PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje vode na nafto ali bojler?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Štor pa sekira Wink
Nimajo vsi butarnika.
Z njim jih v enem dnevu narediš za celo leto občasnega kurjenja (100+)
...ja,res je tako,kajti na takšne izlete mi pa res ni za s seboj vlačit železno"postolje...sem ga v JNA dodobra"preizkusil :wink:
ps
...ko"gobarim v državni hosti,imam veliko izbiro,tako,da si lahko privoščim"pušeljne,ki gredo lepo"na roko lomit
...je pa treba vmes malček hrbet namazat z hladnim pirom :wink:
No, ne vem, če bi Yaegru ravno pomagal nakup butarnika. Niti nisem resno predlagala, da gre na drva (so pa drvarji na forumu zelo prijetna družba Big Grin). Papež, imaš napačnega kurjača za soseda.

Vseeno mislim, da zna Yaegru po izolaciji ostati račun za olje več kot 1000 E, poleg tega bo imel nekoliko višji račun za elektriko na račun bojlerja, tako da bi se mu verjetno splačalo preiti na cenejši energent. Zaradi mene gre lahko na kitajsko invertersko TČ, on off TČ, pelete ali drva, kar mu najbolj ustreza ali se izkaže za najcenejše za izvedbo oz. najkrajši povračilni rok investicije (in seveda hkrati močno upaš, da bo delovalo vsaj 7 let, da se vmes nabere denar za kakšno bolj kakovostno zadevo, ki bo delala vsaj 20 let).

Skratka Yaeger, ne bo krize, če še eno zimo počakaš, da vidiš, kakšni bodo novi stroški realno in ne v teoriji, vmes pa pridobiš nekaj predračunov.

Če pa rabiš še kakšno idejo za kakšen kamin, pa ni problema. Lahko še bolj zakompliciramo, če želiš Big Grin
Eno leto bomo sigurno še na olju, saj je cisterna še napol polna. O porabi poročam pa nekje aprila, ko bomo upam zaključil kurilno sezono.
Yeager, tudi jaz sem, ko sem se odločil za tč, imel v cisterni nekje elkota za 3/4 leta. Kupil sem 50m alkatenke in prečrpal elko pol enemu, pol drugemu sosedu in jima prodal z 10% popusta. S tem denarjem se bom sedaj grel dobri dve leti.
Yeager Napisal:Če govorimo o konkretnih številkah. Poraba olja je bila v zadnjih letih od 1400-1800 litrov (odvisno od zime), greje se P+M, cca 160-170 m2. Klet je neogrevana. Na bajti je bilo sedaj 5 cm stiroporja, lestos smo ga povečali na skupno 15, torej bi se neka razlika morala poznati. Poraba elektrike za celotno bajto je okoli 60-70€ mesečno oz okoli 400-500 kWh.
Evo, v enemu mesecu je poraba olja 150 litrov. Zraven se greje tudi 300 l bojler, me pa mika da zaprem ventil med njim in pečjo in ga ogrevam samo z električnim grelcem 2 kW.
SČT za vodo pa največjo kar se da spravit v prostor. Po možnosti z ločenim uparjalnikom in imaš še sušilnico perila. Imam to in dela super, uparjalnik imam montiran nad radiatorjem v garaži (pozimi in poleti okoli 20°C ugodno zaradi COP številke) in pozimi centralna pomaga tudi tako dogrevati sanitarno vodo( je pa SČT tudi na centralno priklopljena - če je dvižni vod več kot 55°C greje , drugače ne) Od 09.05. do danes pokuril 350kWh 200 lit STČ malo je poleti sonce pomagal in ne šparamo kaj preveč. :mrgreen:
Če imaš 300l bojler, nekaj takega zraven stisneš
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kronoterm.com/produkti/sanitarne-toplotne-crpalke/toplotne-crpalke-brez-bojlerja-z-vodno-povezavo/">http://www.kronoterm.com/produkti/sanit ... -povezavo/</a><!-- m -->
ali
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kronoterm.com/produkti/sanitarne-toplotne-crpalke/toplotne-crpalke-brez-bojlerja-s-freonsko-povezavo/">http://www.kronoterm.com/produkti/sanit ... -povezavo/</a><!-- m -->
v kolikor v bodoče ne misliš menjat načina ogrevanja.
Nova TČ odpade, za tak denar imam plačanih za x let položnic za elektriko.
Yeager Napisal:
Yeager Napisal:Če govorimo o konkretnih številkah. Poraba olja je bila v zadnjih letih od 1400-1800 litrov (odvisno od zime), greje se P+M, cca 160-170 m2. Klet je neogrevana. Na bajti je bilo sedaj 5 cm stiroporja, lestos smo ga povečali na skupno 15, torej bi se neka razlika morala poznati. Poraba elektrike za celotno bajto je okoli 60-70€ mesečno oz okoli 400-500 kWh.
Evo, v enemu mesecu je poraba olja 150 litrov. Zraven se greje tudi 300 l bojler, me pa mika da zaprem ventil med njim in pečjo in ga ogrevam samo z električnim grelcem 2 kW.
Glede na tvojo letno porabo mislim,da imaš napačne podatke.Letos sem ga jaz porabil že 300 do novega leta pa računa nekje 550l
Kako pa imaš izolirano bajto? Meni se 150 zdi kar nekako realno glede na zunanje temparature, ko bo zunaj prava zima pa računam na dobrih 200 litrov mesečno. Počakam do konca decembra ko bom ponovno izmeril. Pa bojler se sedaj greje na električni grelec, nič več preko peči. Poraba elektrike v novembru je bila 470 kWh, bom videl kako bo konec meseca in poročam.
Yeager Napisal:Evo, v enemu mesecu je poraba olja 150 litrov. Zraven se greje tudi 300 l bojler, me pa mika da zaprem ventil med njim in pečjo in ga ogrevam samo z električnim grelcem 2 kW.
Cena 1kWh EE niižje tarife je 0,1€, cena enako energije iz kurilca ob 75% izkoristku pa 0,114€.
Ogrevanje sanitarne vode z VT ali z enotno tarifo pa je dražje, kot s kurilcem.
Če pa bi ti vseeno bila alternativa TČ, je morda pametno pohitet; da se naložba amortizira, dokler je EE v SLO še tako nesramno poceni (nizko obdavčena).
Cena 1kWh EE nižje tarife je 0,088€, cena enako energije iz kurilca ob 75% izkoristku pa 0,133€. Plus/minus cent.
Ogrevanje sanitarne vode z VT stane enako kot s kurilcem.
Prihranek je torej v najslabši varianti 0, v najboljši 34%, realno pa odvisen od tega koliko lahko/se ti da loviti NT.

