Objave: 7
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
prosil bi vas za pomoč oz. nasvet.
Pred petimi meseci sem kupil in uredil 3 sobno stanovanje.
Ker je to moje prvo stanovanje nisem imel velikih izkušenj sploh ne kar se tiče strešnih oken. Ker imava majhnega otroka nam je prezračevanje stanovanja večkrat oteženo (zlasti sedaj, ko je zima) tudi predvsem zaradi strešnih oken. Loputa katero lahko odpreš pri strešnih oknih ne zadostuje, da bi lahko pošteno prezračil sobe oz. stanovanja. Prav tako se mi je sedaj pri nizkih temperaturah začel pojavljati na oknih močen kondenz (pri temperaturah -10 stopinj mi iz oken dobesedno teče).
Zaradi želje po bolj kvalitetnem bivanju sem začel razmišljati o prezračevanju. Ker je stanovanje na novo renovirano so mi svetovali lokalno ali podtlačno prezračevanje. Obrnil sem se na dve podjetji, ki se s tem ukvarjata. Prvo podjetje mi je svetovalo lokalno prezračevanje z rekuperatorjem, ki zahteva preboj skozi zid. Znesek med 3 in 4 tisoč evri.
Drugo podjetje mi je svetovalo podtlačno prezračevanje (preboj skozi zid) rekoč, da rekuperacijsko prezračevanje ne bo dalo toliko boljši efekt in bom s podtlačnim dobil željene rezlutate ter da bi s rekuperacisjkim samo preplačal zadevo. Znesek dobrega jurja.
Ker sem laik na tem področju vas prosim za kakšen koristen nasvet.
Moja želja je doseči prezračevanje stanovanja, da mi zadeva lahko dela 24 ur na dan in mi ni potrebno odpirati oken ter da odpravim morebitno vlago.
Hvala za vašo pomoč.
Objave: 380
Teme: 0
Ocena:
0
Jaz sem uporabnik oken, zato ti ne morem svetovati pri načinu, ki si ga želiš.
Objave: 257
Teme: 18
Ocena:
1
Iz lastne izkušnje ti lahko povem, da mi za vložek v prezračevanje (centralno, z rekuperatorjem) ni žal niti za en evro. Ko sem bil v stanovanju, pozimi nisem mogel luftat zaradi otroka oziroma je bil to precej velik projekt kako vsaj 3-4 krat na dan odpreti okna na strežaj za 5min...pa še to ni bilo dovolj. Kakorkoli obrneš človek rabi zrak za dihanje (računaj minimalno 20 m3 / h) in z vgradnjo zrakotesnih oken in vhodnih vrat podihamo svež zrak v stanovanju prehitro, vlaga pa se prehitro kopiči, ko pa nastane plesen, pa je velikokorat že prepozno.
Ko sem se pa vselil v hišo in ob tem vgradil še prisilno prezračevanje z vračanjem vlage pa sem šele ugotovil kaj pomeni dihati 24h svež zrak. Po predpisih je sicer minimalna količina vtoka zraka 15m3/h na osebo, ampak to je premalo za kvalitetno bivanje. S prisilnim prezračevanjem si zagotoviš 30m3/h na osebo.
Glede rekurperatorja...je vsekakor energetsko učinkovita zadeva, če boš dal brez, ti bo "pihal" mrzel zrak pozimi, kar pomeni, ne samo da boš dal precej več za ogrevanje, ampak tudi da bo zrak posledično bolj oziroma preveč suh. Zunanji zrak pozimi vsebuje manj vlage in ko ta zrak pride v ogrevan prostor in se segreje na sobno temperaturo je v njem ne več 70% rel vlage, ampak samo npr. 30 %... kar je vsekakor neugodno za sluznico in dihala. Poleti pa bo zadeva ravno obratna...preveč vlage, če zraka ne boš sušil in hladil npr. s klima napravo.
Na forumu lahko prebereš ogromno debat na temo prezračevanje da ali ne, ter za kakšen denar, ampak meni ni žal niti enega evra, saj na to ne gledam več kot na luksuz, kot npr. pred leti, ko smo kupovali avto in doplačevali za klimo... še posebno pozimi je prisilno prezračevanje nujno. Izračunaj kolikokrat moraš odpreti okna in popolnoma prezračiti stanovanje, da lahko vsem članom družine zagotoviš tistih nujnih 20m3 zraka na uro / osebo, kaj šele 30m2/h na osebo. Potem si izračunaj še izgube toplote če vzameš prezračevanje z rekurperatorjem. Ko sem gradil hišo in je npr. celotna investicija bila ocenjena na npr. 160k eurov, je 4k eurov v tem mozaiku kvalitete in udobja bivanja zanemarljivo. Rajši sem se odpovedal kakšni predragi opremi (TV, sedežna, cenejše ploščice v utilitiju, ipd.) da sem dobil ta denar, pa še energetska učinkovitost ter vrednost nepremičnine se s tem poveča.
Nimam pa izkušenj z lokalnimi prezračevanji (npr. nad okni), kolikor jih poznam je boljše kot nič, če izbereš pravega in kvalitetnega, ali pa stran vržen denar če kupiš slabega in neučinkovitega ter preglasnega.
Pa še to: kakšen je argument svetovalcev podtlačnega prezračevanja, da z rekurperatorjem ni efekta? A obstajajo kakšni izračuni? Kaj pravi ekosklad na to... ti dajo subvencijo tudi za podtlačno prezračevanje?
Ocena:
0
Hvala za odgovor.
Zanima me, če je kdo vgrajeval podtlačno prezračevanje v mansardo?
Objave: 239
Teme: 53
Ocena:
0
Jaz sem si po celi bajti pripravil za podtlačno brez rekuperacije od lunos, kdaj bo pa zaživelo je pa vprašanje
Ocena:
0
Zaradi mansarde moram odvod ventilatorja speljat na podstrešje in to me malo skrbi.
1. Da nebi kondenz tekel nazaj in bi imel vlažen knauf (to se mi zdaj dogaja pri ventilatorju na wc-ju in cev imam celo izolirano s stekleno volno). Res je da je ta ventilator za podtlačno prezračevanje v pogonu 24 ur.
2. Ker je mansarda v 3 sobah ne morem preboje delat pod stropom ampak nekje na višini cca. 1m.
Zanima me, če bo zaradi tega zadeva slabše delovala? In ima kdo kako idejo kako ventilator zmontirati, da cevi ne bi rabil speljat na podstrešje ampak po vertikalni steni direktno ven?
Hvala za pomoč
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
Sivka: je mozno nalimat kako fotografijo tvoje izvedbe? Si ne predstavljam, kako to izgleda, moram pa tudi sam nekaj narediti na to temo. Hisa prevec dihta in rocno prezracevanje je bolj gasenje kot karkoli resnega.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Objave: 586
Teme: 74
Ocena:
0
siegenia aubi ima takle sistem...
Ocena:
0
lesko podtlačno?
Mi zna kdo pomagat na zgoraj zastavljeno vprašanje?
Zaradi mansarde moram odvod ventilatorja speljat na podstrešje in to me malo skrbi.
1. Da nebi kondenz tekel nazaj in bi imel vlažen knauf (to se mi zdaj dogaja pri ventilatorju na wc-ju in cev imam celo izolirano s stekleno volno). Res je da je ta ventilator za podtlačno prezračevanje v pogonu 24 ur.
2. Ker je mansarda v 3 sobah ne morem preboje delat pod stropom ampak nekje na višini cca. 1m.
Zanima me, če bo zaradi tega zadeva slabše delovala? In ima kdo kako idejo kako ventilator zmontirati, da cevi ne bi rabil speljat na podstrešje ampak po vertikalni steni direktno ven?
Objave: 204
Ocena:
0
na podstrešje nikakor ne. skozi streho ali na fasado. predvsem pa ti predlagam, da se ne zaletiš na vrat/nos. zadeve niso poceni in tudi kakovost prezračevanja je zelo pomembna. poglej, polovica kurilne sezone je za nami, ekstremno nizkih temperatur verjetno ne bo več, šlo bo le še na bolje. v času do naslednje zime pa temeljito razmisliš in izvedeš prezračevanje. ne pozabit, da še ne veš kakšna bo klima v stanovanju v poletnem času.
morda nekaj koristnih nasvetov in strokovnih razlag: [url]httpunichr("58")//e-netsiunichr("46")si/si/prezracevanje/predavanje-eberhardt-paulunichr("46")html[/url]
lp
Ocena:
0
Marlon hvala za link.
Sem poklical. Počasi bom čisto zmeden. Eni govorijo, da pri podtlačnem prezračevanju znaš čutit hlad, drugo podjetje mi reče, da so to tako majhne količine, da tega ne čutiš. Poleg tega ima zračnik vgrajen "termostatski" ventil, ki pripre, če je zunaj premrzlo. Zrak ki prihaja v prostor je v takšnih količinah, da se zmeša s prostorskim in se hlad ne čuti. Ima kdo kakšne izkušnje?
Poleg tega je problem, ker je mansarda z odovodom. Eni pravijo, da lahko spelješ na podstrešje (če je dovolj prezračevano), marlon vi ste pa mi svetovali, da nikakor ne. Nevem kak bi to sfiksiral na streho, da bi bilo direktno ven in da mi nebi tekel nazak kakšen kondenz.
Ko kličem ta podjetja, ki se s tem ukvarjajo se vsem tak mudi, da ne dobim nobenega pravega nasveta...
Hvala za pomoč.
Objave: 257
Teme: 18
Ocena:
1
A imaš podstrešje v surovem stanju...vidni špirovci, deske, lege ipd? Ker če so vidni, potem jih bo vlaga toplega odpadnega zraka skozi leta zjebala...
Glede hladu in občutku, da ga sploh ne čutiš... odvisno kakšne temperature prihaja v hišo...če je zunaj -5 in torej zrak ne gre skozi izmenjevalec, potem ti bo v stanovanju kot bi imel odprta okna na kip...torej stalno hladiš zrak. Če pa gre zrak skozi izmenjevalec (rekuperator) pa gre v napravo -5, tam se s pomočjo toplega odpadnega zraka segreje na npr. +18 in ti dejansko dobiš v razvode +18 in še več, ker nekaj se ga ogreje še na poti do šob. Ven pa odpadni šiba ohlajen na okoli cca 0 in brez vlage (skoraj)...
Kakšna pa je temp. meja tega termostatskega ventila?
Objave: 586
Teme: 74
Ocena:
0
" Ven pa odpadni šiba ohlajen na okoli cca 0 in brez vlage (skoraj)..."
Prosim za razlago...
Ocena:
0
Na podstrešju je izolacija steklena volna cca. 20 cm. Streha je podeskana, streha bramac.
Pozna kdo ta sistem?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.e-netsi.si/si/prezracevanje/higrosenzibilno-prezracevanje.html">http://www.e-netsi.si/si/prezracevanje/ ... vanje.html</a><!-- m -->