PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Temperatura povratnega voda v klasično peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
flexman61 Napisal:@kadotr:
Saj jaz se tudi nagibam k tej ideji.

@Tone:
Dvomom da bi delovalo.
Sem se malo poigral.
Ob polno odprtem mešalnem ventilu.
Na povratku dobim 20°C, na vzgonu imam 65°C.

Če dam mešalni ventil na pozicijo 3, potem imam povratek 40°C, vzgon pa 45°C. Peč ne poka, pa tudi radiatorji slabo grejejo in termostatski ventili cvilijo in ne zaprejo.

Če dam mešalni ventil na pozicijo 5, imam na povratku 30°C na vzgonu 55°C.
Peč poka, radiatorji pa dobro.....
Ti mešalni ventil na polno odpri, nabutaj pec, odpri radiatorje, pa potem po eni uri porocaj kako boš imel povratek 20. Imel ga boš 70 v tem vremenu, v radiatorjih pa 80.
Kako pa boš rešil kasneje termostate ventil in pametno črpalko pa ne vem.
hočem ti samo povedat da povratek z lahkoto dvigneš na 60, hkrati pa tudi radiatorje grejes na 70. Samo moraš pec nagnat na vsaj 75, pa počakati da se iz radiatorjev vrne topla voda (vsaj 10 minut odvisno od pretoka črpalke, vode v instalaciji...).
Govorim na osnovi izkušenj pri starših in moji enoletni izkušnji. Starši nimajo termostatskih ventilov.
Peč je klasika, zalogovnik 1000 lit, regulacija seltron ND2, motorni pogon na ventilu, povratek na 65°C, peč dela na cca 78°C, črpalka na III, z enim polnenjem (ena polna šajtrga) v 2-3 urah iz 40 na 85-90 °C v zalogovniku??- včasih tudi malo doložim. Z dodatno regulacijo primarnega zraka omejujem dimne pline v začetku na 250°C. Kako do 90°C: ko se začne povratek dvigati nad nastavljeno vrednost 65°C (v začetku ventil odprt do sredine potem pa na ful) mi dodatno vgrajen dif termostat izklopi črpalko če je dif manjša od 15°C in v peči se začne temp dvigati in ko je temp spet večja od 15°C se črpalka za polnenje zalogovnika spet vklopi in to se ponavlja dolker peč ne doseže 95°C, skoraj isto je v zalogovniku na vrhu spodaj pa za cca 15°C manj. Koliko moram naložiti pa iz prakse (glede na sprotno porabo) že vem da ne zakuha. Vaja dela mojstra :mrgreen: , tud pihal je že skozi varnostnega :oops:
Če delaš z zalogovnikom samo v začetku sezone pride do vstopa hladne vode ?? v peč kasneje pa zelo redko, odvisno od intervalov kurjenja.
LP
@javr
govorim o termosifonskem kroženju v peči
žamot
..ala ti vera,ti pa res spuščaš v luft drva...ene šajtrge imam jaz za dva dni,pa če tudi mi nič ne ostane za zalogovnik
...torej,da dosežeš in držiš delovno temp. peči na cca 75,moraš res dobro"dolagat,da recipročno držiš TDP NA CCA 300ST :wink:
...veš dandanes držat cirkulacijo na 65 st je...škoda drv,..če jih moraš kupit...in tudi,če jih z muko iz kakšnega grabna domov privlečeš in jih potem tako radodarno v dimnik mečeš..no potem ne vem...
ps
...veš,zalogovniki so mišljeni"da,če kaj ostane,ne pa da jih goniš na 90 st :wink:
Daj sliko te polne šajtrge ter koliko kako izolirane stavbe ogrevaš?
Ker pri teh tempereturah okolli 5 je tole res malo too much, da bi se hvalil z nizko porabo.
Še bolje pa da nam poveš koliko kg drv (vrsta lesa) je v šajtrgi pa ti bodo teoretiki izračunal izkoristek peči.
Citat:...veš,zalogovniki so mišljeni"da,če kaj ostane,
Če imaš zalogovnik le za vsak slučaj (če kaj ostane), potem si investicijo vrgel skozi okno.

Zalogovnik ima dva namena:
- Da lahko drva v kurišču neovirano zgorijo s polno močjo in se višek toplote shrani v zalogovnik. Višek je vedno, ker ima kotel večjo moč kot je glede na zunanje temperature potrebna - izjema je lahko v najhujšem mrazu.
- Da lahko enkrat na dan skuriš toliko drv, kot je potrebno za ves dan, višek toplote shraniš v zalogovnik in iz njega ogrevaš do naslednjega dne ko zopet zakuriš. V tem primeru se mora običajno zalogovnik zagreti vsaj na 80 (do 95) C- kotel bo šel tudi na 100 C. Zaradi take temperature v kotlu še ni slabši izkoristek kotla - metanje drv skozi dimnik.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:
Citat:...veš,zalogovniki so mišljeni"da,če kaj ostane,
Če imaš zalogovnik le za vsak slučaj (če kaj ostane), potem si investicijo vrgel skozi okno.

