PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira ogrevanja - starejša hiša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V ta namen se kupi eno tako mešalno enoto, ki ti regulira temperaturo vode v talnem, stane pa okrog 400 eur :wink: .
Uporabiš jo lahko tudi za mačji praskalnik (vsaj moje mačke jo obožujejo) :lol: .
P.s.: Kje lahko kupim nov pokrov?
O cenah mešalne enote ne vem, mešalni ventil za talno lahko stane samo nekaj 10 evrov. Seveda pa v tem ventilu ni črpalke in drugih pritiklin ki morajo biti zraven.
Če pa boš šel na vremensko regulacijo potem pa se boš odločil na osnovi tistega kar ti bo nudila vremenska. Najbrž vse resne podpirajo kombinacijo talnega in radiastorskega.
Kako pa sedaj reguliraš peletni kamin? Sobni termostat?
Ima črpalko in vse, kar spada zraven :wink: .
Da. Temperaturna sonda speljana cca. 3m od kamina pod oknom.
Če pa ni denarja za ventile pa v talno spustiš povratek iz radiatorjev. Tega nasveta ne jemlji najbolj resno, ne boš pa prvi ki bo imel tako rešeno. Še vedno je hladnejši kot vstop v radiatorje.
Kakšne so dejanske izkušnje uporabnikov (Vas) pri ogrevanju na radiatorje z toplotno črpalko?

"Slišal" sem namreč, da sistem radiatorskega centralnega na toplotno črpalko ne ogreje prostorov dovolj dobro, oziroma ne tako kot talno gretje?

Vem da se radiatorje predimenzionira a me vseeno zanimajo dejanske izkušnje.
Če imaš radiatorje dimenzioniranje na sistem 70/90, potem je najbrž jasno da ne bodo dali nič od sebe pri TČ ki je namenjena talnemu gretju s T 30C.
Ne govorim za ta primer.

Sprašujem za primer visokotemperaturne toplotne črpalke in radiatorje (pre)dimenzionirane za te temeprature (kakšne naj bi sploh bile?)

Ali sploh obstaja sistem radiatorskega ogrevanje z nizkotemperaturno toplotno črpalko?
koli99 Napisal:Kakšne so dejanske izkušnje uporabnikov (Vas) pri ogrevanju na radiatorje z toplotno črpalko?

"Slišal" sem namreč, da sistem radiatorskega centralnega na toplotno črpalko ne ogreje prostorov dovolj dobro, oziroma ne tako kot talno gretje?

Za vsak sistem se svoja tč najde. Tudi za "poddimenzijonirane radijatorje." In prav pri teh še nikoli nisem videl nezadovoljnega uporabnika. Kvečjemu fovšljive zafrustrirance, ki so se ali pa so jih malo zavedli z obljubami, kako tudi druge to zmorejo, pa ni nobene potrebe po več, pa radijatorje povečajte, pa dodatno izolirajte.....
Sedaj se pa ven vlečejo s svojim pravom in učijo svojo teorijo vse povprek, čeprav zadeve niso nikoli ne preizkusili, videli....... Enostavno brez vedenja vedo več.
Obstaja pa tudi vgraditev nizko temperaturne TČ za ogrevanje z predimenzijoniranimi radijatorji. Bistvo pa je, katero zadevo je glede na obstoječe stanje bolje vzeti in preurediti. Ali enostavna zamenjava kotla z ustrezno TČ ali pa menjati vse skupaj zato, da se lahko vgradi "pravo TČ"
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
koli99 Napisal:Kakšne so dejanske izkušnje uporabnikov (Vas) pri ogrevanju na radiatorje z toplotno črpalko?

