30.11.2014 ob 13:04
V garaži imam že nekaj let sobno peč na kurilno olje. Peč je v garaži in v neuporabi bila vsaj 25 let, oziroma, vsaj jaz se ne spomnim, da bi bila pri starih starših kdaj v uporabi, ker sta v dnevni sobi imela trajno žarečo peč na trda goriva. Ko sem leta 2005 prenavljal hišo, sem to TŽP dal ven in za eno sezono postavil to oljno peč. Zadeva sicer ni slaba, zelo dobro ogreje prostor in ker jo imam že spet nekaj let v garaži, sem prišel na idejo, da bi jo komplet prenovil in sčistil, ter postavil zraven kamina na pelete v dnevni sobi, kot rezerva v času izpada elektrike. Vsi vemo za žled :lol:
Ta oljna peč ima 10l rezervoar, kar zadostuje nekje 8-10 ur ogrevanja, torej je zadeva kar požrešna. Bolj me zanima nekaj drugega. Postopek vžiga je tak, da odpreš ventil za olje in počakaš, da se nateče majhna luža v izgorevalni prostor, nato pa v to lužo položiš vžigalno kocko. Kako za vraga so to prižigali pred leti, ko še vžigalne kocke niso obstajale ?
Ker tudi pri kocki rabi nekaj časa, da se olje vžge.
Ta oljna peč ima 10l rezervoar, kar zadostuje nekje 8-10 ur ogrevanja, torej je zadeva kar požrešna. Bolj me zanima nekaj drugega. Postopek vžiga je tak, da odpreš ventil za olje in počakaš, da se nateče majhna luža v izgorevalni prostor, nato pa v to lužo položiš vžigalno kocko. Kako za vraga so to prižigali pred leti, ko še vžigalne kocke niso obstajale ?
Ker tudi pri kocki rabi nekaj časa, da se olje vžge.