PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dimnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za del,kjer je moje stanovanje je samo ena vertikala. Ker je stanovanje v sredini stavbe (levo in desno sosedi) je samo ta vertikala mišljena za ta del. Ostali pa imajo tako, da je ena cev za vsako stanovanje in se potem priklopi na glavno vertikalo.
Še tretjič in zadnjič....za voljo svojega zdravja in varnosti ne delajte bedarij!

Kot prvo pokličite dimnikarja in preglejta dimniški sitem, kako je narejen.
Potem pa se odločite kako in kaj.

LP
@mlesko14... V dimniško cev je vgrajen sedaj ventilator in nadtlak v peči je izginil. Sedaj deluje kot mora Smile

PS. Moja rešitev me ne bo pripeljala s sovenske novice :wink: me pazita dva CO detektorja, če bi šlo kaj narobe.
Kakšen ventilator si pa vstavil, da zdrži visoke temperature?

Upam, da imajo detektorje tudi sosedje.
Ventilator po drugi cevi vpihava v cev pod kotom v smeri vleka.
Zaradi tega sosedje ne bodo rabili nobenih detektorjev, ker s tem samo izničim nadtlak na mojem priključku in v vertikali se nič ne spremeni.
Igraš se z ognjem, oziroma z dimom (dobesedno).
Sej mogoče ti rata...mogoče boš pa šel 1x na inštrukcije klavirja.
Balkan, kaj češ.

LP
Stvar deluje. Ne ogrožam nikogar tudi sebe ne in ne povzročam škode. Včasih sta teorija in praksa kakor olje in voda, ne gresta skupaj.
Hvala za pomoč in lep večer želim še naprej.
anton_ Napisal:Ventilator po drugi cevi vpihava v cev pod kotom v smeri vleka.
Zaradi tega sosedje ne bodo rabili nobenih detektorjev, ker s tem samo izničim nadtlak na mojem priključku in v vertikali se nič ne spremeni.
Če vpihava v glavno vertikalo im nad tem vpihovanjem ni nobenega priključka več, bo po mojem ok. Čeprav morda ne po predpisih.
Pomoč
Montiral bi inox dimnik v hiši na hodniku in bo viden.
Speljan bi iz prtličja pa čez prvo nadstroplje in čez podstrešje do strehe,
približno 7m.
Na njem bi imel priključene 2 peči na pelete 7kw vsaka.
Koliko naj bo fi dimnika?
Ali mora tudi v hiši biti troslojni?
LP
Se sprašujem zakaj imamo dimnikarska podjetja. Ali samo za pobiranje denarja ali tudi za svetovanje. Povprašaj, naj ti BREZPLAČNO odgovore. Ne nazadnje zato, da ne bo problemov z njimi kasneje.
moj primer - pred letom in pol sem zidal nov dimnik v novi hiši. vedel sem, kakšno peč bom kupil. povprašal sem najprej dimnikarja. ni vedel, usmeril me je na arhitekta. povprašam svojega arhiteka - še sanjalo se mu ni, niti da bi me usmeril na kakšnega profija, ki to izračunava. povprašal sem prodajalca svoje peči, pa še štiri druge s podobnimi pečmi - enak odgovor. nikomur se ne sanja nič. povprašal sem proizvajalca dimnikov - enak odgovor. nato pokličem zopet dimnikarja, mu povem da nisem nič izvedel in da naj mi prosim svetuje. nasvet - enak kot je izhod iz peči. ok, naredim tako, namesto predvidenih 20 cm dam 16.
pa glej ga zlomka, pride pred enim mesecem dimnikar opravit prvi pregled. in izračuna, da mora biti presek dimnika min. 19,5 cm. jaz pa skačem od sreče, da bom lahko še malce denarja stran vrgel. in nimam nič za dokazat, naiven sem za popiiii.....

skratka, dobi si izračun - potrjen. naj ti ga da prodajalec peči. ali pa se obrni na kakšno podjetje, ki to izračunava. meni je dimnikar zacolal 60 evrov za to, da je vnesel nekaj številk v računalnik. menda da bi se takšen izračun dobil tudi za 20 evrov.
Ko prebiram topice o dimnikih in dimnikarjih, se včasih resno sprašujem, kaj pričakujete od dimnikarja. On ni arhitekt, ni izdelovalec peči, vseh podatkov od vseh kurilnih naprav tudi ne more imeti, sploh pa ni noben dipl.ing, itd....Če pogledam našega dimnikarja, on praktično nima pojma, če ga karkoli vprašam okoli tehničnih zadev. Ampak, kurilne naprave in dimnik pa očisti v nulo dobro. Karkoli sem do sedaj videl nove peči imajo čisto vse zraven vse pomembne podatke, vključno z vsemi pravilnimi merami za postavitev dimnika. Če teh podatkov ni, se vse dobi na strani proizvajalca. Dimnikar ti ne more svetovati drugače, kot je v navodilih proizvajalca peči. Poleg tega se pa dimnikarji ne ukvarjajo z postavitvijo ali sanacijo dimnika, ampak so za to druga podjetja.
Ker pri gradnji hiše nisem predvidel dimnika v dnevnem prostoru (dnevna soba, jedilnica, kuhinja) posledično tudi zaradi poceni energentov sem se letos odločil, da zgradim dimnik na katerega sem priključil kaminsko peč na drva s katero sedaj ogrevam omenjene prostore + hodnik.
Po nasvet sem se odpravil k proizvajalcu dimnikov, ki dela podobne dimnike kot znan nemški proizvajalec le, da je cenejši z isto kvaliteto. Svetovali so mi dimno tuljavo premera fi 200mm z dvema priklučkoma enega v pritličju in enega v mansardi in dolžino 7m. V pritličju sem na dimniški prikluček priklučil kaminsko peč 7kW z reducirji iz fi 150mm na fi 200mm.
Kaminska peč greje odlično vlek zelo dober in z enkratnim kurjenjem cca 3 do 5 polen ogrejem prostor
iz 20°C na 23°C.
Nasvet proizvajalca dimnika je za dve kaminske peči
moči po 7kW vsaka v svojem nadstropju je bil dimna tuljava fi 200mm.
Gurenc
Če proizvajalec peči potrdi,da dimnik omogoča pravilen vlek za tvojo peč,potem je to to.Tudi pri nas je dimnikar jamral za premajhen presek 130mm,peč ki je nanj priključena pa ima 150mm--peč na drva 18kW.
Ker je serviser od firme ob priklopu peči opravil zagon in opravil meritve,sem dimnikarju ponudil le te pod nos...in po tem vse tiho je bilo.
Verjetno, je pri tebi opravil prvi pregled in boš tudi dobil zapisnik--seveda je notri tudi napisano kaj moraš popraviti in rok odprave te napake.
Jaz sem spisal pritožbo in uporabil zgornje argumente--sedaj je vse tiho.Dimnikar pride in očisti,zakasira in vsi smo veseli :-)
Sem pa tudi z Gorenjske :-) torej imava podobne sitnobe,ki opravljajo prvi pregled.

Drugače pa,povsod,ko malce prebiraš papirje piše--vprašajte dimnikarja za nasvet oz. se pogovorite z lokalnim izvajalcem dimnikarskih storitev.
Gorenjski znajo le komplicirati in kasirati--žal,pa še naprej so mu podaljšali koncesijo...grrrrrr
@ cevko - kaj pričakujem od dimnikarja? če ga vprašam in mi ne zna povedati, mi le svetuje po svojih izkušnjah - v redu, ga upoštevam. a če mi pride čez eno leto in mi potem zračuna po neki žnj formuli, da je presek dimnika (kot površina) za več kot 50 % premajhen - a sedaj pa zna zračunat?

ja, kurjach, drži. težav z dimniki ni nikjer v sloveniji - razen na gorenjskem. pa saj pravim, naj bo, varnost je na prvem mestu. pa če ne bi spraševal bi tudi sam sebi pripisal. upošteval sem tudi formule, ki sem jih našel na spletu. izšlo se je. sedaj pa ... prodajalec pa mi sedaj nekaj muti, se kar noče in noče zjasniti. bomo že nekaj rešili - na srečo sem pozidal dve cevi že v štartu (čisto brezveze. če bi kdaj vseeno kaj prav prišla druga cev), druga je fi 20 cm. samo potem moram peljati cev okoli dimnika, narediti nov preboj, ...
druga možnost je tudi (izvedel danes), da se menda lahko sprogramira peč, da bo samo 16 kw in ne 25 kw. skratka, nekaj bomo upam da že rešili.
1 2 3 4
Iskanje po temi