Objave: 343
Teme: 56
Ocena:
1
Zdravo,
Imam TČ Daikin Altherma 8kw z 260l vgrajenim bojlerjem.
Nastavljeno imam da mi 1x na dan (ob 4:30 zjutraj) segreje vodo na 50 stopinj, kar zadošča za celotnevno porabo.
Zadnje čase (odkar je zunaj minus) pa se mi dogaja, da vodo segreva več kot 1.5 ure in da vmes stalno vkaplja in izklaplja tudi oba grelca. Deluje nekako tako, da do nekje 45 stopinj segreva vodo samo kompresor, nato začne vklapljati grelce (prvega in drugega), nato izklopi kompresor, kasneje izklopi še oba grelca in dela samo pumpa. Potem pa zopet prižge oba grelca za minuto ali dve in izklopi. Sem pa danes okoli 6 ure pogledal in je bila voda na 48.5 stopinj, kazalo pa je da laufa samo pumpa (kompresor in oba grelca sta bil ugasnjena).
Ko zunaj še ni bilo minusa, mi je vodo segrelo v slabi uri (zvečer preden gremo spat je temp. vode nekje okoli 20 stopinj, potem jo ob 4:30 segreje na 50).
Prvo kar sem pomislil je da sedaj ko je zunaj bolj mrzlo, pa dela od časa do časa defrost, da potem ko vodo segreje ne naredi defrosta in čaka sama da se otopli in zato traja toliko časa. Čeprav ne vem, a ni ravno namen grelcev BUH 1 in 2 da se ?vklopita ko je zunaj premrzlo ? Ali pa je kaka druga fora ?
Sem pa pod error našel napako A5-0 ki se pojavi v tem času.
Mogoče bi bilo dobro da pokličem servis da pogledajo ?
Hvala za odgovore
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Pozimi si prestasvi čas ogrevasnja za 12 ur. Gret na 50 stopinj z lt mašino v hudem mrazu ni najbolj produktivno...kar ugotavljaš tudi sam.
Objave: 1675
Teme: 1
Ocena:
-2
bernikm
Pri nizkih zunanjih temperaturah preklopi na vnovično ogrevanje in zmanjšaj na primer na 45.°C.Da se tudi zmanjšati diferenca kdaj naj začne ponovno ogrevati da se voda ne ohladi preveč.
Ocena:
1
Hvala.
Monter mi je že od začetka nastavil na 50 in na reheat, se pravi da ko pade na 40 segreje nazaj na 50, potem sem pa poleti to ukinil in dal da samo 1x na dan (ob 4:30 zjuraj) segreje na 50 in je bilo čisto ok, pa verjetno se je kak evro tudi poznal na mesec :-)
Potem je bolje da pozimi nastavim nazaj kot je bilo, ukinem 'scheduler' in dam samo na reheat ? Se pravi da nastavim sanitarno vodo na 45, pa potem ko pade na 35 zopet segreje na 35 ali kako ?
Potem je tudi napaka A5 verjetno povezana s tem ali bi bilo vseeno dobro klicati serviserje da pogledajo ?
Ocena:
-2
Pri moji 11 kw je parameter 6-08 histereza prestavljena iz 10 na 5°C. Preverjeno deluje v vnovičnem načinu.Preveri v tvoji dokumentaciji. V tvojem primeru bi pri 39 segrela nazaj na 45°C
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Zna biti da tč ni zmogla nadtavljene temperaturemin je treščila napako...vem pa ne.
Če si na urnikih, potem nastavi segrevanje SV enkrat dnevno ob treh popoldne na 45 stopinj...ob stirih izklopi prek urnika.
To je to.
Sobota, nedelja, ko zna biti večje povpraševanje po topli vodi pa dodatno še ob desetih dopoldne za eno uro na 45 stopinj.
24 urno dogrevanje ni potrebno v kolikor ste klasična družina...dopoldne po službah/solah...zvečer malo doma, ponoči spite. Torej rabite toplo vodo zgolj zvečer in zjutraj pred odhodom. Kar pa bo zadoščalo gretje na 45 stopinj popoldne 1 x dnevno.
Če vas je kot kitajcev, polovica stalno v banji potem pusti urnik med 15 in 22 uro. Dogrevanje nastavi pri 42ih stopinjah, kar ti zagotavlja da vode res ne zmanjka ob povišani porabi.
(Za info...cca. 43 stopinj je meja, ki jo človek prenese..meja pekočega).
