem.
1500l za 80m2 je dosti pa še varčevalo se je. V tem primeru bi bila rešitev primerna klima ali dve ali kakšna nizko cenovna TČ zrak voda, ki pokrije tudi pripravo sanitarne vode.
Mogoče bi bilo potrebno kaj naredit okrog stavbnega pohištva in izolacije stropa.
.destruktor..se strinjam,le,da je klima veliko ugodnejša za počutje,če njena toplota seva iz radiatorjev
."berni,pa verjemi da je "razmerje 1-2.5...in ne ostala propaganda
...pa tile gorilci so še vedno"pozlačeni,že napram samemu kotlu,če že ne druzga
ps
..za tole kvadraturo in glede"osebja,se pa že dandanes najde kakšna ugodna TČ,staro pečko pa le obdrži,ker odlično laufa tudi z drvmi,ko je zunaj"stalingrad
bernikm Napisal:Mimogrede, koliko cenovno pa pride 15m drv ? Govorimo o nasekanih polenih za v peč ?

Jaz grem pomagat kolegu ko gre pospravlat gozd za javno dobro in das gozdni tistih 100-150€ (tolk mi kolega rece naj plačam svoj delez) + prevoz + razrez - zadnje dvoje pa enga lokalnega kmeta prosim in nardi jaz mu pa plačam nafto in poleti ko imam cas pomagat s spravilom sena. Tko da vec kot ugodno, se pa ponavadi stimajo za vsaj 2 sezoni na 1x. Je pa hiša stara čez 40 let, neizolirana in slaba okna + 150 kvadratu. Aja pa mama je taka da čim je mogoče odpre vse na stežaj, da te skoraj iz hiše vrže :mrgreen: :mrgreen:
O TČ sem tudi razmišljal, samo je problem pri starših z el. napeljavo ker je stara hiša in obstoječe varovalke nebi sfolgale, vsaj tako je nekaj oče študiral.
Če že, bi moral najti kakšno ugodno varianto ki deluje na eno fazni tok, ker nimamo 3-faznega na hiši. S tem da je tudi strošek TČ takoj 6-7k, kar je skoraj 3x več kot peleti.
Morda je res najbolj opcija drva, pa da se jih zloži zraven peči in nalaga. Res je dodatno delo napravam kurilcu, samo končna računica pove svoje.
matjaz89 Napisal:
bernikm Napisal:Mimogrede, koliko cenovno pa pride 15m drv ? Govorimo o nasekanih polenih za v peč ?

Jaz grem pomagat kolegu ko gre pospravlat gozd za javno dobro in das gozdni tistih 100-150€ (tolk mi kolega rece naj plačam svoj delez) + prevoz + razrez - zadnje dvoje pa enga lokalnega kmeta prosim in nardi jaz mu pa plačam nafto in poleti ko imam cas pomagat s spravilom sena. Tko da vec kot ugodno, se pa ponavadi stimajo za vsaj 2 sezoni na 1x. Je pa hiša stara čez 40 let, neizolirana in slaba okna + 150 kvadratu. Aja pa mama je taka da čim je mogoče odpre vse na stežaj, da te skoraj iz hiše vrže :mrgreen: :mrgreen:

Ja to se strinjam, samo kot prvo moraš poznati nekoga da greš z njim v gozd po drva, potem nekoga ki ti hlode nareže, nacepi drva itd. Sosed pri nas dobi hlode pa potem s sinom 14 dni žagata in cepita da ima potem za 2 zimi...
Je pa sigurno pol ali več ceneje kot če naročiš polena na dom.
Pa le poskrbi za zalogovnik, ker bo sicer, glede na moč kotla, kaj hitro vse zapacano in zadimljeno po celi vasi :wink: .

lp
1 2
Iskanje po temi