PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero klasično peč?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem letos v predsezoni (peletov je še za ta teden, od konca avgusta do danes 1/2 tone) na VHU 26 preizkusil original peletni gorilec in dela po pričakovanjih, ko bo mraz pa suha bukova drva,(ena ura dela z demontažo peletnega gorilnika). Drva so zakon.
Bejži od plehnatih čudežev tehnike! Big Grin
LP Tomaž
Saj tudi litoželezni crknejo po kakih 30 letih delovanja. Tako je bilo pri nas doma s staro pečjo, ki je delovala skoraj 30 let. Počila je zadnja stena, ker smo v peč metali 60-70cm bukava drva, ki so udarjala v zadnjo steno in ni ga vraga, da nebi enkrat popustila. Sosedi so imeli takrat navadne varjene peči on si jih nekateri menjevali že po 7 letih uporabe, več kot 15 let pa ni skoraj nobenem vzdržala.

Pri novodobnih plehnatih pečeh je včasih tudi podatek o debelini pločevine. Nekatere izredno dobre drage uplinjevalne peči imajo tudi do 2X debelejšo pločevino od ostale poceni slabe konkurence.

Naj samo ponovim, klasična peč in zalogovnik ter varovanje povratka v peč je zmagovalna formula za ogrevanje. Peč je dobro držati na višji temp. in s tem potem ni več katranastih saj, ker drva bolje izgorevajo.

Mislim, da se da dobiti tudi še kako dobro staro LTŽ klasiko na odpadu ali namenjeno za odpad, zaradi menjava na super sodobne peči, ki se nato ne izkažejo tako dobro. Tak primer smo doživeli osebno pri nas doma. Brat bo kmalu 3 sezone staro uplinjevalno peč vrgel na odpad ali pa razrezal in predela. Meni pa njegova stara 1,5 sezone rabljena peč že 1 leto dela kot Singerica. Res, da izkoristen ni nevem kaj, samo sedaj z novo pečjo porabi več drv, pa ima uplinjevalka preko 85% izkoristek (pozabili so napisat, da je to izgorevanje in ne prenos toplote).

Včeraj, ko sem zakuril v peči in se je peč stabilizirala ter gorela na polno, sem pogledal kako se kaj kadi iz dimnika. Na začetku kurjenja se itak kadi, pri polnih obratih temp. pa ni več videti niti sledu o dimu. Videl sem samo migetanje zraka iz dimnika, peč pa je delala in 55°C na vhodu in 80-85°C na izhodu. Kuril sem smrekov odpad in lesonit od starih vrat, ki je bil prefurniran. Peč je Viadrus VHU26 s 40kW kapacitete in dolžino nalagalnega mesta cca 80cm.
...kot praviš...uplinjaki imajo problem z"srkanjem cca 2000st vročim plamenom,ker imajo enostavno,prekratke dimovodne poti,še posebej,ker imajo vertikalne registre,v katere vgrajeni turbulatorji,tudi ne zmorejo preusmerit vsega ponujenega
ps
..marsikter,monter se ob navedenih izk. dotičnih naprav...samo nasmiha
Kater uplinjak ima 2.000C? Verjamem da se nasmihajo tisti monterji ki take govorijo.
Kaj pa ti monterji najraje montirajo? Viadrusa (seveda brez raznih updejtov v stilu jozl-a. Imajo starši enega takega viadrusa doma pa vem kakšna je poraba drv.
Pozna kdo peči podjetja Etiks d.o.o. ?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.etiks.si/">http://www.etiks.si/</a><!-- m -->

Naslednje leto bo potrebno menjati TVT Standard UNI-E in počasi "raziskujem" trg peči. Verjetno bomo šli na pelete, da premostimo čas od zadnjega kurjenja pa do takrat, ko se vrneš iz službe...
.....viadrusa doma pa vem kakšna je poraba drv...
Naredi dimne zapore - je pripeta šablona- in pravilno nastavi verižico na Samsonu pa bo poraba dru sigurno padla! Pomeri TDP?
Pozna kdo peči podjetja Etiks d.o.o. ?
Tisti prehor na drva je larifar, če tako nalagaš in da tako gori si lahko cel dan v kurilnici:
Imam VHU26 jo kurim na drva in v predsezoni s peleti pa dela po pričakovanjih- dobro.
Pri kurjenju z drvmi odmontiram peletni gorilnik in klasika.
Etiks prodaja viadrusa,prav tega ,ki ga imaš sam.Prav tako prodaja kotle atmos,ter ostalo opremo.
1 2
Iskanje po temi