Ocena:
1
timi11: parameter 6-08 imam nastavljen na 10. Se pravi bo v mojem primeru če nastavim vodo na 45 dogrevalo šele ko pade voda pod 35 stopinj? V kolikor spremenim parameter na 5 pa bo dogrevalo ko pade pod 40 ? Sem prav razumel ?
Vincent: glede temperature vode se sam popolnoma strinjam s tabo, je pa žena bolj zmrzljive sorte in če kaže TČ temperaturo vode 35 ali manj že jamra zakaj je tako mrzla voda ko je pod tušom :-)
Ogrevanje vode sem nastavil ob 4:30 zaradi cenejšega toka, pa verjetno sem se uštel, ker je pozimi zjutraj bolj mraz in TČ rabi več energije in je potem bolj smiselno ogrevati vodo čez dan ko so višje temperature čeprav je elektrika dražja.
A pa se lahko nastavi da 1x na dan segreva vodo na 45 stopinj (nastavim scheduler ob 15:00) in potem od pon-pet dogreva med 15-22 uro, v soboto in nedeljo pa cel dan ?
Kolikor vem se dogrevanje lahko samo vklopi ali izklopi ? V tem primeru bom moral kombinirati kot je vincent predlagal da segrevam vodo na 45 2x na dan ?
Objave: 178
Teme: 12
Ocena:
0
Al pa če butneš na "reheat only", 45 stopinj in pozabiš na vse skupaj. Meni na LT 6kw 2013 CA dogreje, ko pade za kaki 2,3 stopinje (nisem spreminjal nobenih parametrov). Vedno topla voda in vesela žena pod tušem. Meni tako špila že od vgradnje TČ.
Ocena:
1
Hvala za informacije.
Ja sem mislil dati na reheat only (tako sem imel na začetku) samo da je bilo nastavljeno na 50 pa potem ko je padlo po 40 je segrelo nazaj.
Sem potem nastavil na scheduler, ker se si rekel da bomo tako sigurno prišparali kak evro če ne bo skozi segrevalo.
Se pravi če sedaj nastavim na 45 bo segrelo ko bo padlo pod 35. Če pa popravim parameter 6-08 iz 10 na 5 bo pa segrevalo ko bo padlo pod 40 stopinjo ?
Ko bo zime konec dam pa nazaj na scheduler :-)
Objave: 227
Teme: 15
Ocena:
0
Imas prav, le da je teh 2,3'C vcasih 10'C - odvisno od zunanje temperature in nastavljenje zeljene temperature SV.
Zato se REHEAT jaz raje izogibam.
6-08 nima vpliva na REHEAT (na CA verziji, za ostale ne vem).
Ocena:
1
perza: sem ugasnil scheduler in nastavil temp na 45 in na reheat only.
Včeraj popoldne ko je bil zunaj + se je reheat vklopil, ko je bila temp. vode 34,9 stopinj in je dogrelo na 45.7 stopinj kar je OK.
Danes zjutraj, ko je bilo zunaj -4 pa je se reheat vklopil že pri 42,6 stopinj, se pravi točno to kar si ti napisal pri 2-3 stopinjah razlike.
Drži to kar je napisal enmike da se tega izogiba. Če dejansko gledam iz ekonomičnega vidika, temp. vode je bila še zmeraj zadovoljiva 43 stopinj, zunaj je bilo -4 stopinj TČ pa je vklopila reheat nazaj na 45 - za moje pojme nonsense oz škoda energije oz elektrike.
Zgleda je TČ tako 'pametna', da glede na nižjo zunanjo temperaturo potem pa dogreva tudi pri manjših razlikah temperature kar pa meni ni OK.
Potem je vseeno boljše kot je predlagal vincent da se izklopi reheat in da na scheduler-only nekje ob 10 uri zjutraj in 15 uri popoldan (ko naj bi bile temperature 'normalne') da segreje na 45 stopinj ?
Ocena:
-2
"bernikm,perza enmike"
Ni mi dalo miru. V čem razlika med nami?
Vsi trije imate notranjo enoto z bojlerjem EHVH ali EHVX. Jaz pa EHBH.(brez bojlerja).Zato pri vas določene stvari niso enake kot pri moji.
Bo treba paziti kateri tip imamo EHVH,EHVX,EHBH ali EHBX.
za tebe enmike pojasnilo:ES...4/str.277
Ocena:
1
Res je. Jaz imam 8kw mašino z notranjo enoto 'all in one' :-)
Notranja enota: EHVH08S26C9W
Zunanja enota: ERLQ008CV3