PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IR grelni paneli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo khmmm :?: Bi rekel, da je predvsem zdravo, ko je zunaj fajn mraz ogrevat na nekaj nižjo temperaturo, kot pa takrat, ko je zunaj malo manj mraz. Mnogi počnejo ravno nasprotno.
Nekomu ki je obsevan z IR pri temperaturi zraka @17 stC je lahko čist ok, pri prepihu @24 stC pa enako oblečenemu hladno. To mi da mislit, da z razpihom vročega zraka v prostoru usvarim zračne tokove, ki mi izničijo prednost ogrevanja s panelnimi greli.
No, pozitivno gledano: S panelnim grelom zmanjšam negativni učinek povečane konvekcije, občutka hladu, prestopa toplote s telesa v prostor zaradi zračnih tokov.
Kašna je razlika, če si predstavljamo graf temperature:
-ogrevan prostor/ ovoj stavbe/ zunanji hladnejši zrak, če je pri ogrevanju presežek segrevanja z IR valovanjem, npr IR panelna grela
-napram grafu v primeru presežka prenosa z konvekcijo

pa ekipo:
@matey18
@bohinc
@sassapo
@Vermont
@Homer
@Jure14
&co
povabim na to vezano vprašanje okrog meritve, ko sem po cca 6h kurjenja šporgeta meril temperature zraka v prostoru in pa na ovoju stavbe (notranji šipi troslojne zasteklitve na severni strani objekta). Naj posebej opozorim, da je mali šporhet konvekcijsko ogreval vseh 600 m3 brunarice, pa je za to v kuhinjsko-jedilničnem delu bolj izraženo segrevanje na raćun IR
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=59190">viewtopic.php?f=7&t=59190</a><!-- l -->
Citat:na testu dva panela 750w ... Cena za panel je 1000 eur.
Ni poceni!

Investicija 1000 E, življenska doba 20 let (alo bo vzdržal?) = letno 50 E.
V sezoni deluje povprečno s polovično močjo = 1000 kWh, po 0,17 E/kWh je letno 170 E.
Skupaj letno 220 E = 0,22 E/kWh.

Primerjam s TČ 9 kW:
Investicija 7000 + 4000 E za inštalacijo talnega gretja. življenska doba 20 let (čeprav bo več) = letno 550 E
V sezoni dela s polovično močjo = 12000 kWh, COP povprečno 2,5 = 4800 kWh elektrike po 0,17 = 816 E
Skupaj letno 1366 E ali 0,11 E/kWh. Pol cenejše ogrevanje kot s paneli.

Naj me kdo popravi pri kaki številki - dvomim da bo spremenilo končni rezultat.
Nimam časa - sem v penziji!
Realna razlika je še nekoliko višja, v primeru zemlja voda ali voda voda je lahko razlika tudi 5X
Kolikor W ima m2 izgube, toliko jih je potrebno nadomestit, pa računali tako ali drugače, druge matematike ni.
IR paneli so direktna električna ogrevala s popolnoma enakim izkoristkom kot navaden el. radiator iz bau... za 30€ in tudi s popolnoma enako porabo za doseganje enake temperature :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sploh ne vem, zakaj bi morali dokazovati že znane fizikalne zakone, matematiko in zdravo pamet!
Citat:zakaj bi morali dokazovati že znane fizikalne zakone, matematiko in zdravo pamet!
Samo poskušam zmanjšati število tovrstnih trditev, ki nimajo nič skupnega z naravnimi in fizikalnimi zakoni.
Citat:- Razlika v porabi med IR paneli in el. radiatorji je občutna.
- videl primerjavo v porabi med prejšnjim sistemom in IR, ter je bila za več kot še enkrat nižja poraba,
- Dejstvo je,da je Redwell pokazal 75% manjšo porabo električne energije, kot običajni konvektorski grelni sistemi.
Vsi teoretiki pišete o nevem kakšnih COPih pri TČ in izkoristkih... (kar teoretično seveda drži).
Poleg tega, nihče ni nikoli drugače rekel, kot to, da je pri IR 1 kwh = 1 kwh!
V praksi pa razlike seveda niso takšne, kot jih želite prikazati, so bistveno manjše, ker je še 100 drugih dejavnikov, ki vplivajo na porabo. In ko boste dejansko enkrat IZ IZKUŠENJ pisali o IR in ne preko teorije bo zgodba čisto druga.
Spet bi rad zgoljufal fiziko!
Kolikor gre KW ven iz hiše, toliko jih mora tvoj IR panel oddati.
Druge znanosti tu ni, pa naj bo ne vem kakšno sevanje.
Ves prihranek je lahko le iz subjektivnega občutka in zaradi tega nekoliko nižje splošne temperature v stanovanju. To pa so prihranki merljivi v procentih!
Ima kdo izkušnje s paneli EKO TERMODYNAMIC 7+.
Kolikor kW gre ven, jih mora nadomestiti katerakoli ogrevalna naprava ne samo IR panel. Pri enakih parametrih:
- enak volumen prostora
- enaka željena temperatura
- enaka zunanja temperatura
- enake toplotne izgube
- enaki toplotni dobitki
Potrebujemo toplotno moč, ki te parametre zagotavlja in je vseeno kako to moč zagotovimo.
Razlika sedaj pač nastane, kako to moč dosežemo (in tukaj velja kW = kW): direktno z električno energijo (el. radiatorji, kaloriferji, IR paneli ipd), posredno z električno energijo in izkoriščanjem temperaturnih razlik (razno-razne TČ), kurjenjem drv, peletov, kurilnega olja, plina...)
Pri tem je potrebno vedeti, da mora el. toplotna naprava biti enaka toplotni moči, TČ oz. radiatorja centralne napeljave.
Večjo moč ogrevalne naprave bomo imeli, manjši čas bo potreben za doseganje in vzdrževanje željene temperature.
Vse drugo je lari-fari in zgodba bi se lahko končala.
So pa še nekateri individualni faktorji, ki jih pač mora upoštevati vsak zase:
- željeno udobje
- finančna kondicija
- razpoložljivost energenta itd
Vermont Napisal:...ker je še 100 drugih dejavnikov, ki vplivajo na porabo. In ko boste dejansko enkrat IZ IZKUŠENJ pisali o IR in ne preko teorije bo zgodba čisto druga.
100 dejavnikov :?:
Saj ima izbira IR panelnih grel svoje prednosti in predstavlja v nekih situacijah morda racioanlno izbiro. Jst bi pred leti, ko sem bil v naši štiristanovanjski hiši protagonist za montažo kalorimetrov v kurilnico prav gotovo montiral tudi IR grela, pa so po enem letu popustili. In ko sem za eno zimo zaprl ventil v Kurilnici sem stanovanje tudi s termoakumulacijsko pečjo + električni oljni radiator + kalorifer ogreval za več kot pol ceneje kakor prej po pavšalu na površino stanovanja.
Verjetno pa mnogi, ki apriorij zavračajo prednosti IR panelnih grel ne vedo nič o tem, da občutek hladu izvira tudi iz naslova IR sevanja človeškega telesa z objekti z več/manj sevanja.
Ampak ljudje smo itak eni malo, drugi mal več, izgubili stik z naravo in občutenji. Nekomu več pomenijo številke na termostatu ali termometru, kot mu povedo lastna občutja.
Žerjavar Napisal:
Citat:na testu dva panela 750w ... Cena za panel je 1000 eur.
Ni poceni!

