PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kdaj vklopiti TČ za ogrevanje sanitarne vode?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Kdaj je najcenejše in najbolj smotrno vklopiti toplotno črpalko zrak/voda za ogrevanje sanitarne vode? Ponoči, ko je cena el. energije nižja ali podnevi, ko je višja temperatura zraka (okolice)? Puščate okna odprta, da se temperatura okolice poveča? Do katere temperature zunanjega zraka je še rentabilno ogrevati vodo samo s toplotno črpalko?
vprašanje je ali bo TČ delal bolje pri zunanji temp. npr. 15 stopinj kot pri 25-ih- Navzdol res da izkoristek pada, navzgora pa se ne izboljšuje v nedogled. Tako da....četudi ima pri višji temperaturi nekaj % višji izkoristek, se jo še vedno splača gnati preko noči ko je cena elektrike 50 % cenejša (višja temp. pa nikakor ne da npr namesto COP 3 -> COP 6...da bi pokrila razliko).

Pri klimah se COp meri pri 7 stopinjah....predvidevam da tudi pri TČ za sanitarno vodo...sem pa geldal da slednje delujejo nekje do 0 stopinj zunaje temeprature.....ali da rečem drugače...dokler je možno jo uporabljaj)
Ali se ne hvalijo, da imajo toplotne črpalke že vgrajen števec za porabo el. energije? Kak mesec si zapisuj ali pa npr. pri Konradu kupi digitalni števec porabe (stane cca 30 euro), ki ti prikazuje tudi čas delovanja.
Ne bi rad odpiral nove teme, tako da vam kar tukaj predstavim problem.

Imam TČ za segrevanje sanitarne vode proizvajalca Termotehnika in bi rad speljal mrzel zrak ven iz kurilnice. Luknja je cca 0,5m višje in za TČ, tako da so potrebni vsaj trije ovinki.
Pred kakšnim letom sem se stvari že lotil (kartonasta škatla za nekakšno kapo in harmnonika fi 15 mehak nastavek za napo). Občutek sem imel da je TČ nekako morilo, pa še karton je postal čisto moker oz zelo zelo vlažen, tako da sem opustil tisto varianto. Tudi estetsko je bilo "čudno" za pogledati.

Ima kdo kakšno idejo oz. se je kdo že pozabaval s tem problemom, saj je vlage v kurilnici 65% in se cunje ne sušijo (sedaj ko je dež na terasi ni mogoče sušiti).
če imaš TČ z kanalsko vodenim zrakom za razvod uporabi PVC kanalizacijske cevi fi 160 mm.

V nasprotnem primeru, če imaš običajno TČ predlagam da zgornji del TČ zagradiš z kakšno pločevino oz. knaufom in na steno dogradiš ventilator z senzorjem vlage v prostoru.
Zrak iz TČ nima smisla speljavati ven, saj ti prav TČ suši zrak in posledično tudi cunje. Karton se ti je namočil, ker je kondenziral zaradi podhlajenosti.
TČ za sanitarno vodo deluje največ do plus 5 stopinj. Pri nižji temperaturi prihaja do zamrzovanja, ki pa ga ne zna odtraniti, saj nima sistema za odtajevanje. Omejevanje zraka, oz. kakršnokoli speljevanje zraka pomeni slabše delovanje in s tem manjši COP. Za te namene obstaja split varijanta.
Mislim da je tudi ventilator preslaboten, saj je samo 10W in očitno ga je zato zamorilo. TČ z vodenim zrakom imajo verjetno močnejše ventilatorje za vpihavanje in izpihavanje zraka kot TČ brez. Moral bi res lepo speljati, brez ovinkov in dovolj velikih fi, kar pa v mojem primeru ni izvedljivo (razen če bi vrtal novo luknjo). Vejretno je vlaga res posledica neizolirane kleti in ne delovanja TČ, če pa bi splejal zrak ven še vedno mislim da bi mi jemalo vlago (mogoče kot nekakšen antirazvlaževalec???). Očitno bo še nekaj časa takole. Mogoče bo čez deset let (upam da več Smile ) čas za popravljanje napak, ko bo ta TČ za odpis. Do takrat pa mi bo klet še naprej hladilo, čeprav je potrebe po hlajenje zgolj tistih pasjih 10 dni v letu.

Odkar sem spustil temperaturo v bojlerju 200l iz (tovarniških)48-52 na 41-45 je poraba (in s tem mraz) iz 6,5kWh padla na 4,5! To pa na račun zmanjšanja cirkulacijskih izgub v neizoliranih ceveh v cirkulacijskem razvodu po hiši. Obtočna črpalka 28W (wilo) mi dela 12ur, ker se bojim nastanka legionele, saj ne vem če je naravna cirkulacija dovolj "močna"??? Cirkulacijska cev je ob vklopljeni obtočni črpalki vsaj 10 stopinj toplejša kot sicer.

Kako pa je v primeru solarne tehnologije? Cirkulira naravno ali prisilno s pomočjo obtočne črpalke? Ali sploh ne cirkulira (oz. samo takrat da "ohlaja" sistem ob močnem soncu?)?
TČ deluje kot razvlaževalec zrake, le kondenz je potrebno odpeljati v kanal. Cirkulacija je balast, ki znižuje temperaturo vode in zvišuje porabo, pa ne tako malo. Če ni potrebno, raje zapri cirkulacijo in zvišaj temperaturo.

Pretok zraka pri odvajanju pa si lahko povečaš z dodatnim ventilatorjem, ki ga vzporedno vežeš z obstoječim.
Pa vendar cirkulacija predstavlja udobje, saj ti ni treba čakati toplo vodo, sploh 3 etaže višje (mansarda). Problem je ker je hiša stara 25 let, danes verjetno cirkulacijo izolirajo.

Kaj pa 2. varianta. Na strani Termotehnike sem videl TČ v povezavi z ločenim uparjalnikom! Samo ne vem ali to pride v poštev kar na obstoječo TČ ali samo v komplet novi zadevi. In pa seveda cena uparjalnika?
Vsekakor se split varianta lahko vgradi v obstoječo, vendar je vprašanje cena.
Iskanje po temi