PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira ogrevanja - starejša hiša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A hiša je pritlična? Če ja in je podstrešje neuporabno, potem bi gorej položil ene 20 cm steklene volne. Se bo takoj poznalo na toplotnih izgubah. Strošek cca jurja za tvojo kvadraturo (cca. 6€/m2), če gledamo redne cene, če dobiš kje popust pa še tolk boljš.
Hiša je pritlična, razen nad hodnikom je mansarda (katera je trenutno neuporabna -> izvlečne stopnice). Mogoče v prihodnosti naredimo spiralne stopnice v kotu hodnika.

Nad dnevno in jedilnico je položena steklena volna cca. 10 cm. Podstrešje v mansardi pa je izolirano s striroporjem 12 cm.

Malo sem preračunaval in vidim da bi prišla menjava tlakov z izolacijo in talnim gretjem + delo za 80 m^2 prb 8000 EUR. Potem je potrebna še peč (6000? EUR).

Verjetno bi bila ceneje postavitev radiatorjev (3000) ter peč v kurilnici (mogoče toplotna črpalka 6kW (6000 EUR)? -> mnenje prosim).
Strošek talnega ne moreš direktno primerjati s stroškom radiatorjev.
Večina stroškov talnega namreč ni zaradi samega ogrevanja, ampak izolacije in talnih oblog.
Ker je hiša stara, sklepam da izolacije ni nobene. Zato boš prej ali slej prišel do tega, da bo tlake treba narediti na novo. Torej dobro razmisli. če se ti to ne splača narediti takoj in v kombinaciji s talnim ogrevanjem in zadevo rešiš za naslednja desetletja....
Ja razumem, problem pa ni samo v samih stroških.

Če naredimo talno se mora višina tlakov ujemati po celi hiši. In če želiva ohraniti parket v dnevni in spalnici, ne vem koliko "lufta" imam pod obstoječimi ploščicami.

Če menjamo tlake (plan je ampak ni tako zelo nujen), pa bo hiša praktično neuporabna za bivanje x dni (tednov?).. Medtem ko je ogrevanje potrebno rešiti čimprej...
Talno narediš v celi hiši, nobenega kombiniranja z obstoječimi tlaki.
Vem da je to logistični problem, ker sem sam dal to skozi.
Zadeve se lotiš po fazah in narediš prvo prostore, ki jih ne uporabljaš. Potem se "preseliš" v narejene prostore in nato narediš še ostalo. Ta del narediš v poletnih mesecih , ko si lahko privoščiš "bivakiranje" v gradbišču. Tako sem naredil tudi sam v štirih fazah (zadnja je bila kopalnica)
koli99... Če se boš lotil renovacije, renoviraj kot je treba enkrat za vselej. Daljnoročno bo precej ugodneje, pa nikoli več te ne bo bolela glava. V nasprotnem si boš povzročal strošek na strošek vsakih nekaj let in nikoli ne bo kot bi moralo bit.
Ps. če nimaš dveh levih rok in si sam pripravljen kaj postoriti, ne boš bankrotiral, pa občutek... to sem pa sam napravil... je neprecenljiv :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ti imaš trenutno problem ker polovičarsko razmišljaš...

Če se odločiš za talno ga moraš dati povsod !! Jebeš parket (oprosti izrazu).

Če boš dal radiatorje jih moraš dati povsod! Katere boš imel vklopljene se boš naknadno odločal.

Kot da bi elektriko napeljal samo v polovico sob....
Ok, imate prav.

Torej, idealna izbira bi bila zamenjava VSEH talnih površin, z vgradnjo izolacije ter talnega gretja.
Druga rešitev (manj priporočljiva) pa bi bila vgradnja radiatorjev po hiši.

Ni problem da nimam dveh levih rok. Problem je, ker mi služba vzame precej časa in če bi se sam lotil zadeve bi za odstranitev potreboval še pa še časa. In ker spomladi pride nov družinski član (prvi!), bi svoj prosti čas raje namenil njemu.

Popravite me če se motim (stroškovno gledano, cene na debelo):

1.) Odstranitev tlakov, postavitev izolacije, nove ploščice = 124 m^2 * 80 EUR = 10.000 EUR + strošek dela 2000 EUR = 12.000 EUR

2.) Vgradnja peči = 8.000 EUR

Torej bi me investicija prišla cca. 20.000 EUR
Lahko pa pustiš vse kot je, investiraš 8000 v kurilnico za TČ HT, prišparaš 2/3 na ogrevanju in počakaš na boljše čase.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
koli99 razen kamina nima nobenega ogrevanja. Torej nima niti radiatorjev.....
Zato nisem prepričan, da je to optimalna rešitev
Prepozno. Če dobite pošiljko že čez par mesecev, bi moral začeti danes, pa še bi ti tekla voda v grlo. Ko bo enkrat otrok doma, si pa vsaj za eno leto zabit v plenice, spanje z odprtimi očmi, itd.
Že to, da si začel s peletno pečjo, je bila neka začasna rešitev, zdaj boš moral pa spet nekaj flikati.
Prespi, naberi denar, najdi čas, potem pa gasa.
Zaenkrat, razen ogrevanja z kaminom še nima nič.
Vsekakor je montaža radiatorjev hitrejša, cenejša, pri čemer ohraniš obstoječe parkete, tam, kjer so ploščice, če jih imaš namen menjat, pa dodatno potegneš kačo za talno gretje (kopalnica, hodnik). Glede na primorsko lego je TČ zrak voda vsekakor dobra rešitev, ne rabi pa bit HT. Samo velikost radiatorjev je potrebno prilagoditi.
Če pa je denar, pa vsekakor temeljita sanacija z talnim gretjem in ustrezno fasado.
@koli99
Ko sem metal tlake ven, sem nekaj naredil sam. Za sobo 16m2 mi je vzelo en dan in pol.
Za največji "zalogaj" sem najel dva delavca, ki sta dvema štemarcama podrla dve steni in zmetala ven cca 60m2 tlaka, ter odpeljala ven material v dveh dnevih.
Hidro, toplotno izolacijo in talno sva z "boljšo polovico" postavljala sama, estrih pa s pomočjo prijateljev.
S ceno se mi zdi, da kar precej pretiravaš, če se boš malce znašel in ne boš kupoval ravno najdražjih materialov bi moral za teh 80m2 talne renovacije s položenim ogrevanjem in finalnimi tlaki priti skozi pod 8k€, če k temu prišteješ še izdelavo kurilnice in nabavo peči na pelete ali morda TČ še od dodatnih 4k€ dalje
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zamenjaj kamin za toplovodnega (tako sem naredil jaz - starega sem v 14 dneh prodal na bolhi), nabavi par radiatorjev in je to to. Lahko vežeš gor še bojler.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi