Objave: 186
Teme: 33
Ocena:
1
Pozdravljeni,
prosim za pomoč glede ropota radiatorjev v bloku. Živimo v mansardi in v dveh sobah se pojavlja ropot pri določeni nastavitvi na termostatski glavi (okrog trojke). Pri ostalih radiatorjih v stanovanju ni težav. Ventili so Danfoss serije 3 (RA). Zanima me, zakaj pride do tega ropota, ki je kar glasen? Če nastavim ventil na več ali manj to ropotanje preneha. Ali je to kaj v zvezi s pritiskom ? Ali bi moral bolj zapreti dovodni ventil? Ali je potrebno zamenjati termostatski ventil ali pušo znotraj ventila ? Prosim vas za pomoč oz. če je imel kdo podobno težavo.
Hvala vam za prispevke in pomoč.
Vse dobro v letu 2015 !
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Definiraj ropot.
Do recimo "nabijanja" (udarec na cca 0,5 do sekundo) pride zaradi zračnega žepa v cevi pred ventilom.
Objave: 646
Teme: 160
Ocena:
-1
Mogoce mislis tak ropot kot skrebetanje...
A mas press sistem ?
A mas obtocno crpalko na dviznem ali povratnem vodu?
A mas radiator mogoce postavlen na vago oz ravno?
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Morda prevelik pretok in slab termostatski ventil. Morda prihaja do resonance sistema.
Poizkusi malo pripret tisti "fiksni" ventil na drugi cevi radiatorja, če ga imaš, medtem, ko ti ropota.
Objave: 37
Teme: 4
Ocena:
0
1. Zmanjšaj hitrost obtočne črpalke (za radiatorsko ogrevanje je dovolj I. hitrost)
2. Odpri ventil do konca in odzrači radiator.
3. Preveri ali je dovod in povratek pravilno zvezan:
Kompaktni radiator (priključki cevi s strani): dovod zgoraj, povratek spodaj
Ventilski radiator (priključki cevi spodaj): povratek bližje zunanjega roba radiatorja, dovod notranja stran radiatorja
Če nista pravilno zvezana je ropot in šumenje bolj pogost. Zato kliči svojega inštalaterja in naj popravi šlamparijo, če se da!!
Ocena:
1
Kar lahko sam naredim, ker smo v skupnem sistemu in nimam sam obtočne črpalke, da preverim lego radiatorja in odzračim radiator. Vezava radiatorja je narejena tako, da sta dovod in odvod narejena pod radiatorjem (na sredini radiatorja). Kako mora biti pa pritrjen radiator - tam kje je zračni ventil mora biti nekoliko višje ?
Ocena:
1
Ker se sam ne spoznam na zadeve sem preveril sledeče:
Radiator sem odzračil (ni imel zraka). Preveril sem in je pri odzračnem ventilu malce dvignjen.
Ker imam priklopljene radiatorje (sredina spodaj - H ventil), sem pri tresljajih z izvijačem postavil dovodni ventil iz (I) v (-). Takrat je nehalo ropotanje. Kaj sedaj to pomeni ? Ali moram nastaviti spodnje ventile ? Ali spodnji ventili delujejo samo na (I) odprto in (-) zaprto ? Enako velja za odvodni ventil.
Prosim za pomoč.
Hvala.
Ocena:
1
Mi lahko kdo pomaga ? Prosim ?
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
I v smeri cevi pomeni, da je ventil odprt, - (oznaka pravokotno na cev) pa pomeni zaprt ventil. Poskusi z nekim vmesnim položajem (/). Ali se je ropot pričel pojavljati, ko ste zamenjali ventile? Če ja, in vam jih je zamenjal izvajalec po celem bloku, ga pokličite in reklamirajre.
Mi o avionu, pilot iz gozda....