S tem da 75% izkoristek velja za gretje SV z dobro namensko pečjo, s kombinirko na letni ravni ne prilezeš čez 50%.
Meni ni jasno pri ogrevanju hiše z oljem pozimi zakaj bi bil mali izkoristek. Mi imamo kombinirano oljno peč olje-drva staro max 15 let. Gorilec dela v nulo, tukaj je nekje 90% izkoristek, nekaj gre energije skozi ovoj peči, ki je sicer izolirana in je na dotik mlačna in pa cevi ki so v kleti, predno prilezejo do bivalnih prostorov(so tudi izolirane),jih je po garazi in kurilnici kar dosti. Peč dejansko kar lepo segreje kurilnico in je tam med 12-18 stopinj cez kurilno sezono, kurilnica je nekje 20 kvadratov. Predvidevam, da se tam porabi toplote kot za eno cca. 10-15m2 bivalno sobo, morda ne leto max 200 EUR. Poraba kurilca cez sezono je nekje 2 jurja. Torej je morda izgub v ceveh in ovoju peči za 10% celotne porabe in izkoristek izgorevanja je 90% , torej je izkoristek dejansko nekje 80%.
Kombinirana peč ni nikoli slovela po ekonomičnosti. Že zaradi konstrukcije in predimenzioniranosti zaradi kurjenja na drva ne more biti.
90% izkoristek je kvečjemu izkoristek zgorevanja. Izkoristek peči pa je kvečjemu 70-80% (naj me pikolovci ne držijo ravno za procent....), pri kombinirani peči pa še slabši. Zakaj tako? Zato ker dimni plini niso hladni in to je izguba toplote.
In to velja če je vse "poštelano" v nulo.....
1 ... 4 5 6 7 8 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi