PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Hišno črpališče za fekalije - težava s plovcem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Približno 2 leti uporabljam hišno črpališče s potopno črpalko s katero prečrpavam fekalije višje v kanalizacijsko omrežje.

Sistem ima eno pomanjkljivost - to je plovec - s katerim se sproži črpalka. Okoli plovca se nabere in strdiwc papir in ga tako obteži da se črpalka vklaplja čedalje počasneje (višje), dokler ni rezervni plovec vezan na alarmni sistem ne javi da je nivo vode previsok. V črpališče dodajam bakterije z namenom, da bi zmehčale trde snovi, vendar žal brez uspeha.

Zanima me ali kdo pozna kakšno drugo rešitev za vklapljanje črpalke. Pripravljen sem jo tudi zamenjati, če bom s tem rešil problem.
Imaš možnost okrog plovca zagraditi s kako inox mrežo, da papir ne bi prišel do plovca?

LP, g
Ne delat mreže okoli,ker se bo papir zabil okoli nje in pol res ne bo plovca dvigovalo.Imaš nad plovnim stikalom montirano utež?
induktivno stikalo
rs5 Napisal:Ne delat mreže okoli,ker se bo papir zabil okoli nje in pol res ne bo plovca dvigovalo.Imaš nad plovnim stikalom montirano utež?

Plovno stikalo je s spojko pripeto na odvodno cev v jašku. Dodatne uteži nimam, v bistvu obloge na plovnem stikalu delujejo kot utež in zato prihaja do zastojev - stikalo se čedalje težje dviguje.
lambretta Napisal:induktivno stikalo

Prvič slišim za to možnost. Kje se da prebrati več na to temo, oz. kako izgleda izvedba?

Predvidevam da induktivno stikalo izvede vklop črpalke. Kako pa izvesti izklop?
Induktivno stikalo v tvojem primeru ni primerno, ker induktivno stikalo reagira samo na kovino. Za merjenje nivoja tekočin se uporablja kapacitivno stikalo, namesti se ga na vrhu posode in sploh ne pride v stik z tekočino. Dobijo se razne izvedbe, z možnostjo do štiri preklopne točke ali z analogno meritvijo za kar že rabiš nek krmilnik, ki ga sprogramiraš in tam določiš točko vklopa oz. izklopa črpalke.

LP
Ali je to "kapacitivno" stikalo možno uporabiti tudi za merjenje nivoja studenčnice v rezervoarju". Kje se lahko kupi?
Preveri na Tipteh, so na Dolgem mostu.

@Alex007: Verjetno ima @ask v samem stikalu kak kos kovine, na katerega potem reagira vgrajeno induktivno stikalo.

LP, g
Če koga zanimajo razni senzorji in stikala, naj pogleda na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.sensor.si">www.sensor.si</a><!-- w -->.

LP
Najcenejša varianta je Conradovo vodno stikalo KEMA water switch #m158, cena zanj je okrog 20€. Za njegovo delovanje potrebuješ 12V enosmerne napetosti, 200 mA max. Potrebuješ še dve nerjavni elektrodi (vzami eno oplaščeno varilno elektrodo, očisti ji plašč, prereži na dva dela in si rešil problem) katere z vodnikom (žico) povežeš na vodno stikalo. Le to ima vgrajen svoj rele sicer samo delovni kontakt (COM/NO) s katerim lahko krmiliš manjše porabnike. Za tvoj primer bi dodal direktno na izhod še časovni rele (cena okrog 20€) s katerim bi rešil dve stvari hkrati. Ima močnejše kontakte in držal bi ti črpalko vključeno še nekaj sekund. S tem bi se ognil prepogostim vklopom črpalke. Nastaviš ga toliko, da izčrpa res vso vsebino črpališča.
Naslednja cenovno dražja varinata je nivojski krmilnik od ETI Izlake. Cena zanj je okrog 70€. Sestoji se iz treh elektrod katere ti krmilijo vklop in izklop črpalke (max – min nivo). Pri tej varianti ne boš potreboval ničesar več. Rele deluje na napajalni napetosti od 24 do 240V DC ali AC, pa tudi kontakte ima 16 amperske. Z elektrodami po višini nastaviš režim delovanja črpalke.
Za ljubljansko podjetje VO-KA sem opravil že veliko dela (prenove črpališč in čistilnih naprav), pri njih je v glavnem v uporabi oprema proizvajalca Endress Hauser, ki je res najboljša, seveda tudi med najdražjimi, njihov ultrazvočni merilnik nivoja je med najboljšimi. Omogoča ti merjenje večih nivojev, naprimer vklop in zklop črpalke ter v nadaljevanju tudi minimalni ter maksimalni alarm, vkolikor gre vse skupaj kljub temu v maloro. Cene pa pod 500€ nimaš kaj iskati. Predlagal pa bi, da vzameš njihov plovec (hruško) katerega se da kupiti posamezno, ima pa oba kontakta, tako delovnega kot mirovnega. Pri nakupu plovca pa moraš paziti na specifično gostoto medija, saj niso vsi plovci dobri za vse vrste tekočin, tako bi ti plovec za fekalije v čisti vodi enostavno potonil, voda ga nebi nesla na površini. Pa tudi zamenjavo plovca boš zmogel opraviti sam, v drugih primerih brez električarja verjetno ne bo šlo.
Vgradil sem hišno črpališče iz umetne mase in ga zasul.
Trenutno je čista voda nalita do protipovratnega voda na dvižnem vodu.
Se pravi več kot 2/3 črpališča prekriva voda.
Zanima me, če me če lahko voda stoji dlje časa v črpališču ?
Je možnost rje protipovratnega ventila ?
Je možnost poškodbe potopne črpalke za fekalije, če je cela prekrita z vodo ?
Wc ne bo v uporabi še nekaj časa. Zato sem načrtoval, da bi pustil vodo v črpališču
zaradi posedanja materiala oz da ne spremeni obliko črpališča.
Povratni ventil je tako ali tako ves čas v vlagi in umazaniji. Zakaj bi bilo kaj narobe? Potopne črpalke so hermetično zaprte že zaradi narave svojega dela, ki ga opravljajo. Uniči jo lahko le vdor vode v navitje preko poškodovanega semeringa na osi ali uvodnice na priključnem kablu in pa seveda slab električar, čeprav pravijo, da teh slednjih v bistvu ni oziroma jih nebi smelo biti. Možnosti za prvi dve okvari pa skorajda ni, se pa vsake toliko časa zgodi "izjema".
Iskanje po temi