Super dela, pa nismo z primorskega.
Preberi temo o Daikin HT, Fujitsu Waterstage, Toshiba estia, pa ti bo marsikaj bolj jasno.
Moje izkušnje so 3x nižja poraba kot pri kurilnem olju, sanitarna voda strošek ni vreden omembe , 1 C večja temp. prostorov kot pri predhodnem ogrevanju.
Radiatorje sem dodatno povečal samo v skupnem prostoru (dnevna soba, jedilnica, kuhinja), drugje je ostalo enako.
Glede na to, da stvari planiraš na novo, z pravilnim dimenzioniranjem radiatorjev do temp. 40 c ne bo nobenih težav.
Enako. Prvo leto imamo FWS 11.2kW, celotno hiso ogrevamo radiatorsko in dosedaj smo zelo zadovoljni. Glede na videno racunam na znesek za ogrevanje za letosnjo zimo pod 500€ (prej cca. 1000-1200€ - mestni plin). Tudi mi sedaj ogrevamo celo hiso na 22°C (nocni rezim 21.5°C), prej smo ogrevali na 21 s tem, da sta bili 2 spodnji sobi na 18°C. V bistvu ugotavljam, da prej hisa ni bila nikoli pregreta, ker se je grelo samo od pol sedme zjutraj do desete zvecer.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Kako pa je kaj z ogrevanjem TČ pri starih "železnih" radiatorjih?
Tak tip kot na sliki, le krajši seveda. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podarimounichr("46")si/slike/slika21284104476unichr("46")jpg[/url]
Ima kdo informacije ali izkušnje kakšno temp. rabiš v njih da dejansko grejejo?
Sam sem probal izmeriti kakšno temp. dejasnko rabim v njih, vendar če kuriš na drva je zelo težko vodo ohranjati na konstantno nizki temp., da bi lahko točno izmeril.
V hiši so večinoma še železni, le 2 sta iz pločevine. Temperatura vode ki je v "železnih" radiatorjih, ko so le ti recimo "zadovoljivo vroči", je bila tam med 45 in 50 oC.
Vse kar je bilo pod 45oC, so bili železni radiatorji samo mlačni, medtem ko sta pa bila ona iz pločevine že kar topla. Zdaj pa nevem ali to pomeni, da tile "železni" pač rabijo večjo temperaturo vode, ali pa samo rabijo več časa da se segrejejo?
Glede te zadeve mi iskalnik na forumu kaj dosti ni pomagal.

Zanima me pa ali bi potem zmogla TČ ki dela na max. 60oC ali pa 65oC (tu zdaj računam na hišo z recimo zadovoljivo izolacijo na fasadi in podstrešju) ali pa pri teh starih radiatorjih ostane za izbiro samo še HT ki ogreva vodo na 80oC?
Da so radiatorji železni ni nič narobe. Da rabijo več časa da se segrejejo, tudi ni nič narobe, sploh pa, ker se ta zaostanek meli le v minutah. Zato potrebna temperatura ni odvisna ali so železni ali ne.

Problem teh radiatorjev je, v nasprotju s sodobnejšimi, da imajo manjšo efektivno površino. To pomeni, da za isto kvadraturo/velikost (širina krat višina) radiatorja, dajo taki radiatorji v primerjavi s sodobnejšimi, od sebe manj toplote (so manj močni). Ta primankljaj toplote, pa lahko kompenziraš na dva načina:
- da povečaš radiatorje (isti tip)
- da zamenjaš s sodobnimi močnejšimi radiatorji (dimenzije ostajajo iste)
- da spuščaš v radiatorje kotlovsko vodo z višjo temperaturo
Na drva običajno ne ogrevaš konstantno (razen prisotnost primernih zalogovnikov)
Pri TČ je to zaželjivo . S tem posledično tudi zmanjšaš potrebno po višji temperaturi, napram npr. drvem , olju. Kjer se običajno ne ogreva prek noči oz. le to temp. drastično nižamo. Posledično naraste potreba po višji temp. za doseg izgub oz. želene temp.. Kar peč na olje ali drva npr. hitro zmorejo , TČ pač ne , ali HT ne za nizko ceno ob tem delovanju (nad 60 stC) .
60st.C rabijo le redki lastniki različnih TČ , po opisih sodeč, le v extremnih pogojih zime (ali slabe nastavitve TČ) sam te potrebe v 4ih sezonah nisem imel, pa gre za staro gradnjo, kot min. izo. in dokaj zahtevne pogoje.

Radiatorji, v kolikor so predimenzionirani, bi morali zadovoljiti potrebe.
Lp
Vendar pa, zaradi preproste zaslepljenosti s sovraštvom do naprave, ki si jo nisi hotel privoščiti, vedno namerno pozabiš povedat bistvo. COP tvoje in pa Ht npr pri 55 ali 60°C ob zunanjem minusu. Sploh ni bistveno kaj kdo zmore. Bistveno je koliko se pri tem obremenjuje kompresor in pa kak je posledičen COP in pa obraba materijala. Tukajle pa pogori ta tvoja saga na kompletni črti!
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 2 3 4 5
Iskanje po temi