PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira ogrevanja - starejša hiša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Vendar pa, zaradi preproste zaslepljenosti s sovraštvom do naprave, ki si jo nisi hotel privoščiti
Ne bo držalo, niti nisem nikoli pisal , da je slaba.
Če pa me na Vitanestu pred 4 leti nazaj niso uspeli prepričat ni moj problem, mogoče tvoj?
Skoro dnevno pa nas nehoten klik po tipkovnici vrže na reklamo...
In čudno, da se obregneš ob moj zapis, čeprav bi bilo elegantnejše, miranu11 odgovoriti na zastavljena vprašanja....Zato me na Vitanestu niso uspeli prepričat pred leti, čeprav se je skozi ta leta pokazalo, da so imeli premalo izkušenj s terena, neupravičen strah -dvom. Kljub reklamnim 80stC so predlagali ali obdržati peč na olje ali pa dodatne el. grelce . Zakaj že ?
Kar pa so skozi leta ovrgli nekateri uporabniki skozi svoje zapise...
Ni mnogo zapisov o porabi ogrevanja konstantno na temp. preko 60stC ali le ta dokaj pomanjkljiva . Jih posedujete kaj več ?
Mislim pa, da sem del zajel z opisom sprememb ogrevalnih navad pri TČ, kar je v bistvu prednost pri porabi, kot tudi bivanju v objektu.
Mar ne bi bila to bolj domena opisa monterjev ?

Lp
bohinc Napisal:Na drva običajno ne ogrevaš konstantno (razen prisotnost primernih zalogovnikov)
Pri TČ je to zaželjivo . S tem posledično tudi zmanjšaš potrebno po višji temperaturi, napram npr. drvem , olju.
60st.C rabijo le redki lastniki različnih TČ , po opisih sodeč, le v extremnih pogojih zime (ali slabe nastavitve TČ) sam te potrebe v 4ih sezonah nisem imel, pa gre za staro gradnjo, kot min. izo. in dokaj zahtevne pogoje.
Lp

To da se z konstantnim ogrevanjem "24/7" zmanjšajo potrebe po visokih temperaturah mi je znano.
Upal sem le da bom mogoče naletel na kakega uporabnika s podobnimi radiatorji in TČ, da bi lahko nekako primerjal podatke z mojimi.
Ker je ogrevanje na drva (brez zalogovnika) nekaj čist drugega, kot pa TČ ki dela nonstop, si težko predstavljam katero TČ hiša rabi oz. katera bi bila najprimernejša itd.
Izolacija na hiši se sčasoma tudi spreminja (oz. dodaja), tako da je neznank še toliko več. npr. 1 od teh je, da citiram:
telmos Napisal:Sploh ni bistveno kaj kdo zmore. Bistveno je koliko se pri tem obremenjuje kompresor in pa kak je posledičen COP in pa obraba materijala.
...itd.
Se bom sčasoma že dokopal do pravih informacij... upam. :mrgreen:
Sicer pa vsem hvala za pomoč, še posebej tebi alanford za razlago glede starih radiatorjev.
Če je bil sistem dimenzioniran na 70/90, potem je možno, da imaš radiatorje mogoče
za obratovanje z TČ poddimenzionirane. Toda tega mi ne vemo, lahko pa z lahkoto ugotovi izkušen monter. Vsi smo bili glede tega pri prehodu na TČ skeptični. V praksi se temp. ki si jo prej potreboval, zmanjša za nekje 15 C.
Miran11
Vgradi kalolimeter. Z podatki se da potem marsikaj izračunati.
Miran11
Večkrat sem prebral na tem forumu naslednji predlog.
Na bolhi, za nekaj 100 € kupiš in inštaliraš električno centralno gretje, ki ti omogoča gretje s konstantno temperaturo dvižnega voda tako, da dela obtočna črpalka non stop 24 ur na dan brez uporabe termostata, ki bi jo izklapljal ter s popolnoma idprtimi ventili na vseh radiatorjih. Na ta način boš lahko ugotovil kakšno temperaturo potrebuješ v radiatorjih pri dani zunanji temperaturi, da boš imel v notranjosti željeno temperaturo.

