PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje na plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo!

hišo imamo pod streho, ravnokar pa so nam na parcelo napeljali tudi plin, elektriko, vodo,kanalizacijo, asfalt.... skratka vse kar potrebujemo.
Počasi prihajamo v fazo, ko se bo potrebno odločiti glede načina ogrevanja. Takoj po koncu zime bomo hišo zaprli z okni, potem pa interier..

Do sedaj niti nisem razmišljal o varianti ogrevanja na plin, zdaj pa ko so ga pripeljali do hiše, bi rad vedel za primerjavo o kakšni vrednosti investicije lahko govorimo pri plinu.

1.) Približno, koliko pride priklop?
2.) Koliko je cena peči oz. kaj vse sploh rabim?
Kakšne so sploh tehnične opcije pri plinu, slišim razne variante, kondenzacijske, potem takšne kjer imaš še ogrevanje sanitarne vode,.... kakšen je potem cenovni razpon med full opcijo in pa tisto osiromašeno.
Imeli pa bomo talno ogrevanje in pa manjši kamin v dnevni sobi. Kamin bolj kot varianto za kurjenje v času ko bomo več dni doma in se bomo lahko igrali z drvami, če se nam bo seveda dalo :-)

Želel bi torej čim več argumentov, kaj so plusi ogrevanja s plinom ? Kurilnica bi v tem primeru odpadla ? Pa verjetno dimnik tudi ?

Mogoče res postavljam smešna vprašanja, ampak do včeraj sem se ukvarjal samo z betonom, opaženjem, zidanjem, zemeljskimi deli... Skratka iz betona in blata smo ven, zdej pa druge tematike..
Jaz bi na tvojem mestu razmislil o hybridu TČ-plin:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.vitanest.si/uploads/1/6/6/4/16648350/daikin_altherma_hybrid_web.pdf">http://www.vitanest.si/uploads/1/6/6/4/ ... id_web.pdf</a><!-- m -->

In naj se začne pljuvanje .....
pljuck,pljuck,...Šala stari! :lol:
Po hitrem ogledu se mi niti ne zdi tako huda investicija, če sem si prav interpretiral. Sem mislil da bodo cene kar v 5000 EUR in več, ko sem videl besedo toplotna črpalka, vsaj o takšnih cifrah govorijo vsi ki imajo toplotne črpalke, takšne ali drugačne.

Ogrevali bom praktično samo tloris 8.5 x10.5 (pritlični del v nivoju terena) imamo pa še pokleteni del, kompletno vkopan v zemljo, ki pa bom samo temperiran (garaža, klet, delavnica, ...)

Skratka, kaj predlagate za ogrevanje kvadra zunanjih dimenzij 9x11 m, ki bo izoliran z 14 cm EPS grafitne izolacije, spodaj plošče proti podkletenem delu bo izolirana z 10 cm EPS150 (talno gretje) proti strehi pa je monta strop, pod katerim bo spuščeni strop za 10cm in zapolnjen z mineralno volno, proti hladni strehi pa bo na monta plati min. še 15 cm izolacije.
Na ovoju bodo dvoslojna okna z zunanjimi senčili.

Priložene datoteke
.jpg   20140624_120639.jpg (Velikost: 146,34 KB / Prenosi: 2181)
Ne poznam lokacije...če si na dosegu lj energetike...imajo akcijo plin na ključ za 4 jurje z 36 mesečnim odplačevanjem. Zadeva vsebuje peč dimnik ves material ter vezavo na ključ.

Toplotna črpalka te pride z odbito subvencijo nekje 6 jurjev.

