Kot že sam naslov pove, in da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašal za mnenje, in sicer nameravam v bajto postaviti kaminsko peč, ki bo grela spodnji bivalni prostor cca 40m2 in zgornji prostor, ki ima tudi podobno kvadraturo,z odpiranjem vrat da gre topel zrak v zg. prostor.
Ogledujem si kamine HARK, LOKATERM, TURBO-FRANCE v cenovnem razredu cca 1500€!
Mene vleče na HARK eco, kaj pa vi mislite oz, kakšne imate izkušnje?
Vem da je bilo že kar nekaj napisanega o tem, ampak o teh treh proizvajalcih nič konkretnega :roll:
Bom obnovila kar tole temo, ker imamo pri nas iste probleme pri nakupu kaminske peči.
Odločamo se med Lokaterm Valvasor z oblogo iz kamna in Nordico Fiammetta.
Kamin bi imeli postavljen v dnevni, ki je odprt prostor, in bi bil kot podpora k talnem gretju oz. bolj za primer če zmanjka elektrike in za zakurit tako za vmes.
Zanima me kakšne so kaj vaše izkušnje in mnenja.
A je boljš da ima v kurišču šamot ali da je brez.
Hvala že vnaprej!
Na novo imam kamisko peč Hark Comfort 7kw. Samot v kuriscu in kamen ob zunanjih stranicah. Kurim jo sedaj ze slab mesec in dela brez problemov. Z lahkoto ogrejem cca 80m2. Seveda je prostor v katerem stoji kaminska peč toplejši za okoli dve stopinje, kot sosednji.
Ko sem izbiral kaminsko pec sem si ogledoval tudi peci Lokaterm. Zgledale so kvalitetno narejene, vendar me je zmotilo to, da nima poglobljenega kurisca in zato vec moznosti, da pepel uide na tla ko odpreš vratca.
Karkoli bos vzela, vzemi tako pecko, ki bo vsaj v notranjosti oblozena z samotom ali keramiko. Notranja obloga podaljsa zivljensko dobo pecke, akumulira toploto in jo sprosca se nekaj casa ko ogenj ugasne.
Kaminsko peč Lokaterm Valvasor kurim približno 14 dni.
Peč sem postavil v dnevno sobo kot dodatno ogrevanje in sem zaenkrat z njo zadovoljen. Ogrevam dnevno sobo, jedilnico, kuhinjo in hodnik s tem, da sem zaprl vse radiatorje. Zakurim enkrat na dan pokurim 3 do 4 polena in prostor se mi segreje na 23°C. Opažam, da se sedaj dnevni prostori hitreje segrejejo in ostanejo veliko dlje topeli kot z radiatorji. Pepel ne pada ven kot je bilo omenjeno in peč se enostavno čisti. Ko bom velik imam namen kupiti kaminsko peč Hark Eco + z keramičnim kuriščem in oblogo iz naravnega kamna samo, da je 3× dražja od Valvasorja. Drugače je Valvasor vreden tega denarja in še servis in rezervne dele se da dobit.
Pozdravljeni,da ne odpiram nove teme bi vprašal kar tukaj.Kupil bi peč za v vikend na morju.Trenutno imam klimo s katero tudi ogrevam,vendar bi rad postavil peč na drva.Ogrevane skupne površine je 80 kvadratov,stavba je neizolirana.Ali ima kdo izkušnje z pečjo Sirius iz Baum...?Trenutno je v akciji?
peleti12 Napisal:Kaminsko peč Lokaterm Valvasor kurim približno 14 dni.
Peč sem postavil v dnevno sobo kot dodatno ogrevanje in sem zaenkrat z njo zadovoljen. Ogrevam dnevno sobo, jedilnico, kuhinjo in hodnik s tem, da sem zaprl vse radiatorje. Zakurim enkrat na dan pokurim 3 do 4 polena in prostor se mi segreje na 23°C. Opažam, da se sedaj dnevni prostori hitreje segrejejo in ostanejo veliko dlje topeli kot z radiatorji. Pepel ne pada ven kot je bilo omenjeno in peč se enostavno čisti. Ko bom velik imam namen kupiti kaminsko peč Hark Eco + z keramičnim kuriščem in oblogo iz naravnega kamna samo, da je 3× dražja od Valvasorja. Drugače je Valvasor vreden tega denarja in še servis in rezervne dele se da dobit.
Alo ljudstvo a ni nobenih izkušen z omenjenoi pečjo.
za vikend na morju bo skoraj vsaka peč ok. za kvadraturo okoli 80m2 imaš 7 ali 8kw kamin preko glave, sploh na morju, kjer pozimi temp redko pade pod 10°C.
če te skrbi toplota ga pa še vedno lahko obzidaš s šamotno (ali navadno polno) opeko, ki ti bo akumulirala toploto. Bodi pozoren samo na dovod svežega zraka za zgorevanje (sam bi speljal cevi direktno na kamin)
Si bom sposodil to temo, da ne odpiram nove.
V garaži imam priklop dimnika na višini 72cm (center). Ti priklopi so bili narejeni za starejše trajnožareče peči (plamen, kupperbush itd itd ).
Vse nove peči katere gledam imajo priklop zgoraj ali zadaj vendar višje kot je 72cm.
Ker imam dovolj prostora bi lahko brez problema napeljal dimne cevi vendar bi se dimna cev dejansko najprej "spuščala" in potem šele v dimniški priklop.
Zanima me, če je to "dovoljeno" in če je že kdo naredil kaj podobnega
skica v priponki
Jaz si nebi upal.
Topel zrak (dimni plini) se dviga navzgor, tukaj te možnosti nima.
Če bi imel dimnik tako močan vlek, bi morda potegnil, vendar mora biti dimnik že topel. Kako začet s hladnim dimnikom? Ventilator ali ogrevanje dimnika.
Po moje preveč komplikacij in možnosti, da gre kaj narobe.
Posvetuj se z dimnikarjem ali dobaviteljem dimnika, da se naredi še en priklop v ustrezni višini, kot predvideva proizvajalec kamina.
marko
...ni teorije...je že z čisto horizontalo problem,če je dimnik"nizek
...veš,kaminčki so tudi za dekoracijo,tudi skupaj z plehnatnim rolom,zato je ob tem tudi praktično,da jo pripelješ v rozeto čim bližje stropu,kajti več pleha,odvzame več koristne toplote,ki bi drugače odšla proti nebesom
ps
...če že kaminček,potem vsekakor toplovodni,da se ti ni treba pozneje"tolažit,da je tudi v spalnici na koncu hodnika"skoraj tako toplo,kot v dnevni :wink:
..aja
...pa takšne stvarce se nalagajo po sistemu"enkratne sarže,kajti pozneje vratca odpirat in zraven"dokladat je....prisilno prezračevanje bajte
Gledam malce po tržišču za kamin na drva za v stanovanje (skupna kvadratura stanovanja je 40m2) - kamin bi postavil v dnevno sobo. V bloku ima vsak svoje ogrevanje, eni na drva, drugi na plin, tretji na elektriko... sam zaenkrat uporabljam elektriko, imam pa namen postaviti še kamin, ali letos ali pa sigurno v naslednjem letu - kaj mi priporočate?
zraven posredujem še sliko dimnika - ali je montaža kamina težavna, ali se da v lastni režiji?
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.