Zalogovnik ima dva namena:
- Da lahko drva v kurišču neovirano zgorijo s polno močjo in se višek toplote shrani v zalogovnik. Višek je vedno, ker ima kotel večjo moč kot je glede na zunanje temperature potrebna - izjema je lahko v najhujšem mrazu.
- Da lahko enkrat na dan skuriš toliko drv, kot je potrebno za ves dan, višek toplote shraniš v zalogovnik in iz njega ogrevaš do naslednjega dne ko zopet zakuriš. V tem primeru se mora običajno zalogovnik zagreti vsaj na 80 (do 95) C- kotel bo šel tudi na 100 C. Zaradi take temperature v kotlu še ni slabši izkoristek kotla - metanje drv skozi dimnik.

Vsaj eden ki šteka bistvo kurjenja z klasično pečjo na drva in z uporabo zalogovnika. Izkoristek je pa povezan tudi s časom kurjenja???
...hja fantje,zalogovniki so mišljeni za"uplinjake in iz tega razloga ga jaz nimam,nimam niti mešalca,ker ga zaradi mojega starokopitnega načina kurjenja ne potrebujem
...moja zimska mesečna norma je cca 1.5m drv...ob dejstvu,da doma nismo"metrosexualci
...da z cca 70-100l kotlovske vode v"klasiku, na normalnih 60st"nabildaš zalogovnik z normnih vsaj 2000l, na cca85 st,potem res nekaj ur ogrevaš samo njega...hja sem pozabil.da je v njem efektivno ogretih samo cca 3/5 vsebine
...in da potem z temi cca 1200-300l vroče vode potem ogrevaš cca 160m bajte,cca 12h...no potem mora biti bajta iz stiroporja in z dvema rekuperatorjema
...hja,ko meni v moji"klasiki drva neovirano gorijo z polno močjo,me boli glava,ker vem,da pečka ne zmore vsega ponujenega odvzet v mojo korist...se pravi,da TDPja boljše da ne merim...sem pa slišal,da je pri uplinjakih"še hujše
flexman61, ni razumljivo kaj boš pridobil z dodatno črpalko. Peč pač da od sebe kolikor da, pa če imaš eno ali pa deset črpalk.
Za varovanje povratka pa je bistveno, da imaš tipalo temperature povratka, ki pošlje ta podatek regulatorju, ta pa temu ustrezno odpira ali pripira 4-potni (ali 3 potni, a ti imaš že vgrajenega 4 potnega) mešalni ventil.

Delovanje:
- v peč zakuriš, črpalka miruje, ventil je zaprt;
- topla voda se začne dvigovati proti termostatu, črpalka vklopi;
- ko temperatura na tipalu povratka doseže 60°C, se začne ventil postopoma odpirati;
- hladna voda iz radiatorjev se začne primešavati povratku v peč;
- čas odpiranja ventila do 100% odprtosti je odvisen od tega koliko radiatorjev je odprtih.

Priložene datoteke
.jpg   10zaprt_p.jpg (Velikost: 32,06 KB / Prenosi: 1117)
.jpg   20odprt_p.jpg (Velikost: 32,85 KB / Prenosi: 1117)
Pri gornjih slikah manjka tipalo v peči, regulator ventila pa je diferencialni, vsaj po večini je tako npr Seltronov ND2
@javr
Imam, termostatske ventile na radijatorjih in frekvenčno črpalko, ki potiska vodo
Kadar se odpre kak radijator. Črpalka meri tlak v radijatorski veji in miruje. Če jo
prestravim mi bo voda krožila čez mešalni ventil.
Tako imam še sedaj narejeno vezavo za peč na olje in dela super.
Stem da imam Seltronov termostat ST1
Naj dodam malo provokacije za navadno peč:
Na kotlu povežeš vroči in hladni priključek s cevjo večjega premera. Z njo boš dosegel dobro termosifonsko kroženje vode skozi kotel = hiter dvig povratka ob zakurjenju.
Saj dosežeš isto z 4 potnim mešalnim ventilom, moraš pa imeti krmiljen mešalni ventil.

Inštalacijo za grelna telesa delaš po klasiki = mešalni ventil in črpalka v dvižnem vodu. Lahko imaš uravnotežene radiatorje ter s sobnim termostatom vključevanje črpalke; lahko pa imaš na vseh radiatorjih termostatske ventile in stalno delujočo črpalko (razen ob hladni vodi kotla - naležni termostat). Mešalni ventil boš ročno premaknil 2 do 4 x v sezoni. Lahko pa so le uravnoteženi radiatorji, brez termostatov, črpalka stalno delujoča (razen ob hladnem kotlu), pa boš ročno premaknil mešalni ventil največ vsak dan 2 x (dopoldne in zvečer); saj si v kurilnici vsaj 5 x dnevno. Ni potrebe po nobeni elektroniki.
Nimam časa - sem v penziji!
Okrog tega povratka oziroma temperature so hude debate vendar zadeva pije vodo. Včasih sicer ni bila običajna niti vgradnaj 4 potnega mešalnega ventila temveč se je enostavno na dvižni vod vgradila črpalka, nekateri inštalaterji so zagovarjali črpalko na povratku. Govorim o stanju 50 let nazaj, ko sem sam gradil pred 40 leti in ker sem strojnik sem o centralnem ogrevanju nekaj vedel in mojstru ki je montiral nisem dal v vsem prav je skoraj pustil napol narejeno a po nekaj letih je prišel naokoli in ugotovil da sem imel še kako prav. Bistvo je da sem takrat vgradil mešalni ventil, o kakšni zahtevni regulaciji si lahko kar sanjal oziroma že navaden motorni pogon mešalnega ventila, takrat samo uvoz, ti je sesul finance. Dobiti takrat peč je bila tudi posebna misija, fantje so jih na veliko varili kar sami. Kurili smo na premog oziroma drva, kajti tudi premog si moral naročiti kako leto vnaprej. Predvsem v prehodnem obdobju je peč dala več kot je potrebovala hiša, bila je tudi malo premočna a edina ki jo je bilo možno kupiti, zato dsem imel mešalni ventil odprt na polovico s čimer se je del tople vode vračal. Po 25 letih sem peč zamenjal, prišlo je obdobje poceni kurilnega olja. Ko smo dali peč ven monter ni mogel verjeti kako je ohranjena. Nekdo iz soseščine je tudi gradil in ga je malo stiskalo vzel je to peč in kuril še 10 let potem jo je tudi zamenjal in ni točila. Kaj sem hotel povedati, da sem takrat čisto slučajno vračal del tople vode in da je peč zdržala lep čas, preživela tudi premoge vseh vrst. Za primerjavo je enaka peč pri nekomu drugemu zdržala dobro polovico časa moje.
je enostavno na dvižni vod vgradila črpalka, nekateri inštalaterji so zagovarjali črpalko na povratku - kot je že nekdo napisal, se pri pečeh na drva daje črpalko na povratek, ker če peč zakuha, črpalka na forlaufu ne more potegniti pare iz peči, črpalka na povratku pa lahko potisne vodo v peč.

Ni potrebe po nobeni elektroniki - elektronika, npr. Firštova, ni tako draga, da bi se splačalo šparati na tej točki. Je pa za moje pojme malo prepočasna - preveliko nihanje okoli željene vrednosti.

Imam, termostatske ventile na radijatorjih in frekvenčno črpalko, ki potiska vodo Kadar se odpre kak radijator. Črpalka meri tlak v radijatorski veji in miruje. Če jo prestravim mi bo voda krožila čez mešalni ventil - če prav razumem, gre za peč na drva, kjer bi že v osnovi črpalka morala biti v krogu kjer je peč in ne v krogu radiatorjev. Črpalka ne meri tlaka, ampak razliko tlakov pred in za črpalko in temu prilagaja obrate. Več radiatorjev kot je odprtih (ali bolj kot odprejo termostatski ventili na radiatorjih), večji morajo biti obrati črpalke, da je diferenčni tlak (tlak pred in za črpalko) enak, in obratno. Če črpalko prestaviš, bo delovalo tako kot je opisano že pri priloženih skicah - voda bo krožila v peči dokler se povratek ne bo segrel do 60°C, potem pa, s postopnim primešavanjem, tudi skozi radiatorje.

Pri gornjih slikah manjka tipalo v peči, regulator ventila pa je diferencialni - tipalo v peči je "samson ventil", ki odpira in pripira vratca na peči. Ne vem kaj bi tukaj naredil z diferencialnim termostatom, ker ne gre za regulacijo razlike temperatur med dvema točkama, ampak za regulacijo temperature povratka, ki mora biti 60°C ali kolikor je pač predpisal proizvajalec peči.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi