PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Glasno delovanje toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani!

Za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje hiše imam toplotno črpalko Toshiba Estia 11kW, ki je nameščena v kleti. Z njo ogrevam dve etaži, in sicer pritličje in mansardo. Vse napeljave v kurilnici so narejene iz bakrenih cevi, te so povezane z alumplast cevmi, ki so položene po obeh ogrevanih etažah. Vgrajeno imam črpalko Grundfoss UPS 25 80 130.
Moj problem je glasno delovanje toplotne črpalke, kar je predvsem ponoči zelo moteče. Neprijeten zvok (nekakšno brnenje oz. piskanje) se širi po obeh ogrevanih nadstropjih, in sicer predvsem iz razdelilnih omaric ter iz stene po kateri so napeljane povezovalne cevi od kurilnice do obeh razdelilnih omaric. Opazil sem, da pušča tripotni ventil, kajti v fazi ogrevanja sanitarne vode, se dvigne tudi temperatura vode v sistemu za ogrevanje (termometra v razdelilnih omaricah kažeta tudi 40 st. celzija). Prav tako opažam, da deluje obtočna črpalka precej glasno (v prvi hitrost nekoliko manj kot v drugi in tretji), prav tako ustvarja določene vibracije.
Ker je toplotna črpalka še v garanciji, me zanima, če sem upravičen zahtevati menjavo tripotnega ventila in morda tudi obtočne črpalke.
Prosim za vaša mnenja ter za morebitne nasvete glede reševanja mojega problema.

Hvala.
Verjetno imaš prekrmilni ventil znamke Firšt ali podobno, ti ventili ne tesnijo in so namenjeni predvsem preklopu med kotli na ELKO in trdo kurjavo. V primeru uporabe pri TČ kot prekrmilni ventil med bojlerjem in ogrevanjem je potrebno dodat na povratni vod iz bojlerja nepovratni ventil, da se omenjene težave odpravijo. Se pa lahko pojavi osciliranje nepovratnega ventila, kar je zopet moteče.
Generalno gledano je navadno tako, da je najcenejši ponudnik dolgoročno najdražji, pa še nikoli ni tako kot bi moralo biti :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zahvaljujem se za prvo mnenje.

Sassapo imate prav, montiran je tripotni ventil Firšt EMV 110..4680. Navedeni ventil je bil v kompletu s toplotno črpalko. Na obeh vodih iz bojlerja je montiran nek element, za katerega predvidevam, da je nekakšen ventil (nažalost sem popoln laik na tem področju). Kakšen tripotni ventil priporočate? Zanima me še vaše mnenje glede montirane obtočne črpalke. Ali je možno, da je premočna.

Hvala in lep pozdrav.
malo denarja malo muzike ....
poslikaj in ooslji slike.
ali so ti vgradili kaksne kompenzatorje.
Menjava oč ja če crkne...kar se garancije tiče.

O kaki kvadraturi je govora?

Imej na najnižji stopnji oč...malo prertipaj ohišje da ne spušča ta teh vibracij prav tako cevi do omaric.

So veje na razdelicih vse do konca odprte? Ker lahko da ti šumi kaka priprta veja.
Ogrevamo 2 etaži, skupno cca. 180 m2. Neprijeten zvok je slišati tudi, če imam črpalko na najnižji stopnji (je pa nižje frekvence zato ga nekoliko lažje prenašam). Ob dotiku obtočne črpalke se čutijo vibracije, prav tako se čutijo vibracije po bakrenih ceveh, če prislonim uho na bakrene cevi je slišati zelo glasen zvok, nekakšno šumenje, brnenje.
Vse veje na razdelilcih so odprte do konca.
Na napeljavah ni videti, da bi bili vgrajeni kakšni kompenzatorji.
Pri izbiri Estie in izvajalca ni bila glavnega pomena cena. Izbral sem lokalnega izvajalca (celjski okoliš). Cena toplotne črpalke in izvedbe kurilnice je bila dobrih 8300 eur, kar se mi ne zdi tako malo.

Hvala vsem za mnenja in komentarje.

V kolikor ima kdo še kakšno idejo za rešitev mojega problema, se priporočam.

Priložene datoteke
.jpg   3. 4. 2014 007.JPG (Velikost: 108,45 KB / Prenosi: 3650)
.jpg   3. 4. 2014 009.JPG (Velikost: 105,82 KB / Prenosi: 3650)
.jpg   3. 4. 2014 010.JPG (Velikost: 128,28 KB / Prenosi: 3651)
Če primeš bakreno cev...ali več...zvok izgine?

Jaz malo sumim da se zvok ustvarja na bakrenih ceveh...imaš nekakšen inštrument...
Definitivno ti priporočam menjavo OČ, vgradnjo kompenzatorjev, pa preveri, če ti moteč zvok ne prihaja tudi preko plinske povezave.
Ps. zelo veliko si plačal za Klima TČ, še malce zraven pa bi dobil TČ kot se reče :?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
No, kot laik bi rekel , da ne gre za napako Tč , temveč nestrokovno vgradnjo le te in ostalega!
Se motim?
Kje je ''sivka in njen Telmos'' ob tem (Vinc..a ni čudno, da se zapiči zgolj vame , ne pa v taka in podobna vprašanja---?!) ?! Saj gre za TČ z najmanj napak, ter tudi najtišjo po zapisih nekaterih... Idea
Ne gre za norčevanje , temveč bi prav prišla pomoč vprašatelju teme :!:
Lp
Moja TČ deluje sedaj ko sem prestavil iz 3 na 2 stopnjo zelo tiho.

