Imam eno vprašanje:
Imam dve zaporedno vezani obtočni črpalki. Ali v primeru, da je druga obtočna črpalka izklopljena, prva črpalka lahko potisne vodo preko druge ali obstajajo kake blokade?
Pred in za zalogovnikom. Sprašujem zato, ker opažam, da bo počasi drugi črpalko vrag vzel. Je možno, da se je zaradi tega dvignil tlak v delu ogrevalnega sistema med črpalkama?
Če imaš zaporedno vezani črpalki, potem ti tista, ki ne dela, prav gotovo povzroča večji upor pretoku. Zaradi tega ti tudi naraste pristisk. Črpalke se, vsaj, kolikor je meni znano, montirajo paralelno kot rezerva oz. po potrebi povečanja pretoka.
branci:
bi mi lahko prosim malo "po kmečko"pojasnil tole, ker nisem od foha.
Namen teme je ugotoviti razlog za dvig tlaka v sistemu.Obtočna na povratnem vodu je 120W->oljna peč->800L zalogovnik->90W obtočna črpalka.
Ali je ta postavitev sploh pravilna, ali moram inštalaterja pocukati za rokav, da pride popraviti?
Nisem iz foha, le iz paralelnega foha in zlahka potegnem hidravlični model v električnega.
Zaporedna vezava dveh črpalk je po mojem mnenju nesmiselna. Morda le v primeru, da ena sama ne zmore tlačnega upora in posledično pade pretok. Nikakor pa ne smeta biti različni. Ker bo črpalka z manjšim nazivnim pretokom predstavljala nekaj upora za črpalko z večjim nazivnim pretokom. Pretok je skozi obe črpalki enak in vedno manjši od nazivnega pretoka močnejše črpalke.
Kot je napisal predhodnik, za povečanje pretoka črpalke vežemo vzporedno.
Zaporedno vezani črpalki predstavljata druga drugi breme. Ne ena ne druga, niti obe skupaj ne bosta delovali tako kot bi delovala le ena. Še nisem imel takega primera vezave črpalk. Pa ti je zadevo delal izkušen vodovodar ali šalabajzer?
kalkulator123 Napisal:Pred in za zalogovnikom. Sprašujem zato, ker opažam, da bo počasi drugi črpalko vrag vzel. Je možno, da se je zaradi tega dvignil tlak v delu ogrevalnega sistema med črpalkama?
Daj ti lepo skiciraj zadevo, ker iz tvojih skopih besed ni jasno kaj sploh imaš.
Se mi zdi, da nimaš nič zaporedno vezano, le 2 črpalki vidiš.
In kdaj ter za koliko se tlak dvigne? 7-meterska pumpa (kar bi 120W lahko bila) nekako ne more narediti več kot 0,7bar nadtlaka.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.