Kaj bo potem s lporabo je pa druga tema :wink:
Izračunaj si ceno investicija + poraba za 15 let, za obe varianti in boš videl pri čem si. Upam stavit da je plin kljub nižji začetni investiciji na dolgi rok precej dražja varianta. Pa še dimnikarja je potrebno upoštevati itd.
Če imaš plin do hiše, vsekakor predlagam, da ti ga lepo spravijo do fasade (omarica z regulatorjem tlaka). Za kak kondenzacijski kotel boš potreboval tudi nek dimnik (koaksialni, lahko plastika).
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=7582&">viewtopic.php?f=5&t=7582&</a><!-- l -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=54887&">viewtopic.php?f=7&t=54887&</a><!-- l -->
Mi o avionu, pilot iz gozda....
AKS Napisal:1.) Približno, koliko pride priklop?
da ti plin pripeljejo od prikljucka na parceli v plinsko omarico na zun. steni je prislo pri celjski energetiki ca. 400€ (stanje leto dni nazaj). v ceni delo in ves material, razen zemeljskih del.
Ob odlično izolirani hiši so razlike v ceni porabe posameznih energentov minimalne. Prednost ogrevanja z ZP je ekonomičnost, čistost energenta, enostavnost delovanja in najpomembnejše, tradicija. Kako se bodo TČ obnašale na daljši rok, tega še ne vemo.
Mi imamo plin drugo leto.
Poraba cca 550€ plina na kurilno sezono. ( 6 mesecev )
Lokacija Ljubljana okolica. Več kot sonca je megle.
Za toplo vodo imamo sanitarno TČ 300l.
Investicija je bila cca 5k€ komplet kurilnica.
recimo da sem prišparal 3k€.
Če bi vzel TČ bi prišel na nulo v cca 10 letih. če bi oboje delovalo BP.
ogravamo cca 180 do 200m2 odvisno kaj imam ogrevano ob določenem času.
Izolacija grafit 16 in 18cm. Podstereha cca 30 do 40 cm.
TČ bi porabila cca 35 do 40% v € manj.
Zaenkrat ni prav nebenih problemov.
Ni občutljivo ali je zunaj +5 ali -20 ne rabim skrbet za defroste in ostalo.
V začetku sezone prižgem in na koncu ugasnem in zaprem ventil.
Potrkam..na les ...da bo vse tud naprej bp.
Dan danes za kaj bi se odločil..hm ..ne vem ...ker zaenkrat je vse ok.
Imam kolege ki jim TČ dela probleme in nekatrim plin peč. toda če pogledamo italjane majo 80% ogrevanja na plin.
Preračunaj ..primerjaj..se pozanimaj ...potem pa boš videl.
Citat:Prednost ogrevanja z ZP je ekonomičnost, čistost energenta, enostavnost delovanja in najpomembnejše, tradicija.

No ja :wink: dalo bi se podebatirat o teh stvareh

ekonomičen ni..ker je najdražji energent (+strošek dimnikarja + mesečna priključnina kadar ne porabljaš plina ).
čistost...če je zraven TČ, ki troši el. energijo...ne vidim sam kaj dosti razlike.
enostavnost...vklop/izklop...je tudi pri Tč enostavna - začetne nastavitve pa potrebujeta obe varianti (sosedi nabavili novo plinsko peč..kak teden so imeli 19 stopinj..ker je niso znali nastaviti).
tradicija pa...hm...toliko da veš da zdrži 20 let. Če. Okvare so prav tako možne....res pa je da je življ. doba TČ-jev zaenkrat še malo neznanka.
Samo zadnja primerjava je vezana na TČ. Zemeljski plin je cenovno relativno ugoden če upoštevaš vse detajle (izkoristek, dodatna poraba el. enegije, vzdrževanje, čiščenje itd.). S pretočnim sistemom je tudi segrevanje sanitarne vode poceni. Ne rabiš dodatne STČ.
November povprečna poraba 4,5m3 dnevno.
Kar znese cca 3,3€ dnevno oz pri črpalkarjih cca 24kwh...
Pri moji enotarifni ceni je to 29 kw. Sam sem imel novembra povpreček 16,63 kw.
Ti maš plin ali TČ?

ogravana kvadratura ?
1 2
Iskanje po temi