Objave: 586
Teme: 74
Ocena:
0
Meni so tile paneli všečni, vendar mi ni cena...zakaj? Kako lahko nekdo prodaja panel preko kupona 50% ceneje, po drugi strani pa na bolhi že v redni ceni 50% ceneje, pa recimo že tukaj fino zasluži...pol greš na ebay, in vidiš da se paneli prodajajo še za manj.... OK, okoli same kvalitete nebi razpravljal, verjetno so tu velika razhajanja...Naj mi kdo pove, kakšna je nabavna cena takšnega panela, če si upa?
Mislim, da je komfort ogrevanja tukaj na prvem mestu, saj dobimo toploto tam kjer si želimo, estetsko se pa tudi dopade...najbolj me pa moti, ker vse posplošno komentirajo, koliko so varčni...seveda če so jih montirali v pasivni hiši, katero lahko ogrevaš s plazmo in dvema računalnikoma in so paneli bolj estetskega pomena.
Objave: 586
Teme: 74
Ocena:
0
Imel sem bolj v mislih, da segrejejo tla, stene...in ne kot klasičen radiator ki segreva od stropa navzdol...verjetno je tu, največji prihranek oz. občutek toplote, ter posledično zmanjšamo temp. panela...
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: klasičen radiator ki segreva od stropa navzdol.
Samo na videz. Dejansko klasičen radiator povzroči kroženje zraka (ob radiatorju navzgor, drugje navzdol) in s tem dokaj enakomerno temperaturo zraka po višini in površini prostora. Le tla (in zrak tik ob tleh) so nekaj hladnejša.
Pri IR panelu pod stropom je nekoliko drugače.
Sevalni del toplote se sprošča v zrak na tleh in opremi ter se počasi dviga proti stropu - daje dokaj enakomerno temperaturpo po višini prostora.
Toplota, ki prehaja v zrak s prestopom (30 do 50 % oddane toplote) segreva zrak ob panelu in ta topel zrak ostaja pod stropom. Če ti za ugodje zadošča kaka stopinja v zraku manj in govoriš o zmanjšanih izgubah, pa ti veselje pokvari plast toplejšega zraka pod stropom, ki poveča izgube oziroma odhaja k zgornjemu sosedu (medetažne plošče so običajno slabo toplotno izolirane).
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 7877
Ocena:
-189
Žerjavar, bravo za predzadnji prispevek. Pri IR gretju gre torej za filozofski, ne fizikalni problem. Fizika je zadevo že rešila, ni kaj dodati. Tudi zakonodajalec.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
In nenazadnje... za 80m2 stanovanje je dal matej 4k EUR za IR panele. Za ta denar (verjetno manj) bi dobil super dobro "klimo" in bi imel 3x nižji strošek ogrevanja...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 7877
Ocena:
-189
Za 200 EUR manj sem dobil dve talno stenski klimi 25 in 35 Daikin. Poraba 35-ke: za IZKLJUČNO gretje slabo izoliranih dnevnih prostorov 31 m2, s starimi vezanimi okni, huda Gorenjska, sem v novembru pokuril za 25 EUR elektrike, ekvivalent 0,385 prm bukovih drv...
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Kar se moje izkusnje s klimo tice: piha in to mi nikakkor ni bilo vsec.
IR dalec najbolje razporedi toploto po celem prostoru.
Tudi sedaj, ko imam samo en panel za celo kopalnico, ni opazne razlike.
Prej, ko so bili stirje paneli, pa sploh.
Objave: 258
Teme: 1
Ocena:
0
Sicer ne vem po kakšni logiki si uspel naračunati Matejevo porabo točno 253 kWh, glede na to da je dal pavšalne podatke??
Objave: 88
Ocena:
0
??? Ne vem od kje ti podatek kolk mam skupno porabo v gospodinjstvu. Napisu sm samo kolk sm mel skupno porabo v 11 dneh. Kolk porabjo samo paneli ne morem napisat ker nimam posebej števcev. Kolk bo pa skupna poraba po mesecu uporabe bom pa še napisal 1. za tiste ki jih bo mogoce zanimal.