Ali si kaj preveril zrak v sistemu?
ves kaj da je bila nizka cena 8300 je majstercpri tebi zmanjseval preseke cevi. preseke cevi iz tc ce prav vidim 22 baker imas definitivno premajhne! po 2w cevi se pri delta t 5 lahko "sprehodi"samo 2,3 kwh.
(po kmecko poiskusi skozi vrtno cev porititi 5 kubikov vode na ure....gre sa o povecas brzino u tri..p ..m ...s tem ko povecas brzino pa povecas sum... )
ti ce imas tako pumpo vgrajeno (oc v tc) na eno slamco ( beri bakreno cev 18 ali 22).... predstavljaj si zaganjanje....

druga stvar...sumi ti ker imas zrak v sistemu! 100!% je to tudi vzrok
tretja stvar... kje imas prelivni ventil
cetrta stvar kje imas flamco smart clean (glej google kaj to je) cistilni kos na povratku ni dovolj bo cez par let pizdarija
tc je premocna ce je to novogradnja in da z njo grejes 200 m2
ce zunaj na zunanji enoti nimas vgrajenih nosilcev blazilcev...da je direkt na beton potem je lahko tudi to vzrok
ta tc so precenjena stara ruska jajca
Bakrena cev iz toplotne črpalke do tropotnega ventila je premera 28 mm (zunanji premer), dovod iz tropotnega ventila v bojler je premera 22 mm, dovod za ogrevanje iz tropotnega ventila je premera 28 mm, ta se takoj razširi v premer 35 mm (dolžine približno 50 cm), v tem delu se ločita dovodna voda za ogrevanje obeh etaž, oba voda sta premera 22 mm in dolžine cca 120 cm (v tem delu je montiran ventil in toplomer) nato je narejena vezava na alumplast cevi premera 26 mm, ki gresta v razdelilni omarici, posamezne veje talnega gretja so narejene iz alumplasta 16 mm (skupna dolžina teh cevi je cca. 1600 m).

Glede prelivnega ventila in flamco smart cleana še preverim (???).

Zunanja enota je montirana direktno na betonski temelj, vendar tu med delovanjem ni čutiti kakšnih vibracij.

Hvala vsem za mnenja.
miran06 Napisal:Spoštovani!

Za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje hiše imam toplotno črpalko Toshiba Estia 11kW, ki je nameščena v kleti. Z njo ogrevam dve etaži, in sicer pritličje in mansardo. Vse napeljave v kurilnici so narejene iz bakrenih cevi, te so povezane z alumplast cevmi, ki so položene po obeh ogrevanih etažah. Vgrajeno imam črpalko Grundfoss UPS 25 80 130.
Moj problem je glasno delovanje toplotne črpalke, kar je predvsem ponoči zelo moteče. Neprijeten zvok (nekakšno brnenje oz. piskanje) se širi po obeh ogrevanih nadstropjih, in sicer predvsem iz razdelilnih omaric ter iz stene po kateri so napeljane povezovalne cevi od kurilnice do obeh razdelilnih omaric. Opazil sem, da pušča tripotni ventil, kajti v fazi ogrevanja sanitarne vode, se dvigne tudi temperatura vode v sistemu za ogrevanje (termometra v razdelilnih omaricah kažeta tudi 40 st. celzija). Prav tako opažam, da deluje obtočna črpalka precej glasno (v prvi hitrost nekoliko manj kot v drugi in tretji), prav tako ustvarja določene vibracije.
Ker je toplotna črpalka še v garanciji, me zanima, če sem upravičen zahtevati menjavo tripotnega ventila in morda tudi obtočne črpalke.
Prosim za vaša mnenja ter za morebitne nasvete glede reševanja mojega problema.

Hvala.

Tripotni ventil ni nič kriv. Lahko ga zamenjaš z Esbejevim ali katerim drugim, ampak težave ne boš rešil. Problem je v hitrosti preklopa ventila med ogrevanjem sanitarne vode in ogrevanjem objekta. Obtočna črpalka medtem deluje in porine toplo vodo ki ostane v toplotnem izmenjevalniku malo levo, malo desno.
Pozimi to ni noben problem. Stvar se zakomplicira poleti, na hišah z radiatorskim ogrevanjem, kjer se lahko dogaja, da se prvi radiator na liniji malenkost segreva.
Jaz mislim da je vzrok v bakrenih ceveh...šum se iz črpalke prenaša resonančno naprej.

Vmes bi mogla biti prekinitev...zdaj kaka...nimam pojma.

Na plastki ni slišat ničesar.
Kaj imam jaz tu za povedat?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
1 2 3 4 5
Iskanje po temi