PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin HT nastavitev temperature dvižnega voda ne deluje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izsuševanje vode iz estrihov, zidov, zahteva dodatno energijo, ki jo v suhi in nabildani hiši ni potrebno dodajati. V suhi hiši se nadomešča zgolj toplotne izgube preko ovoja hiše, če ta še ni izveden je poraba lahko visoka - obvezno se bodo vklapljali el.grelci.

Primer:
100 m2 hiša brez izolacije (opečnat cegel) x 100 watt toplotnih izgub = 10 kW
Ytong ima v osnovi slabšo toplotno prevodnost.

Primer kaže, da v posušeni hiši brez izolacije potrebujemo 10 kW energije = cca.70 kW elektrike na dan.

Večja, ko je ogrevalna površina, višja bo poraba elektrike, če so estrihi in zidovi vlažni je poraba lahko še višja.

V tem primeru je 6 kW mašina + el.grelci premalo, da bi se prostor ogrel na neko željeno temp. npr. 16 °C.
Koliko so delovali el.grelci se lahko preveri v števcih delovanja naprave.

Vaš primer - 220 m2 x 27 W = cca 6 kW izgub, dnevna poraba elektrike cca. 50 kW
Homer Napisal:Hmmm.....
Torej po tvojem za sušenje estriha sploh ni potrebna nobena energija......
Po mojem vedenju se še vedno pogovarjamo o 2260 kJ za kg vode.......

Prehod toplote iz dveh medijev na zrak... voda in beton ... Ker je pa ovoj stavbe vlažen in ker se z vlago povečuje toplotna prevodnost je jasno, da potrebujemo več energije. Sušenje in ogrevanje... tudi pri sušenju estriha vsa energija ostane v obliki toplote, ker pa takrat prezračujemo, da odstranjujemo vlago bi lahko govorili kvečejmu o izgubah, ki jih povzročamo s prezračevanjem.
Razlika je torej samo v akumulaciji, moker estrih sprejme več toplotne energije kot suh. Vse izgube so na račun vlažnih (prevodnejših) sten in prezračevanja.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kaj nima daikin tudi neke fore da ne pusti, da je povratni vod nižje od 25 stopinj in takrat hočeš nočeš vklopi grelce. Če ima dvižnega nastavljenega na 25, je povratni že pri suhi hiši nižje, če pa je "mokra" hiša se bolj zahtevna, pa je le-ta se toliko nižji.
JaBK
Če verjameš ali ne, ne gre samo za segrevanje. Toplotna energija se porablja tudi za prehod iz kapljičnega v plinasto agregatno stanje, kar se dogaja z vlago v estrihih, pa čeprav se ne bo segrela niti za stopinjo. Poglej zgoraj, kaj je napisal Homer.

Jaz to čisto verjamem, mokra je v narekovajih, ker pač pod mokro pač dojemam kot nekaj kar v vodo pomočis, pri hiši mrbit fasada v dežju.

Ko smo pa že pri tem OT, me pa zanima a to velja tudi za omete ali belež, kjer se tudi kar nekaj vode porabi?
10kg barve je verjetno 8 kg vode, ki mora izhlapeti. To ohlaja zid in zato potrebuje dodatno ogrevanje. Zato je bolj smiselno beliti ko je toplo, ko lahko sušiš s prezračevanjem.

Za vse kar se bo sušilo v stanovanju potrebuješ dodatno energijo
Hvala za odgovore, se pravi ko bom vse presušil in dodal ovoj, bi moralo biti 6KW dovolj, namreč to sem se najbolj bal, da bo TČ prešibka.
Glede na tvoj opis, bi 6 kW moralo biti dovolj za popolnoma izolirano in presušeno hišo.
Ko si vseljen, pa so itak še pribitki zaradi samega bivanja in uporabe raznoraznih naprav, ki zaradi svojega delovanja grejejo.

Bi pa bilo potrebno hišo poleg gretja tudi prezračevati, da RV v notranjosti pade.
Pozabil sem napisat, da bo tudi rekuperator, je ze vse razpeljano samo se mašino čakam. Hvala
Govorim o prezračevanju sedaj, ko hišo sušiš.
Torej na stežaj odpreti okna za 10-15 minut. Ne bom rekel da dvakrat trikrat na dan, ampak vsaj kadar utegneš. In to zlasti takrat, ko so zunaj nizke temperature (majhna vlaga v zraku) ali pa sicer nizka RV.
ok, hvala
Med prazniki sem malo testiral predlagane nastavitve. Regulacija nastavljena po zunanji temperaturi, 8-03 nastavljen na 3, situacija pa je še ista. Objekt je starejša hiša dvojček, 90m2, 9 radiatorjev, fasada izolirana, termopan okna, lokacija Kranj. Malo sem eksperimentiral z razliko dvižne in povratne vode, pa ni pravega učinka. On/off je vedno na cca. pol ure. Če je TČ res premočna za ta objekt, potem verjetno pomoči ni.
Če preklopim na regulacijo po sobnem termosatu taktiranja ni, je pa poraba elektrike nekaj večja. Tudi občutek ni tako prijeten, saj se razlike sobne temperature ene stopinje med izklopom in ponovnim vklopom kar pozna.
Verjetno bom preklopil nazaj za regulacijo po sobni temperaturi, saj kljub zagotovilom proizvajalca ne verjamem čisto, da pogosti vklopi in izklopi ne vplivajo na življenjsko dobo.
Upam, da poleg nastavitve 8.03 nisi pozabil vklopiti tiho delovanje......
Kaj se zgodi če izklopiš regulacijo po sobni temperaturi in nastaviš fiksno temperaturo vode na npr 35 stopinj, radiatorji pa odprti do konca?
Tiho delovanje sem vklopil. Bom pa še poskusil fiksno nastavitev na 35 st, pa jutri sporočim rezultat. Mislim, da pri tej temperaturi radiatorji ne bodo pogreli prostora. Bomo videli.
Aha še nekaj sem se spomnil. Kaj pa razlika med dvižnim in povratnim vodom? Ali to kaj vpliva?
1 2 3
Iskanje po temi