Pozdravljeni
imam eno nenavadno vprašanje. Naredil bi si rad lončeno peč, podobno krušni peči, vendar nižjo in manjšo. Imam pa problem da bi jo rad naredil pod oknom in sicer je problem dimnik oz odvajanje dima. Zamislil sem si nekako tako kot je prikazano na sliki. Dimnik spodaj bi imel funkcijo klopi in nekakšnega radiatorja (zidan in oblečen s plaščicami). Zanima me kako narediti da bo vleklo dim iz peči. Ali gre brez prisilne vleke ali ne bo šlo?
Hvala za vaše predloge in komentarje!
Če bo imel dimnik dovolj vleka, potem bo delovalo, zna biti problem na začetku kurjenja in neugodnih zunanjih pogojih. Za kakšen in kako visok dimnik pa gre pri tej zadevi ?
Načeloma NI problem v tem, da je kurišče višje. Zagotoviti je treba le primeren in ustrezen "dovod" zraka v peč, potem vlek dimnika NI problematičen.
Zelo važna stvar je "podtlak" v prostoru. Če bo tale peč recimo stala v prostoru, ki je povezan z kuhinjo, tam pa imaš kuhinjsko napo z pretokom, 300 ali 400m3 zraka na uro, nimaš pa ustreznega dovoda zunanjega zraka - bodo sploh težave.
Rabim nujno pomoč.
Montiral bi inox dimnik v hiši,na hodniku in bi viden.
Speljan bi bil iz prtličja pa čes 1nadstroplje in čez postrešje do strehe,
približno 7m.
Na njem bi imel priključene 2 peči na pelete vsaka7kw.
Koliko naj bo fi dimnika?
Ali mora bit tudi v hiši troslojni?
LP
V sosednji temi sem napisal: zakaj imamo dimnikarska podjetja. Samo za kasiranje? Naj ti brezplačno svetujejo, da ne bodo potem imeli pripomb, ti pa drago popravljanje napak.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.