Ugotovil boš lahko tip črpalke (nizko temperaturno, z vbrizgom, visoko temperaturno, ipd...
Določil boš lahko tudi potrebno moč.
Ugotovil boš, kaj boš naredil z radiatorji, ali boš objekt toplotno doizoliral.

Po instalaciji tč, lehko električne grelnike obdržiš za back-up in/ali za dogrevanje tistih 10 dni ostre zime na leto.

Seveda od tega ne potrebuješ nič, če boš imel srečo, da dobiš dobrega majstra, ki iz svojih izkušenj odgovir skorajda iz rokava strese.
Vem da je izjemno težko odgovoriti na to vprašanje ampak kljub temu če se najde kakšen heroj:

Kakšno porabo (povprečna dnevna/letna v kWh) bi naj imel če se odločim za ogrevanje s toplotno črpalko? Rabil bi le približek...

(Neizolirana hiša, novo stavbno pohištvo, meja s Krasom)

Malo gledam to tabelo:
[url]httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT120unichr("46")htm[/url]
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3P/Pd/e6lL4mX/elunichr("46")png[/img]

In če vzamem za moj primer (potratna hiša - 2000 kWh/m^2), sklepam da so toplotne zahteve hiše 200kWh/m^2*120m^2=24.000 khW. Torej če bi se ogreval direktno z električnimi radiatorji bi potreboval 24.000kWh. Gledam v pravo smer?
AlanFord
Če kdo rabi ugodno 3x6 kw električno pec za radiatorje naj pove. Vem za eno, ki je bila za back up olju.
[

In če vzamem za moj primer (potratna hiša - 2[b]000[/b] kWh/m^2), sklepam da so toplotne zahteve hiše 200kWh/m^2*120m^2=24.000 khW. Torej če bi se ogreval direktno z električnimi radiatorji bi potreboval 24.000kWh. Gledam v pravo smer?[/quote]

Ja gledaš v pravo smer.Če bi ogreval z kurilnim oljem bi rabil 2400l pri 100% igorevanju.Ali pa 9600 kwh z toplotno črpalko z letnim izkoristkom (COP) 2,5.
V soboto pride električist pogledat situacijo električne napeljave ter prb. oceno stroškov za menjavo varovalk (omarice), saj imam še stare (okrogle?).

In ker bi rad, da tudi "potegne" kable do kurilnice, me zanima kakšne so kaj zahteve za toplotno črpalko?

Ludvik, po telefonu ste mi predlagali 11kW TČ. Ali gre za 3-fazno ali 1-fazno? Amperaža varovalk?

Hvala!
Nič posebnega. Kabel 5 x 2,5 mm. Varovalka 3 x 16 A.
Če si pravilno razlagam 2200l k.o ,180m2 neto ogrevanja je 12,222l na m2 ogrevane površine ,to bi bila varčna hiša . Če ni tako me popravite.
alanford Napisal:Kabel 5 x 2,5 mm. Varovalka 3 x 16 A.

Trenutno imam 1 x 25 A, in obračunsko moč 6 kW. Torej pomeni da imam 1 fazo.

To pomeni, kaj točno? Da moram preiti na 3 faze?

P.S. Kot vidite sem v elektro zadevah popoln laik, zato tudi sprašujem. Sicer bom razčistil z električistom, ampak vprašati ni greh...
Če so ti svetovali 11 kW TČ in se za tako tudi odločiš, te so ponavadi 3 fazne. Pa tudi, če bi bila enofazna, bi bil tvoj priključek prešvoh. Že za manjše moči se priporočajo 3 faze.
Predlagam prehod na 3 fazni priključek. 3 x 20 A.
Malo berem, to pomeni dodaten strošek prehoda iz 1x25 na 3x20 cca 1000 EUR?
jani65 Napisal:Če si pravilno razlagam 2200l k.o ,180m2 neto ogrevanja je 12,222l na m2 ogrevane površine ,to bi bila varčna hiša . Če ni tako me popravite.

Omenjena tabela po moje velja za celotno porabo energije.

Če gre zgolj za ogrevanje je mimosun....hiša prihodnosti z 200 kvadrati bo porabila pod 1.000 litrov kurilca :?: :wink:
1 2 3 4 5
Iskanje po temi