Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Zanima me, kakšne so cene TČ in vsega potrebnega materiala za delovanje le-te za ogrevanje cca 190 m2 v treh etažah, brez kleti, izolacije je cca 8 cm, "novogradnja".
Eni pravijo, da je dovolj 9 kW, drugi bi izbrali 11 kW. Kaj ste vi izbrali in koliko ste plačali za primerljive kvadrature?
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Grelna telesa?
Glede na obilje izolacije bi bila 11 kW bolj modra izbira.
Nekje 6 jurjev z odbito subvencijo računaj.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Vincentu grejo samo subvencije po glavi. Za nov objekt je najbrž ne bo. Glede moči pa ne vem. Peči na drva vem da imamo vsi preddimenzonirane za nekajkrat.
Meni je 30kw peč na drva celo sezono gorela 450 ur. To je dobri dve uri na dan, če preračunam. Torej bi 5kw peč zadoščala. Je pa res da bi v hudem mrazu moral goreti 24/7, namesto 4/7.
Preveri kakšno temo o TČ. Jaz bi dal 9kw, se pa na te zadeve ne spoznam. Preveri pa koliko da od sebe v najhujšem mrazu ki se lahko pojavi v tvojem kraju. Za tisti dan ali dva hudega mraza lahko tudi kak kalorije v kopalnici prižgeš če te bi zeblo. Oziroma boš itak podnevi ko se temperatura nekoliko dvigne malo nagrela tlake in potem ponoči samo vzdrževala T (ali pa za kakšno stopinjo jih celo ohladila(namesto da bodo imeli 30, bodo imeli 28 zjutraj.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
enka2014 Napisal:Zanima me, kakšne so cene TČ in vsega potrebnega materiala za delovanje le-te za ogrevanje cca 190 m2 v treh etažah, brez kleti, izolacije je cca 8 cm, "novogradnja".
Eni pravijo, da je dovolj 9 kW, drugi bi izbrali 11 kW. Kaj ste vi izbrali in koliko ste plačali za primerljive kvadrature?
1.Najprej si določi sredstva, ki jih boš namenil v kurilno napravo.
2. lokacija, hiša, izolacija, lokacija, način ogrevanja in poraba sanitarne vode
3. sedaj pride na vrsto izbor TČ in opreme kurilnice, ki je primerna tvoji hiši, navadam in željam stanovalcev.
ps. hiše verjetno ne boš prilagajal toplotni črpalki, ali drugemu viru ogrevanja :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Talno,radiatorji, koliko vej ogrevanja......... .