Investicija 1000 E, življenska doba 20 let (alo bo vzdržal?) = letno 50 E.
V sezoni deluje povprečno s polovično močjo = 1000 kWh, po 0,17 E/kWh je letno 170 E.
Skupaj letno 220 E = 0,22 E/kWh.

Primerjam s TČ 9 kW:
Investicija 7000 + 4000 E za inštalacijo talnega gretja. življenska doba 20 let (čeprav bo več) = letno 550 E
V sezoni dela s polovično močjo = 12000 kWh, COP povprečno 2,5 = 4800 kWh elektrike po 0,17 = 816 E
Skupaj letno 1366 E ali 0,11 E/kWh. Pol cenejše ogrevanje kot s paneli.

Naj me kdo popravi pri kaki številki - dvomim da bo spremenilo končni rezultat.
Ni kej popravit Arrow ampak:

Panela 1000 € + 170€/leto x 20 let = 4400 € v 20 letih za ogrevanje

TČ 7000€ + 4000€ + 816€ x 20 let = 27.000 € v 20 letih za ogrevanje

razlika 22 k€ v korist skromneža s paneli

∆€ da men, pa ga za ta denar z družino&co (max 8 oseb) vsako tretje leto za en teden popeljem po čudovitem jadranu s HANSE 630.
Alternartiva: par večtedenskih plovb (Grčija... Kanari), ali manjša barka 1 teden/leto kadarkoli v sezoni, ...x2 izven sezone.
Ali pa enostavno 95 € na mesec postavi na stran za kaj drugega. No če gre pri drugi varianti za 10 k€ dolgoročnega kredita, ker je imel v štartu le jurja na raspolago, bo to bližje 200, kot pa 100€ na mesec. Nekomu malo, drugemu veliko.
Karikiram naprej:
Če bi bilo mleko v Leklerotu/Marcatoriju, v enem 5 litrov po 0,60€/l (=3€), pa v drugem 10 l po 0,50€/l (=5€), pri sosedu kmetu pa dobim liter ki ga potrebujem za 1€ (100% dražje) in to od krav ki jedo travo in ne kr nekej, kje bom vzel mleko?
am... Jani... 1 TČ = 12 panelom... Ne enemu... Wink Torej, 27k EUR (TČ) VS 52,8kEUR (paneli)... Lep izlet....
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Citat:Ni kej popravit Arrow ampak:
Panela 1000 € + 170€/leto x 20 let = 4400 € v 20 letih za ogrevanje
TČ 7000€ + 4000€ + 816€ x 20 let = 27.000 € v 20 letih za ogrevanje
razlika 22 k€ v korist skromneža s paneli
Tipična politična. Kdaj boš na volilnem listku, da te izberem? :lol:

Bistvo pa je že povedal "firefly".
janimetulj, žal si ga malo mimo pihnil.
1 ... 28 29 30 31 32 Pojdi na stran 
Iskanje po temi